Initiative civice de dezvoltare locala si propuneri de colaborare sau asociere :CENTRUL DE EXCELENŢĂ ÎN PROMOVREA CREATIVITĂŢII ROMÂNEŞTI BAIA MARE „PORŢILE NORDULUI” SITE-UL PRINCIPAL AL CENTRULUI : http://centruldepromovareaculturiibaia-mare.hopernicus.falezedepiatra.net/ Aşteptăm creaţiile dumneavoastră Adresa de contact: Telefon: 0362 401 599, pentru BAIA MARE, MARAMUREŞ, ROMÂNIA E-mail: mihai_ganea10@yahoo.com
La Salonul internațional de carte, Montreal, Canada20-24 noiembrie 20013, în cadreul standului românesc am expus trei titluri de carte: Doi pisoi cu ochi de stele, ed.Bârda, 2007, Furtuni fecunde,Ed. Destine, Canada și o carte mică de buzunar, Epigrame. Pocăite, Editura Mirtin Timișoara 2013. Cărțile s-au bucurat de mare succes fiind solicitate aproape toate care au fost expuse. Melania Rusu Caragioiu.Am expus la Gaudeamus București, vol. Pe Igliță, sonete, Ed. Singur, Tărgoviște, 2013, cu succ
Se inaugurează la Sibiu ”Aleea Celebritatilor” Editia aniversara de douazeci de ani a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), care se desfasoara intre 7 si 16 iunie, va fi marcata printr-o ceremonie de gala ce va avea loc sambata, la Sala Thalia. Astfel, se va inaugura Aleea Celebritatilor, inspirata de celebra Walk of Fame de la Hollywood. Aleea starurilor din Sibiu va avea propria personalitate si va deveni un punct de atractie turistica,
Proiect national pentru implicarea românilor din strainatate în promovarea imaginii României Delegatia permanenta a PNL a adoptat, luni, rezolutia "Romanii de pretutindeni - resursa vitala a modernizarii Romaniei", potrivit careia este necesar un proiect national cu participarea institutiilor statului si a societatii civile pentru implicarea romanilor din strainatate in sustinerea dezvoltarii tarii si a promovarii imaginii Romaniei.
A FOST PROMULGATĂ LEGEA ZILEI LIMBII ROMÂNE Monitorul Oficial al României, nr145/19 III/2013, partea întâi, publică LEGEA PRIVIND INSTITUIREA ZILEI LIMBII ROMÂNE și decretul pentru promulgarea ei semnat de Președintele României, încheindu-se astfel un demers pe care, de mai multe legislaturi, societatea civilă românească, prin instituții ale ei de utilitate publică precum „Mișcarea pentru Progresul Satului Românesc” și „Asociația Comunelor din România”, ca și prin decizii ale unor Consilii locale și ale unor organizații culturale din țară și ale românilor de pretutindeni, îl face pe lângă Parlamentul României. Cu acest prilej reiterăm comunicatul nostru de presă privind apariția unei reviste dedicate zilei limbii romane, care anunță că: ...O nouă publicație românească adresată și dedicată tuturor celor care vorbesc, citesc sau scriu românește: „CREȘTEREA LIMBII ROMĂNEȘTI” a fost lansată pe portalul internet www.cartesiarte.ro Apariția publicației este încurajata de faptul că, exact în această perioadă, Parlamentul Romaniei face ultimele demersuri pentru promulgarea Legii privind ZIUA LIMBII ROMÂNE care se va sarbatori anual la 31 august, aceeași dată la care este sărbătorită de scriitorii, publicațiile literare și cititorii lor de la Chișinău. Această apariție este inaugurată prin articole preluate de la Dimitrie Grama, Nicolae Dabija, Corneliu Leu, din opera lui Marin Sorescu din revistele „Armonii culturale” și „Pagini românești în Noua Zeelandă”, precum și de un studiu semnat de ION PACHIA-TATOMIRESCU, care prezintă într-o amplă cronică a revistelor edițiile de sfarsit-început de an ale celor mai imporante publicații de cultură în limba română care apar pe mapamond, de la „A” la „Z”, după cum urmează: „AGERO„ publicat la Stuttgart, „CAFENEAUA LITERARĂ” la Pitești, „CENACLUL DE LA PĂLTINIȘ” la Sibiu, „CONTRAATAC” aparând la Adjud, „CUGETUL” la Craiova, „DESTINE LITERARE” aparand la Montreal, „JURNAL LIBER” la Winnipeg-Manitoba, „LAMURA” la Craiova, „LUMINA” la Panciova, „LUMINĂ LINĂ– Gracious light” la New York, „NOUA PROVINCIA CORVINA” la Hunedoara, „NOUL LITERATOR” la Craiova, „OGLINDA LITERARĂ” la Focșani, „ORIZONT” la Timișoara, „POEZIA aparand la Iași, „REGATUL CUVÂNTULUI” la Craiova, „VATRA VECHE”la Targu Mureș... „CREȘTEREA LIMBII ROMÂNEȘTI”, revista fondată în anul promulgării Legii ZILEI LIMBII ROMANE, mulțumește tuturor confraților care au consemnat apariția ei, anunțând că așteaptă colaborări prin care, număr de număr, va consemna publicațiile și acțiunile culturale care contribuie la slujirea limbii noastre, la dezvoltarea culturii care se manifestă prin ea, la afirmarea spiritualității românești în lume.
Pastorala Sfantului Sinod: 2012 PASTORALA SFANTULUI SINOD: 2012 – este dedicată anului omagial al Tainei Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romana. Ea s-a citit in toate bisericile din Patriarhia Romana in prima duminica din postul Nasterii Domnului la 18 noiembrie 2012, afirmând printre altele: „În prezent, intrucat omul a slabit relatia sa cu Dumnezeu, este necesar sa unim mai mult stiinta cu spiritualitatea, arta medicala cu rugaciunea, cuvantul bun cu fapta caritabila, grija pentru sanatatea noastra, inclusiv morala, cu grija pentru sanatatea celor din jurul nostru si a celor mai departe de noi. Pentru realizarea acestui demers este nevoie si de o cooperare mai intensa a Bisericii cu diferite asociatii, fundatii si organizatii umanitare, in masura in care Biserica nu-si diminueaza vocatia ei pastorala si sfintitoare”.
Invitatie pentru presa de la Consiliul Unirii. Ziariştii sunt invitati marti, 27 noiembrie, ora 11.00, în sala publicaţiei "TIMPUL” – din Chișinău, str.Alexei Șciusev nr.98 - la o conferinţă de presă a Consiliului Unirii care va face bilanţul acţiunilor din acest an, va lansa Manifestul unioniştilor - un document-concept de pregătire a Unirii celor două state româneşti -, va adresa o Scrisoare deschisă Preşedintelui Republicii Moldova şi va informa presa despre participarea la Ziua Naţională a României.
In Transcarpatia s-a adoptat în câteva localităţi limba româna ca limba regională In Maramureşul Istoric, azi regiunea Transcarpatia din componenţa Ucrainei, românii din localităţile Slatina, Biserica Albă şi Apşa de Jos, au adoptat limba română ca limba regională. Conform site-ul oficial al deputatului Ghenadi Moskal, decizia ca limba romana sa devina limba regionala a fost adoptata de catre consiliul local din Biserica Alba la data de 14 august. Moskal a purtat deja corespondenta oficiala in limba romana cu presedintele consiliul local George Berinde. Biserica Alba este unul dintre cele cinci sate din Rahau unde majoritatea populatiei este de origine romana. Potrivit recensamantului din 2001, 11,6% dintre locuitorii raionului Rahau, adica 10.500 de oameni, sunt vorbitori de limba romana. Raionul Rahau, alaturi de raionul Teceu, fac parte dintr-o zona cunoscuta si sub numele de Maramuresul de Nord. De altfel, in Evul Mediu, jumatatea estica a Transcarpatiei facea parte din voievodatul romanesc al Maramuresului, devenit ulterior comitat, dupa cucerirea maghiara. Delegatii importante din satele Maramuresului de Nord au participat, in 1918, la adunarea de la Alba Iulia, cerand includerea intregului Maramures in granitele noii Romanii, ceea ce nu s-a intamplat, din cauza opozitiei marilor puteri semnatare ale Tratatul de Pace de la Paris.
UN TANAR EROU DE LA TIRASPOL TREBUIE SALVAT! Preşedintele Asociaţiei “Lumina” a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova, Eleonora Cercavschi adresează o scrisoare catre toti ambasadorii statelor- membre ale OSCE, acreditaţi în Republica Moldova, pentru a împiedica organele administraţiei separatiste din regiunea transnistreană să distrugă viaţa, destinul elevului clasei a XII-a, din Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Alexandru Bejan, care este învinuit de terorism. Prin aplicarea violenţei de către ”organele de drept” din regiunea transnistreană, fiind lipsit de asistenţa unui avocat, tînărul a fost obligat să recunoască comiterea unei presupuse infracţiuni de terorism. Este vizibil faptul că dovezile vinovăţiei acestui elev au fost obţinute prin falsificare şi metode inumane, cu grave încălcări ale legislaţiei Republicii Moldova, dar şi ale celor internaţionale, în condiţiile unor mari şi frecvente presiuni psihologice asupra lui şi a părinţilor săi. Pedagogii celor opt instituţii de învăţămînt, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or.Tiraspol, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Bender, Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbniţa, Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din or. Grigoriopol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari, gimnaziul-internat pentru copii orfani din or. Bender, gimnaziile din satele Corjova şi Roghi, raionul Dubăsari, care activează în baza grafiei latine şi a Curriculumului Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, consideră că ceea ce vor să înfăptuiască forţele secesioniste nu este întîmplător. Ei caută să demonstreze că în instituţiile sus-nominalizate elevii primesc o educaţie orientată spre violenţă. „Această intenţie a lor noi o respingem cu vehemenţă –scrie profesoara - Considerăm că această acţiune este o nouă încercare a administraţiei separatiste de a compromite imaginea instituţiilor nominalizate şi de a descuraja populaţia locală, de a o lipsi de dorinţa de a-şi alege una din aceste instituţii pentru instruirea copiilor săi”. În njumdele tuturor profesorilor ea cere salvarea liceanului Alexandru Bejan, precum şi salvarea de la dispariţie a liceelor şi gimnaziilor nominalizate.
CALVARUL ROMANILOR BUCOIVINENI În localitatea Mahala din regiunea Cernăuţi a avut loc, duminică, 30,09,2012, dezvelirea bustului Aniţăi Nandriş-Cudla, o ţărancă din Nordul Bucovinei, ridicată în 1941 de KGB, împreună cu cei trei copii mici ai săi, separată de soţ şi deportată în Siberia. Bustul a fost prezentat recent la Ploieşti, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, în timpul lansării cărţii "20 de ani în Siberia", un volum ce reîmprospătează memoria victimelor Gulagului sovietic. În "20 de ani în Siberia", autoarea, Aniţa Nandriş-Cudla, îşi povesteşte anii trăiţi dincolo de Cercul Polar. Iată cex scria Aniţa Nandriş-Cudla: "Îşi poate închipui orişicine că păsările, cocostârcul, rândunica şi multe altele, când să întorc primăvara, îşi caută cuibul pe care l-au lăsat. Cât sunt de bucuroase, dacă nu l-a fărmat nime şi îl găsesc, îl mai tocmesc oliacă şi trăiesc în el. Dar cu cât este mai amărâtă o fiinţă ominiască, cum am fost noi, care ne-am întors după optsprezece ani de pribegie de prin meliaguri atât de pustii şi geroase, şi când ai ajuns pe locurile unde te-ai născut, unde ai muncit din tinereţe, în loc să-ţi alini durerile din urmă, a trebuit din nou să mai suferi" -
UN NOU PROTEST PRIVIND TVR-CULTURAL Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) a lansat un protest-scris împotriva desființării postului TVR Cultural, singurul post de televizune cu caracter exclusiv cultural din România. Protestul ARCEN, ce va fi trimis Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, premierului Victor Ponta, ministrului Educaţiei şi ministrului Culturii, semnaleaza că desfiinţarea singurei televiziuni cu caracter cultural din România.
UN APEL AL CONFRATILOR DIN NOUA ZEELANDA De cateva zile s-a vehiculat in mass media din tara posibilitatea de a fi operate reduceri in organigrama si structura de programe a TVR. Ceea ce este corect si din punct de vedere economic dar si prin prisma eficientizarii si a ridicarii calitatii programelor produse in cea mai mare institutie media din Romania . Am aflat insa, cu ingrijorare, despre posibilitatea de a se renunta la unele programe, in special a postului TVR International, singura legatura cu casa a romanilor din Noua Zeelanda si Australia . Intrucat la Antipozi suntem aproximativ 100.000 de romani, aflati departe de tara insa cu sufletul alaturi de ea, ne-am gandit sa actionam preventiv si sa rugam membrii Consiliului de Administratie a Televiziunii Romane sa reconsidere aceasta eventuala masura administrativa, in numele tuturor celor care ar putea fi afectati de aceasta. Romanii din Noua Zeelanda si din Australia nu sunt atat de norocosi precum compatriotii nostri de pe alte meleaguri, neavand nici o alta optiune de a pastra legatura tv si radio cu Romania, decat prin TVR International si Radio Romania Actualitati. De-a lungul anilor, aceste doua programe publice din Romania ne-au tinut in legatura directa cu tara, ne-au facut sa participam la bucuriile si necazurile celor de acasa, ne-au tinut la curent cu stirile, ne-au oferit divertisment romanesc de cea mai buna calitate, ne-au dat toate informatiile despre drepturile noastre si au tinut vie flacara romanismului la zeci de mii de kilometri departare de casa. Aceasta campanie este initiata de revista „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”
Stimati membri ai Consiliului Unirii, Duminica asta romanii de pe ambele maluri ale Prutului isi dau intalnire la Balti. Este al doilea mars de acest gen organizat de Platforma civica Actiunea 2012, cel din 3 martie la care au participat 150 de tineri unionisti fiind oprit de membri ai PCRM. Este primul mars unionist din Balti la care vor lua parte peste 500 de persoane. Pentru persoanele care doresc sa participe alaturi de patriotii din Balti, Actiunea 2012 organizeaza transport din Bucuresti si Chisinau. CHIŞINĂU: 40 de lei / detalii la telefon: 069647699 (Pavel Munteanu) BUCUREŞTI - 90 de lei / detalii la telefon 0722585679 (Radu Popescu)
Primăria Municipiului CHIŞINĂU Comunicat de presă Maestrul Glebus Sainciuc, cunoscut pictor, grafician şi autor de măşti, împlineşte astăzi frumoasa vârstă de 93 de ani. Cu prilejul aniversării, primarul general, Dorin Chirtoacă, îi urează artistului sănătate şi inspiraţie, mulţumindu-i pentru munca de-o viaţă dedicată artei naţionale. Edilul capitalei a remarcat că opera lui Glebus Sainciuc va rămâne în patrimoniul nostru de aur. Măştile semnate Glebus Sainciuc sunt cartea sa de vizită. Acestea reprezintă nu doar epoca în care activează artistul, dar şi evoluţia societăţii basarabene. Artistul a semnat măştile lui Constantin Constantov, Nicolae Sulac, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Gheorghe Urschi, Anastasia Lazariuc, Gheorghe Mustea etc. Artistul Glebus Sainciuc a creat sute de lucrări, de diferite genuri, obţinând diverse premii şi titluri onorifice. El a debutat la teatrul „Luceafărul”, în spectacolul „Cortina rămâne deschisă”, în anul 1965. Dinastia Glebus Sainciuc, Valentina Rusu-Ciobanu, Lică Sainciuc - este un fenomen unic în cultura şi în spiritualitatea Basarabiei.
APEL AL CONSILIULUI UNIRII Multumim tuturor celor care au contribuit la sprijinirea actiunilor Consiliului Unirii, desfasurate in special in Republica Moldova. Cu toate ca in cele doua state romanesti si in unele comunitati din afara au fost organizate manifestari dedicate unor date de importanta majora din Istoria Romanilor, sprijinul material si financiar pentru cei din Republica Moldova a permis la limita asigurarea organizatorica si logistica a actiunilor. In continuare, se impune gasirea unor formule pentru a nu intrerupe extinderea si consolidarea activitatii platformei unioniste “Consiliul Unirii”. Orice ajutor este binevenit. Va solicitam sprijin pentru a continua efortul de coagulare a pozitiei ca numai prin Unirea Republicii Moldova cu Romania romanii se pot regasi intr-un stat european puternic, pentru binele tuturor si al fiecaruia – destin de care a avut parte poporul german. Asteptam propuneri, sugestii, sprijin de orice fel pentru a putea merge inainte.
LA CHISINAU Curtea de Apel Chisinau a dat cistig de cauza PNL Astazi, 2 iulie, cind toata romanimea este cu gindul la Stefan cel Mare – cel mai mare roman din toate timpurile – Partidul National Liberal i-a adus omagiul suprem – a cistigat cauza in contencios administrativ intentata Ministerului Justitiei, care a refuzat sa inregistreze Noua Redactie a Statutului PNL, ce include, in mod expres, in baza deciziei Congresului al III-lea al formatiunii, obiectivul politic de Unire a Republicii Moldova cu Romania. Cauza a fost examinata, in fond, pe data de 26 iunie 2012, iar dispozitivul hotaririi a fost pronuntat astazi, 2 iulie 2012, la ora 9.15. Astfel, instanta a decis 1.Admiterea Actiunii PNL. 2. Se obliga Ministerul Justitiei sa inregistreze Noua Redactie a Statutului PNL. Iata textul pronuntat de instanta: „In conformitate cu prevederile art. 238-241 din Codul de procedura civila, conform art.25, 27 si 30 din Legea contenciosului administrativ, instanta de judecata HOTARASTE: Cererea de chemare in judecata depusa de catre Partidul National Liberal catre Ministerul Justitiei cu privire la contestarea refuzului si obligarea inregistrarii Statutului in Redactie Noua se admite. Se recunoaste drept ilegala decizia.Ministerului Justitiei privind neinregistrarea Statutului in Redactie Noua si se obliga Ministerul Justitiei sa inregistreze Statutul in Redactie Noua. Decizia este definitiva, insa cu drept de recurs.”
APEL AL CONSILIULUI UNIRII Pe 28 iunie 2012 românii vor sa comemoreze cele peste 300 000 de victime ale ocupatiei sovietice . Joi, 28 iunie 2012 românii vor iesi in strada la Bucuresti si la Chisinau, pentru a arata ca le pasa si pentru a demonstra ca merita sa traiasca impreuna intr-o noua Românie. 1. Bucuresti: Joi, 28 iunie incepând cu ora 17.30, cu plecare din Piata Victoriei spre Muzeul de Istorie românii vor arata ca le pasa. 2. Chisinau La aceeasi ora, in fata Ambasadei Rusiei de la Chisinau, românii basarabeni se vor aduna pentru a comemora victimele ocupatiei sovietice. Pentru detalii: http://www.basarabia-e-romania.ro/2012/06/21/pe-28-iunie-manifestatii-unioniste-la-bucuresti-si-la-chisinau/
MARSUL UNIRII LA CHISINAU Consiliul Unirii, o platformă unionistă tot mai largă – ce include reprezentanţi ai Forului Democrat al Românilor, ai Asociaţiei Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”, ai Platformei civice „Acţiunea 2012”, ai Mişcării civice „Anul 1812”, alte zeci de organizaţii din Republica Moldova, România şi din Diasporă, precum şi partide politice –, invită toată suflarea românească la Marşul Demnităţii Naţionale, prin care vom comemora cei 200 de ani de la raptul Basarabiei şi victimele ocupaţiei ruso-sovietice. Acţiunea tuturor românilor va începe duminică, 13 mai, ora 13.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, va continua prin faţa Ambasadelor Federaţiei Ruse şi a Turciei, după care se va îndrepta spre Teatrul de Vară, unde va avea loc o amplă manifestare naţional-patriotică, la care, alături de marile personalităţi ale neamului, vor participa Regele Naiului –Gheorghe Zamfir şi Regele Taragotului – Dumitru Fărcaşu. În ziua de miercuri, 16 mai, la ora 19.00, Consiliul Unirii vă invită la Drumul Luminii şi al Memoriei – care va include o retragere cu torţe şi aprindere de lumânări în cinstea înaintaşilor neamului, a deputaţilor Sfatului Ţării care, la 27 martie 1918, au votat Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România şi în memoria victimelor celor două sute de ani de ocupaţie ruso-sovietică din Basarabia. Manifestaţia va începe la fostul sediu al Sfatului Ţării de pe strada Alexei Mateevici, va continua prin faţa Ambasadei României, după care marea de lumini va intra în altarul Pieţii Marii Adunări Naţionale din Chişinău, unde, în anii 1989-1991, am obţinut cele mai mari victorii naţionale.
O POARTA MARAMURESEANA IN VIENA O splendidă poartă din lemn sculptată măiestru „Poarta Maramuresană” aminteste de ziua în care MaramureSul Si Viena s-au unit în suflet. Ea străjuieste acum aleile parcului Böhmischer Prater din Viena, simbol al sufletului vienez, unde pe alei plutesc acordurile neuitatelor valsuri, compuse de Johann Strauss. La a 6-a editie a festivalului „Ziua Europei” la Viena, au participat în acest an artisti de valoare din Tara Bucovinei, din Maramures si din Viena. În deschidera festivalului, înBöhmischer Prater, cei ce au făcut posibilă această manifestare, Dna. Hermine Moistpointer - primarul sectorului 10 al Vienei, Dna Silvia Davidoiu - Ambasadoarea României la Viena, Ioan Godja –presedintele asociasiei „Cercul Cultural Româno - Austriac UNIREA” si din îndepărtata Bucovină, Gehorghe Tomoioagă – primarul comunei muzeu Ciocănesti, le-au adresat un cuvânt de „bun venit”
O CHEMARE A CONSILIULUI UNIRII 13 mai, ora 13.00, cu plecare de la Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău - un marş pentru viitorul României reîntregite! E timpul să informăm lumea. Toate site-urile unioniste şi unioniştii care utilizează internetul au obligaţia de a da mesajul mai departe şi de a informa. Faceţi asta zilnic până în ziua marşului. Pe 25 martie, Unioniştii au dovedit ca pot fi mulţi şi puternici. E timpul să arătăm încă o dată că putem fi şi mai mulţi, şi mai puternici. Pe 25 martie am anunţat 500 şi au venit 4.500. Câţi credeţi că vor ieşi în stradă pe 13 mai, pentru a comemora aceşti 200 de ani scurşi de la marele rapt rusesc de la 16 mai 1812, în urma căruia Basarabia a fost ruptă de principatul Moldovei? Vă spun eu: mai mulţi, mult mai mulţi. Haideţi la Marş, la marşul care poate schimba totul! Pe 13 mai, la ora 13.00, din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău va porni cel mai mare marş pro-românesc şi pro-european din ultimii 15 ani . Vino la marş, să arăţi că îţi pasă şi că vrei ca tot neamul românesc să aibă cetăţenia română! Nu contează ce limbă vorbeşti atâta timp cât vii să îţi ceri drepturile europene de a trăi mai bine. Ai obligaţia de a spune tuturor de marş. Ai obligaţia de a prelua ştirea şi de a o da mai departe. Ai obligaţia să îţi iei copiii, fraţii, verii, prietenii, şi să veniţi cu toţii în stradă. Nu mai veni singur… ia-i şi pe ceilalţi! Republica Moldova se va uni cu România. Vino şi tu, să faci istorie! Unirea e mai aproape decât oricând. Ruşii stiu asta, ucrainienii stiu asta, americanii ştiu asta, nemţii ştiu asta… NOI ŞTIM ASTA. ŞTII ŞI TU CĂ AŞA VA FI. Haideţi la Marş, să clădim împreună Viitorul şi să nu mai lăsăm pe alţii să ne terfelească în sărăcie! Vrem dreptul de a trăi mai bine şi trebuie să ieşim în stradă să îl cerem.
Strategii de reconstructie Morala si Economica a ROMANIEI MARI-020 Membrii Consiliului Unirii, prezenti la sedinta din Chișinău la 12 aprilie 2012, au decis sa organizeze o conferinta de presa la Bucuresti, pe data de 19 aprilie 2012 între orele 13 -15 pe Terasa Hanul lui Manuc, invitându-i la o discutie pe locuitorii Bucurestiului si ai altor localitati care au aderat la platforma unionista.Vor fi abordate trei subiecte: 1.Consiliul Unirii – constituire, membri, scopuri si prioritati. 2.Problema cetateniei romane si initiativele legislative la zi. 3.Propunerile Consiliului Unirii pentru Parlamentul si Guvernul Romaniei in legatura cu implinirea, pe 16 mai 2012, a 200 de ani de la raptul Basarabiei de catre Imperiul Rus. Concomitent cu acest anunț, a fost lansată și inițiativa: La SFAT cu ROMANII-Strategia de reconstructie Morala si Economica a ROMANIEI MARI-020, care afirmă că: „Romania trebuie sa fie reconstruita din temelii, atat din punct de vedere Moral cat si Economic... Intentia noastra este aceea de a concepe un sistem nou de valori autentice la nivel national, impreuna cu toti cei care se vor implica la acest proiect”. Pentru ca Romanii sa capete incredere ca ideile lor sunt luate in seama, TOTUL O SA FIE FACUT PUBLIC la adresa: http://www.sfatulbatranilor.ro/forums/195-La-SFAT-cu-ROMANII
REALITĂȚI ROMÂNEȘTI DEZBĂTUTE MAI RESPONSABIL ÎN NOUA ZEELANDĂ Datorită efortului jurnalistic făcut în Noua Zeelandă de conaționalii noștri Adina și Cristi Dumitrache, proiectul jurnalistic “Pro si contra” a ajuns la cea de-a doua aparitie. In cadrul acestui numar, români de pe trei continente dezbat subiectul Legii Lustratiei. Odata adoptata de Parlament, cu bunele sau relele sale, aceasta lege care urma sa repare, in mica masura, nedreptati ale unui regim trecut, a fost declarata neconstitutionala si a fost retrimisa spre modificare in forul legiuitor. Vicii de procedura, patimi politice, proteste sau iregularitati flagrante, nimic din ce este uman nu a ocolit “facerea” acestei importante legi. „Am primit opinii ale jurnalistilor si prietenilor proiectului din Statele Unite ale Americii, Spania, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelanda si Romania. De asemenea, am consemnat si parerile a trei politicieni despre aceasta lege. Asteptam la adresa de email romanianpages@yahoo.co.nz, opiniile dumneavoastra despre acest numar si raspunsurile la tema numarului urmator: “Noi cu cine votam?” – se spune în prezentarea dezbaterii la care participă: Cristi Dumitrache, editor “Pro si contra”, Noua Zeelanda; Grigore Culian, fondator “New York Magazine”, Olga Lazin, doctorand UCLA Los Angeles, Miu Angelo, avocat, Romania Ioan Prajisteanu, editor revista Plumb, Bacau, George Petrovai, editor PRNZ, Sighetu Marmatiei, Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei:Crin Antonescu, presedinte al PNL, Romania, Victor Ciorbea, presedinte al PNTCD, Romania, Pucu Rosu Constantin, redactor radio Auckland, Noua Zeelanda, Liviu Antonesei, redactor Adevarul si Timpul, Romania, Stefan Doru Dancus, editor revista Singur, Romania, Lucian Vasiliu, redactor-sef revista Dacia Literara, Romania, Alexandru Cetateanu, redactor revista “Destine literare”, Canada, Gabriela Calutiu Sonnenberg, redactor PRNZ, Spania.
Cum credeti ca poate fi salvata Romania? La aceasta intrebare pusă de redactia“Pagini Romanesti in Noua Zeelanda” raspund in primul newsletter care va sustine un amplu demers publicistic pe asemenea teme de interes national GRIGORE L CULIAN, editor fondator New York Magazine, ION MIHAI, redactor Televiziunea Romana, ADRIAN IRVIN ROZEI, senior editor PRNZ Franta, GABRIELA CALUTIU SONNENBERG, editor PRNZ Spania, GEORGE PETROVAI, editor PRNZ Romania, ANDI RADIU, editor Gazeta Romaneasca Italia, PUCU ROSU CONSTANTIN, redactor radio, Planet FM, Auckland, STEFAN DORU DANCUS, director si scriitor Grupul Media Singur, LIVIU ANTONESEI, jurnalist si scriitor Timpul, Adevarul, Liternet. Pregatind al doilea numar al newsletterului acestui important proiect jurnalistic, editorul Cristi Dumitrache spune: Primul numar al newsletter-ului bilunar “Romania Noastra”, editat de revista “Pagini Romanesti in Noua Zeelanda” a aparut. In acest prim numar si-au exprimat opiniile 14 jurnalisti din Romania, Noua Zeelanda, Spania, Statele Unite ale Americii, Italia si Franta. Toate aceste opinii pot fi preluate de publicatiile din intreaga lume, cu citarea sursei. Va invitam, in numar cat mai mare, sa dam raspuns la urmatoarea intrebare fundamentala privind Romania: este utila Legea Lustratiei si daca este, de ce abia acum, la 22 de ani de la momentul zero. Asteptam raspunsurile dumneavoastra, ale tuturor celor interesati sa participe la acest proiect, la adresa de email a revistei „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”: romanianpages@yahoo.co.nz.
IMPORTANT PENTRU TOTI ROMANII! PRIMIM SPRE PUBLICARE ACEST APEL PRIVIND: CONDAMNAREA ULTIMULUI BASTION STALINIST DIN EUROPA Înverşunaţii duşmani ai romanilor, comuniştii moldovenisti grupaţi în cea mai retrograda formaţiune politică din Europa, Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM) condus de Vladimir Voronin, individul care din fruntea acestei grupări criminale a ordonat provocările, crimele şi înăbuşirea mişcărilor din Chişinău în Aprilie 2009, au început să atace vehement nou înfiinţatul Consiliu al Unirii: „Guvernul Republicii Moldova protejează şi tutelează deschis acele formaţiuni politice care cer unirea Moldovei cu România. De o bunăvoinţă deosebită din partea regimului de guvernare se bucura Consiliul Unirii Republicii Moldova cu România reconstituit zilele trecute. Acest consiliu este compus de nişte umbre caricaturale ale trecutului, responsabile de declanşarea măcelului de pe Nistru, de conflictele interetnice de la începutul anilor 90 şi de promovarea politicii de lichidare a independenţei statului moldovenesc.“ Frică şi disperarea PCRM, care prin Declaraţia oficială a Comitetului sau Central din 2 februarie 2012, legitimizează practic Consiliul Unirii ca fiind principala forţa a societăţii româneşti în acţiunile de promovare ale idealului naţional al reîntregirii. Din acest moment, este evident că forţele antiromâneşti declara război direct şi deschis împotriva romanilor şi năzuinţei lor de a-şi construi un viitor comun într-o singură ţară unită şi puternică. Mai grav, atitudinea antiromânească şi anti România a PCRM este internaţionalizată în aceeaşi declaraţie a CC al PCRM, prin condamnarea oficială a legăturilor fireşti cu guvernul României pe care le considera acte de trădare: „Însăşi guvernul moldovenesc, deschis, fără a se ascunde, la 3 martie 2012 va comite încă un act sigur de trădare – va participa la o şedinţă comună cu guvernul României – eveniment care ar reprezenta o înjosire fără precedent pentru oricare stat independent, eveniment care simbolizează deschis nu doar revenirea la politica anilor 90 dar şi la practică trist a lui martie 1918.“ Prin această declaraţie anacronică, PCRM se identifica astăzi ca URMAŞ DIRECT al STALINISMULUI care în 1940, în mod neprovocat dar premeditat, după cum o dovedeşte pactul criminal sovietico-hitlerist din 23 August 1939, Ribbentop-Molotov, a cerut şi a impus prin forţa armelor, în total dispreţ pentru România, cotropirea şi ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţei. Este cazul că Preşedintele, Parlamentul şi Guvernul României, să se autosesizeze despre această poziţie antiromânească şi antieuropeana şi să întreprindă toate măsurile care se impun. Obligaţia morală a partidelor româneşti este de a condamna la rândul lor această ultimă rămăşiţă stalinistă din spaţiul european care prin prezenţa sa instiga la ura etnică şi ameninţă populaţia românească din Basarabia, menţine populaţia dezbinată şi plasează teritoriul de peste Prut la ultimul nivel de dezvoltare din Europa creând o stare de insecuritate regională. Clasa politica de la Chişinău are datoria să boicoteze şi să condamne oficial PCRM care prin politica să antieuropeana de tip stalinist constituie un potenţial pericol major pentru revenirea la un regim dictatorial având ca urmare izolarea internaţională a Basarabiei şi transformarea sa în „Cuba Europei” aşa cum a declarat însuşi Vladimir Voronin. De asemeni, Guvernul de la Chişinău trebuie să aibă curajul de a întreprinde o anchetă serioasă pentru a stabili şi a trage la răspundere atât persoanele, până la cel mai înalt nivel al statului, care au ordonat acţiunile în forţă împotriva demonstranţilor din Aprilie 2009 cât şi formaţiunile şi partidele politice care au susţinut necesitatea acelor măsuri represive. Mircea POPESCU http://mipopescu.wordpress.com Consilier Onorific al Preşedintelui Comisiei de Politică Externă a Senatului României Membru al Consiliului Unirii 3 Martie 2012
ASOCIATIA STUDENTILOR TIMOCENI In prag de sarbatori, Asociatia Studentilor Timoceni din Centrul Unversitar Craiova (AST) a inaugurat site-ul http://www.asociatiastudentilortimoceni.ro/ si respectiv blogul organizatiei http://asociatiastudentilortimoceni.wordpress.com/author/asociatiastudentilortimoceni/ Pe aceasta cale studentii timoceni din Craiova va ureaza traditionalul La Multi Ani si va invita sa dati un click pentru a intra pe cele doua pagini de Internet ale asociatiei,
Concurs de programe culturale pentru primarii Pentru anul viitor, Consiliul Judetean Salaj intentioneaza sa finanteze proiectele culturale care promoveaza traditiile si valorile locale. Finantarile se vor acorda in sistem european, respectiv sumele nu vor fi repartizate inainte de implementarea proiectelor. Banii nu vor fi directionati spre primarii, ci la asociatii sau organzatii non-guvernamentale. Cei care lanseaza aceste proiecte vor putea beneficia, nu doar de bani, ci si de indrumare metodologica. De aemenea in anul 2012 vor fi sustinute actiunile de realizare si tiparire de monografii locale redactarea acestor documente trebuind sa fie unitara, sa se realizeze de catre un grup de locuitori, sa tina cont de specificul local, de marturii scrise si transmise, dar si de date privind dezvoltarea si organizarea rurala actuala a asezarii.
Studenţii timoceni vă invită Asociaţia Studenţilor Timoceni din Centrul Universitar Craiova (singura de acest fel din România) vă invită, dragi prieteni din presa scrisă şi audiovizuală, miercuri, 23 noiembrie 2011, ora 13, la întâlnirea cu două dintre personalităţile marcante ale românilor din sudul Dunării: părintele Bojan Alexandrovici, protopop la Protopopiatului Daciei Ripensis al Bisericii Ortodoxe Române, preot paroh la Malainiţa, şi Duşan Prvulovici, reprezentant al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului în Serbia, lider al comunităţii românilor din zona Negotinului. Manifestarea se va desfăşura în Sala de Videoconferinţe a Prefecturii Dolj şi este organizată în colaborare cu Direcţia Judeţeană Dolj pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional – reprezentanta Ministerului de profil în teritoriu –, Revista europeană de cultură şi educaţie Lamura, editată la Craiova, Fundaţia Culturală Scrisul Românesc şi Asociaţia Culturală ProEuropa LAMURA din Bănie.
ZILELE INVATAMANTULUI Pentru marcarea Zilelor Invatamantului Salajean, in perioada 21-27 noiembrie, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj au pregatit o sumedenie de activitati educativ-culturale menite sa sublinieze rezultatele exceptionale obtinute la nivelul unitatilor de invatamant din judet pe parcursul anului scolar trecut. Printre cele mai importante momente se numara: inaugurarea monumentului "Gnosis" din fata cladirii inspectoratului - simbolul cadrelor didactice din judet, gala olimpicilor, felicitarea cadrelor didactice pensionare, Olimpiada Internationala de Limba, Literatura si Cultura Maghiara "Apaczai Csere Janos", Festivalul Judetean de Teatru pentru Elevi, precum si lansari de carti si reviste si prezentari de proiecte europene.
ACȚIUNEA 2012 Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 este o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat. Pe parcursul anilor 2011 și 2012, Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 va desfășura manifestări publice de informare și sensibilizare a întregii populații din România și Republica Moldova cu obiectivul de a conștientiza necesitatea realizării unității naționale.
PARK(ing) Day PARK(ing) Day este un eveniment ecologic desfăşurat la nivel mondial, organizat în Bucureşti de RFI România. Timp de o zi, pe 16 septembrie RFI România transforma parcarile in parcuri. Peste douăzeci de proiecte au fost selectate pentru a participa la cea de-a doua ediţie a PARK(ing) Day Bucuresti. S-au inscris asociatii pentru protectia mediului, ONG-uri pentru protectia animalelor, biciclisti, activisti urbani, artisti si arhitecti ce propun bucurestenilor sa invete sa isi iubeasca orasul. In parcarile din piata Unirii (magazinul Unirea, aripa Calarasi) si Carrefour Baneasa, intre orele 10-18, vor avea loc activitati pe toate gusturile. Harta parcărilor, interviuri cu participanţii şi detalii despre proiectele lor sunt disponibile pe parkingday.rfi.ro
`ROABA DE CULTURA""IN ZONA PESC ARUS A PARCULUI HERASTRAU: Sambata, 6 august 10:00 - Fitness WorldClass: curs Pilates cu Ana Cordea 20:00 - Concert George Baicea Electric Blues Band Duminica, 7 august 19:30 - Teatrul de copii Del’Arte: piesa ,,Pedagog de scoala noua” 20:30 - Spectacol de improvizatie teatrala, trupa Freeze
WEEK-END CULTURAL LA PADINA, LA RASNOV, LA BRAN Pe Platoul Padina din muntii Bucegi. Iubitorii muntelui vor putea participa in perioada 3–7 august 2011 la singurul festival care imbina muzica, activitatile montane si filmul. Timp de 5 zile Platoul Padina din muntii Bucegi va fi centrul muzicii rock si folk, al aventurii si sporturilor de munte, al filmelor de la TIFF si nu in ultimul rand al educatiei montane si ecologice. Daca va aflati in Brasov sau in zona si sunteti pasionati de filme si istorie, va recomandam Festivalul de Film Istoric Râşnov. Se desfasoara cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film Istoric, care va cuprinde 50 de proiecţii pe teme istorice, dintre care 16 prezentate în premieră, dar şi concerte de muzică, dans, expoziţii, dezbateri şi seminarii pe teme istorice. Tot in zona Brasov-Bran, impatimitii muzicii clasice sunt asteptati sambata, 6 august, in curtea Castelului Bran , la specatcolul “ Clasic...Chansons...Jazz”, cu incepere de la orele 21:00. Pretul unui billet este 50lei. Va concerta Cvartetul Gaudeamus, al Filarmonicii Brasov (Lucia Neagoe - vioara I, Raluca Irimia - vioara II, Leona Varvarichi – viola, Sebastian Vîrtosu – violoncel, tenorul Daniel Magdal – prim solist la Opera din Berlin, Iulian Lupu – trompeta – Filarmonica din Ankara, Catalin Simerea – flaut – Opera din Iasi, Laurentiu Mara – chitara, Ionel Mocanu – percutie).
ŞCOALA ROMÂNEASCA LA PAROHIA ORTODOXĂ DIN SYDNEY Duminică 31 Iulie 2011, cu începere de la ora 13:00, la Parohia Ortodoxă Romană Sfântul Ioan Botezatorul din Sydney, va avea loc festivitatea de deschidere oficială a Şcolii de limbă şi cultură românească din Sydney. Colectivul didactic este format din profesori cu pregătire de specialitate în România şi are experienţa necesară pentru a lucra cu copiii începând de la vârsta de 3 ani.
PROIECTUL BUCURESTEAN “ROABA DE CULTURA” In weekendul 8 - 10 iulie 2011, in zona Pescarus din parcul Herastrau, va avea loc lansarea proiectului „Roaba de cultura”, care ofera in mod gratuit alternative culturale pentru petrecerea timpului liber in natura. Pana pe 15 octombrie 2011, proiectul, desfasurat intr-un spatiu multifunctional din Parcul Herastrau, pe pajistea din zona Pescarus, propune publicului concerte de muzica clasica, electronica, cursuri de dans , ateliere de pictura si olarit. De asemenea, vor fi prezentate piese de teatru si se vor realiza proiectii de filme in parteneriat cu institutele culturale. Pasionatii de lectura pot face o rezervare a cartii pentru 24 de ore. Zona ,,Roaba de cultura” beneficiaza de acces Wi-Fi gratuit.Proiectul este organizat de Asociatia Green Revolution, in parteneriat cu Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement si FiorArte si sprijinit de Editura Nemira, Lipton, grupul Ogilvly Rpmania, Biciclop, Perpetuum Cycle si Free Rider.
ATELKIERUL MICILOR ICONARI Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău derulează proiectul educaţional "Îndemânare şi artă în universul copilăriei (realizare artistică, protecţie şi conservare)", destinat elevilor interesaţi să deprindă tainele picturii icoanelor pe sticlă. La activităţi participă 15 copii, împărţiţi în două grupe de lucru: o grupă a elevilor din clasa a V a A de la Şcoala Gimnazială ”Simion Bărnuţiu”, parteneră în proiect şi încă o grupă, de ”juniori”. Timp de cinci zile, copiii vor afla lucruri utile despre tehnica pictării icoanelor şi vor picta efectiv imagini pe sticlă. Finalitatea proiectului vizează acumularea unui bagaj minim de cunoştinţe în ceea ce priveşte tehnica pictării icoanei şi locul acesteia în artă, dar şi pictarea unei icoane de către fiecare participant la activităţi
LA CHISINAU "ACTIUNEA 2012" Sâmbătă, 25 iunie, în cadrul adunării generale a grupului de iniţiativă „Anul 1812” a fost luată decizia de transformare a grupului în organizaţie nonguvernamentală, sub numele de Mişcarea Civică „Anul 1812”, al cărei preşedinte a fost desemnat istoricul Ion Negrei. Peste 1000 de persoane și organizații, printre care și toate organizațiile componente ale Platformei civice Acțiunea 2012, au semnat declaraţia inițiată de grup în data de 15 mai , care şi-a stabilit drept obiective culturalizarea societăţii civile prin conştienzarea trecutului istoric al R. Moldova, organizarea mai multor manifestaţii pe parcursul unui an cu privire la împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist şi convingerea instituţiilor abilitate de a introduce disciplina Istoria Românilor la examenele de Bacalaureat.
DISTINCŢIILE CULTURALE ALE ASOCIAŢIEI COMUNELOR DIN ROMANIA Asociaţia Comunelor din România (ACoR 97), cea mai mare Asociaţie a primarilor din ţară, membră a Consilului Comunelor şi Regiunilor Europei, a acordat, în cadrul Adunării Generale care a avut loc în Bucureşti, a acordat unui număr de cinci primari ai unor comune care s-au dedicat unor activităţi culturale de mare interes public, Ordinul „Corneliu Leu” şi Diploma de Excelenţă pe anul 2010. Au fost distinşi următorii primari: Constantin BACIU - comuna PODGORIA, judeţul Buzău; Dumitru CHIRU - comuna LUMINA, judeţul Constanţa; Mircea VELICA - comuna IZBICENI, judeţul OLT; Petre-Ion COSTACHE – comuna BĂNEŞTI, judeţul Prahova; Ioan BELBE – comuna TULŢ, comuna Satu Mare.
UN APEL ALDIRECŢIEI JUDEŢENE DOLJ PENTRU CULTURĂ ŞI PATRIMONIU NAŢIONAL Scrisoare deschisă profesioniştilor din presă şi iubitorilor de valori româneşti adevărate Stimaţi prieteni jurnalişti, Vă rog să acordaţi sprijinul Dv ferm şi imparţial, prin mijloacele specifice nobilei profesii pe care o practicaţi, pentru rezolvarea a două stări de fapt extrem de îngrijorătoare din instituţiile publice de cultură ale Doljului. 1. Consiliul Local Calafat a hotărât, în cea mai recentă şedinţă a sa, să desfiinţeze UNICUL post de muzeograf (cu studii superioare), de la Muzeul Municipal Calafat, ocupat de directorul acestuia, Alexandru Pârvan. Faptul este deosebit de grav, cu atât mai mult, cu cât personalul acestei instituţii era deja extrem de redus (restaurator, femeie de serviciu…). Spre stupefacţia noastră, cu ocazia controlului, am aflat că, de câţiva ani, Muzeul Calafat/Palatul Marincu a fost …desfiinţat absolut ilegal (ca persoană juridică) – fără nicio aprobare de la Ministerul Culturii -, devenind, într-o primă fază, serviciu, iar apoi …birou al Casei de Cultură Calafat. În condiţiile în care, peste puţin timp, va intra în circuitul public european podul Calafat-Vidin, desfiinţarea instituţiei cu cel mai mare impact cultural şi turistic este aberantă şi, evident, contraproductivă. Se impun, aşadar, măsuri de urgenţă pentru recâştigarea personalităţii juridice a acestui important muzeu, cu activităţi cultural-ştiinţifice de anvergură, pe ambele maluri ale Dunării. Se pare că nu este întâmplătoare suprimarea statutului de persoană juridică a Muzeului Calafat, în condiţiiile în care o pretinsă urmaşă a ctitorului acestui palat se străduieşte să-l revendice, deşi Ştefan Marincu l-a lăsat prin testament statului român. Totodată, Dragi prieteni jurnalişti, vă rog insistent să cereţi autorităţilor şi administraţiei locale să revină asupra desfiinţării UNICULUI post de muzeograf de la Calafat şi să-l reîncadreze pe dl Alexandru Pârvan (cel ce a condus restaurarea la standarde occidentale a Palatului Marincu, în care funcţionează Muzeul) pe postul deţinut anterior. 2. Săptămâna viitoare, pe 4 martie 2011, la Tribunalul Bucureşti, este al patrulea termen în procesul prin care, la fel de aberant, o doamnă pe nume Măciucă Aurelia Balcica solicită constatarea …nulităţii absolute a Contractului de vânzare-cumpărare a sculpturii Domnişoara Pogany, de Constantin BRÂNCUŞI, achiziţie perfect legală, cu acte în regulă, desfăşurată în anul 1976, în contextul sărbătoririi, în întreaga lume, a Centenarul naşterii lui BRÂNCUŞI. Reclamanta motivează, fără nici un temei, că s-ar fi exercitat presiuni politice asupra tatălui său, Oct. Moşescu, de la care Muzeul de Artă din Craiova a cumpărat sculptura cu o sumă colosală pentru acele vremuri: 70.000 lei (14.141,41 dolari USA). Buna intenţie a autorităţilor româneşti şi lipsa de presiuni politice este dovedită chiar de faptul cumpărării respectivei opere brâncuşiene, pentru care Oct. Moşescu NU avea nici un act de provenienţă şi, deci, confiscarea lucrării ar fi fost justificată. Modul cum este, în acest moment, pregătită apărarea, doar prin juristul puţin experiementat al Muzeului Olteniei, denotă o anumită stare de apatie şi resemnare, constatate cu ocazia controlului de aproape patru ore, pe care l-am efectuat marţi, 22 februarie a.c.,, împreună cu subcomisarul Nicolae Vâlvoi, la Muzeul de Artă din Craiova. Toate acestea ne-au stârnit temerea că e foarte posibil ca, în anumite cercuri, să existe interese de altă natură decât acelea ale păstrării în patrimoniul Doljului a unei opere de referinţă a marelui BRÂNCUŞI – locul 5 în lume, în clasamentul primilor o mie de artişti plastici din mileniul al doilea -, ale cărui opere de pionierat se vând în Occident, prin licitaţie, la 30.000.000 euro. Consiliul Judeţean Dolj (proprietarul sculpturii) are obligaţia, cel puţin morală, să angajeze, prin Muzeul de Artă din Craiova, un avocat de prestigiu sau chiar o Casă de Avocatură, care să se bată realmente, cu profesionalism şi vocaţie justiţiară, pentru apărarea dreptului Doljului de a rămâne în posesia sculpturii Domnişoara Pogany. În caz contrar, putem rămâne …cu buzele umflate, aşa după cum s-a întâmplat în urma dubiosului proces cu urmaşii lui Barbu Drugă, care au devalizat Muzeul de Artă din Craiova de zeci de opere şi capodopere pentru care NU există nici un înscris care să ateste că ar fi aparţinut vreodată lui Barbu Drugă. Toate aceste aspecte le-am semnalat prefectului de Dolj, dl Eugen Georgescu, prin adresa oficială nr. 189/23 februarie 2011, din care am preluat masiv în acest semnal, pe care vi-l adresez. În speranţa că veţi găsi de cuviinţă să contribuiţi – prin campanii de presă - la soluţionarea acestor stări de lucruri deosebit de îngrijorătoare, vă asigur, Dragi prieteni jurnalişti, de preţuirea şi profunda mea gratitudine. Director executiv, DAN LUPESCU
CONCURS PENTRU VOLUNTARIATUL CULTURAL Iubitorii de cultură, fie că reprezintă o organizaţie culturală din Capitală, sunt voluntari sau doar interesaţi de acest domeniu se pot implica într-un amplu proiect-concurs care se va desfăşura în perioada 21 februarie – 30 aprilie. Sursa: Adi PîclișanOrganizat în Anul European al Voluntariatului, concursul „Voluntari pentru cultură” va premia cele mai bune propuneri de de activităţi şi proiecte care implică voluntari. Premiile vor fi acordate de către Centrul de Pregătire Profesională în Cultură şi constau de activităţi şi proiecte care să implice voluntari vor fi premiate de către Centrul de Pregătire Profesională în Cultură.
COMUNICAT DE PRESĂ: DESPRE DENUMIREA TEATRULUI „REGINA MARIA” DIN ORADEA Având în vedere recentele modificări în structura instituţiilor de cultură din Oradea şi diverse speculaţii apărute în presa locală, conducerea viitoarei Instituţii Publice de Spectacole „Iosif Vulcan” doreşte să îşi exprime poziţia cu privire la noua denumire a Teatrului orădean. Din motive de continuitate istorică şi culturală, Trupa „Iosif Vulcan”, Trupa „Arcadia” şi Ansamblul Folcloric „Oradea” vor fi reunite sub numele TEATRUL DE STAT „REGINA MARIA” (Teatrul din Oradea a funcţionat sub această denumire în perioada interbelică – foto - mai precis în intervalul în care Aurel Lazăr a fost primarul municipiului). Propunerea a fost aprobată de către Consiliul artistic al Teatrului şi se bucură de susţinerea unor instituţii de cultură de prestigiu, precum Revista Familia. De altfel, considerăm că denumirea TEATRUL DE STAT „REGINA MARIA” are o rezonanţă plurivalentă, făcând trimitere la valorile de nobleţe, autoritate sau protejare a artelor. Cu această ocazie atragem atenţia că denumirea „Iosif Vulcan” nu va fi eliminată; Trupa „Iosif Vulcan” va purta acelaşi nume ca până acum, în semn de omagiu adus patronului spiritual. (Gabriela Miron)
CORNELIU LEU TRANSMITE O SCRISOARE DESCHISĂ DOMNULUI PREŞEDINTE AL U.D.M.R. MARKO BELA STIMATE DOMNULE PREŞEDINTE, În speranţa că ne vom înţelege şi ca literaţi şi ca cetăţeni ai aceleiaşi ţări, Vă scrie un bătrân confrate cu care, prin anii ’80 primeaţi acelaşi premiu literar. Dar, în afară de asta, sunt convins că ne putem înţelege, chiar şi pe bază de termeni intelectuali, mai bine decât sunt înţeleşi aceştia de către alţi colegi de guvernare ai Domniei Voastre. Pentru că nu cred să existe intelectual adevărat şi de bună credinţă care să poată confunda medicul sau educatorul – profesiuni de acută utilitate şi, dintre specializările de mare importanţă socială, cele mai strict, precis şi evident normate universal în funcţie de numărul populaţiei – cu bugetarul care taie frunză la câini şi de care societatea se poate dispensa fără părere de rău. Şi totuşi, Stimate Domnule Preşedinte, Domnia Voastră faceţi parte exact din guvernarea care, în aceste zile procedează la genocidul înjumătăţirii spitalelor din România şi la tragedia restructurării umilitor financiare, a învăţământului. Ba, mai mult decât atât: giraţi, prin ministrul căruia îi susţineţi creditul politic, sănătatea întregii ţări. Aşa că, pentru a Vă dovedi întregul meu respect printr-o întrebare sinceră şi frontală, vă rog să-mi răspundeţi dacă, măcar în gândurile Dumneavoastră intime, nu vă puneţi problema că acest gir va lăsa în istoria relaţiilor interetnice din ţara noastră gustul amar al faptului că un ministru de etnie maghiară a înjumătăţit şansele de supravieţuire a multor suferinzi şi, în ori ce caz, a bolnavilor cronici care au nevoie de asistenţă spitalicească. Sau, de asemenea: dacă perseverenţa Dumneavoastră (de admirat ca act în sine) de a vă dobândi dezideratele din învăţământ, nu cumva s-a realizat exact pe fondul măsurilor distructive pentru educaţia publică din România?! Da, Domnule Preşedinte: Întrebarea mea este pe cât de directă pe atât de sinceră. Ea vine din partea unui om care ar fi foarte îngrijorat şi raţional şi sufleteşte, dacă şi-ar da seama de vreo ascensiune şovină, de vreo escaladare extremist naţionalistă în ţara lui. Din partea unui om care, cu sinceritate creştină, doreşte să prevină orice motiv pentru aceasta. Dar cum s-o facem, cum să preîntâmpinăm o asemenea amprentă pe înregistrările sufleteşti care consemnează istoria relaţiilor interumane când, în vreme ce eu scriu aceste rânduri, la Babadag, la Ţăndărei, la Sântana, la Ocna Mureş, la Ştei, la Pătârlagele, la Cernavoda, la Cisnădie, la Titu, la Mărăşeşti, la Sulina şi în destule altele dintre cele 182 de unităţi desfiinţate sau comasate au loc proteste ale bolnavilor ca şi ale personalului sanitar împotriva măsurilor pe care ei, prin lozincile afişate, le atribuie mai mult ministrului dumneavoastră, decât guvernului în ansamblul incapacităţii sale? Oamenii nemulţumiţi iau act şi consemnează protestând împotriva cuiva. Nu stau să-şi explice. Aşa că, Vă întreb cu aceeaşi francheţe: V-ar conveni să înceapă să se spună în popor că „Ministrul ungur ne periclitează starea de sănătate”?! Sper să înţelegeţi alarmarea mea sinceră, dacă vă daţi seama că, în conjunctura actuală, e posibil şi aşa ceva chiar dacă n-ar fi întru totul adevărat; şi că, în plus, nu ducem lipsă de unii cărora le-ar conveni să se audă asta! Folclorul (cine s-o ştie mai bine decât noi, scriitorii?!) este de inspiraţie emoţională. El nu face analize ştiinţifice bazate pe tehnicile unor reactivi precişi sau pe calcule logaritmice; dar, de fixat, se fixează cu colţi puternici pe conştiinţa epocii. Fapt pentru care cred că ar fi cazul să vă puneţi şi Dumneavoastră întrebarea dacă e normal să contribuiţi la apariţia unui asemenea folclor sau, măcar, dacă asta ar fi benefic pentru mentalitatea socială a României contemporane. Pentru că, pe mine, asta mă interesează, Stimate Domnule Preşedinte: Mentalitatea benefică social şi economic pe care trebuie să o capete concetăţenii mei pentru a nu se mai lăsa manipulaţi nici de instigaţii şovine nici, mai grav, de demagogia corupţilor care vor numai putere şi beneficii. Trăgând acest semnal de alarmă la care mă obligă atât religia mea care este a dragostei faţă de semen cât şi conştiinţa mea de patriot democrat care desfide extremismele, eu v-aş ruga, aşa cum vă respect ca intelectual Stimate Domnule Preşedinte, ca în perspectiva Congresului la care aţi anunţat că nu veţi mai candida, să Vă puneţi la modul filosofic întrebarea dacă Vă veţi lăsa formaţiunea în mrejele partenerilor Dumneavoastră care Vă compromit în guvernarea prezentă atât de mult, încât se ajunge la asemenea păreri, nu lipsite de argumentare, cum că „ministrul ungur ne sabotează sănătatea”. Or, pe mine, ca român onest şi tolerant, nu mă interesează că unul dintre membrii U.D.M.R. face jocul perfid „Băsescu, Boc et compania”; treaba dumisale, dacă se complace într-o asemenea adunătură de oprobriu naţional!… Pe mine mă interesează că stupida şi incapabila guvernare de astăzi duce de râpă soarta României!… Şi mă doare, Domnule Preşedinte; Vă mărturisesc îndurerat că, la vârsta mea, cumplit mă doare! Cu o asemenea declaraţie de natură strict emoţională, pe care o recunosc impulsivă dar sinceră, revin la raţionamentul cu care am început aceste rânduri: Reducerea bugetarilor din sistemul umflat cu funcţii parazitare şi recalcularea bugetului naţional pentru înlăturarea cheltuielilor parazitare şi neproductive este soluţia logică în faţa crizei. Soluţie cu care au căzut în mare măsură de acord forurile parlamentar-guvernamentale, cele financiar-internaţionale, cele europene şi unele organizaţii reprezentative pentru societatea civilă românească. S-a căzut de acord şi i s-a activat guvernului funcţia sa firească pentru care există: gestionarea acestor măsuri de salvare a economiei şi a bugetului naţional. Până aici totul e normal şi exact. De aici încolo, însă, începe aberaţia produsă - ca să nu mă gândesc la mulţimea de acte strict penale – de incompetenţa crasă a mai multor guverne care poartă numitorul comun: BOC. Această aberaţie a condus la inimaginabila concluzie menţionată de mine la început, că „bugetar = parazitar” înseamnă nu clientela politică răsplătită cu funcţii grase în care nu face nimic, ci cel mai bine normat segment din aparatul serviciului public acordat cetăţenilor României: Personalul sanitar şi personalul din învăţământ şi educaţie. Adică medicii şi asistenţii care, în toate statisticile mondiale, sunt precis evaluaţi ca specialişti la mia de locuitori şi, în toate practicile sanitare din lume, au normele cele mai stricte cu număr de pacienţi pe zi în dispensare şi număr de paturi în instituţiile spitaliceşti… De asemenea profesorii, învăţătorii şi educatorii, tot specialişti de primă necesitate naţională, calculaţi cu aceeaşi precizie la mia de locuitori şi normaţi strict cu număr de ore pe săptămână, sunt cei care trebuie să sufere umilirea de: „bugetar = parazitul care ia salariu fiindcă a făcut servicii unui partid”. Şi, astfel, am ajuns în situaţia în care, în vreme ce exact acest segment de specialişti - care nu sunt „bugetari” în sensul peiorativ al cuvântului, adică bugetofagi, ci oamenii cei mai utili serviciului public prin care se justifică însăşi existenţa statului modern - este evaluat în toată lumea civilizată cu date limpezi care atestă starea de civilizaţie a unei ţări sau comunităţi umane în statistici despre care trebuie să spunem cu ruşine că ne aflăm la coadă. Adică: În situaţia noastră, fie criză sau nu, noi nu avem de redus, ci de majorat încă mult numărul de angajaţi în aceste domenii. Ei bine, aici am găsit noi să facem reducerile bugetare a căror lipsă de logică (sau lipsă elementară de conştiinţă faţă de serviciul public ce trebuie asigurat cetăţenilor ţării) a condus, dincolo, în capitolul unde se calculează reducerile de prevederi bugetare, la alte aberaţii. A condus la desfiinţarea logisticii sanitare şi logisticii de educaţie naţională în egală măsură cu desfiinţarea posturilor de specialişti. Adică am ajuns să înjumătăţim spitalele pentru care poporul acesta a străduit încă de pe vremea lui Carol I, am ajuns să desfiinţăm şcoli exact când ne confruntăm cu reapariţia analfabetismului, am ajuns să ne autodegradăm la modul mizerabil condiţia de „specialişti puşi la dispoziţia populaţiei”, prin deteriorarea învăţământului public şi încurajarea diplomelor particulare sau chiar de stat cumpărate pe bani fără învăţătură. Să ne gândim, Stimate domnule Preşedinte, că a diminua capacităţile educaţionale ale unui popor înseamnă a întârzia în mod voit afirmarea lui, a prelungi dependenţa lui de alţii; iar a înjumătăţi serviciul public în materie de sănătate este, şi mai grav, echivalent cu a provoca înjumătăţirea populaţiei. Fapte care conduc la concluzia că guvernarea actuală nu tinde nicidecum să facă eforturile necesare pentru a putea aduce bugetul naţional la nevoile populaţiei ci, în mod criminal, ar prefera să procedeze la acte de diminuare a populaţiei pentru ca să-i ajungă bugetul subţiat prin incompetenţă şi corupţie. Acesta nu este un simplu act sinucigaş în istoria unei societăţi umane, ci un act de genocid cultural şi genocid sanitar din partea unei guvernări care-şi ignoră obligaţiile faţă de societatea respectivă sau, poate, la modul mafiot, chiar nu vrea să şi le îndeplinească. Exact aşa cum şi-a permis să afirme că statul nu are răspundere faţă de soarta fiecărui cetăţean al ţării, chiar actualul ei întâistătător în monstruoasa guvernare. Este treaba Dumneavoastră şi opţiunea Dumneavoastră, Stimate Domnule Preşedinte, dacă vreţi ca istoria să Vă asocieze cu asemenea acte antinaţionale pe care le susţine o bună parte din partidul ce reprezintă latura românească din această coaliţie. Dar eu, cu gândul bun prin care doresc să ne iubim şi să ne cinstim cu toţii valorile, Vă urez să Vă dea Bunul Dumnezeu mintea românului cea de pe urmă! Corneliu LEU
NOMINALIYARILE "ROMANIA CULTURAL" Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii vor fi recunoscute şi celebrate în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural care se va desfăşura la Teatrul Odeon pe data de 21 martie, de la ora 19:00. Conform tradiţiei, evenimentul va fi transmis în direct de Radio România Cultural şi TVR Cultural.La categoria “Poezie”, nominalizaţii sunt: Ion Mureşan pentru ' Cartea Alcool', Editura Charmides, Bistriţa, 2010; Teodor Dună pentru 'De-a viul', Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2010; Radu Vancu, pentru 'Sebastian în vis', Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2010; Liviu Ioan Stoiciu, pentru 'Pe prag (Vale-Deal)', Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2010; Mircea Cărtărescu, pentru 'Nimic: poeme (1988-1992)', Editura Humanitas, 2010 La “Proză” au fost nominalizate volumele: Ion Vianu, 'Amor intellectualis. Romanul unei educaţii', Editura Polirom, Iaşi, 2010; Marin Mălaicu-Hondrari, 'Apropierea', Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2010; O. Nimigean, 'Rădăcina de bucsau', Editura Polirom, Iaşi, 2010; Ioana Pârvulescu, 'Cartea întrebărilor', Editura Humanitas, Bucureşti, 2010. La secţiunea “Film” au fost nominalizate: 'Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu', un film de Andrei Ujică; 'Marţi, după Crăciun', regia Radu Muntean; 'Felicia, înainte de toate', regia Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf; 'Kapitalism. Reţeta noastră secretă', un film de Alexandru Solomon. La categoria “Teatru”, nominalizările sunt următoarele: Emil Boroghina, directorul fondator al Festivalului International “Shakespeare”, pentru ediţia din 2010, centrată tematic pe capodopera “Hamlet”; regizorul Tompa Gabor, pentru managementul Festivalului Internaţional “Interferenţe”, ediţia din anul 2010 şi actriţa Ofelia Popii, pentru rolul din spectacolul-recital “Felii” de Lia Bugnar, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Nominalizaţii la secţiunea “Arte plastice” sunt: Stefan Pelmuş, Doina Mihăilescu, Silvia Radu şi Constantin Blendea . Pentru categoria “Muzică” au fost nominalizaţi: dirijorul Cristian Mandeal, violoncelistul Marin Cazacu pentru “Festivalul Enescu şi muzica lumii” şi ediţia a XX-a a festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (directori artistici Mihaela Stănculescu Vosganian şi Irinel Anghel). La secţiunea “Educaţie şi învăţământ”, lista nominalizărilor este următoarea: Asociaţia Verdecrud pentru Protecţia Mediului – cu proiectul educaţional “Revolutia Eco”, Asociaţia A.R.T. Fusion, IRSCA Gifted Education, Asociaţia Româna de Dezbateri, Oratorie şi Retorică – ARDOR. Nominalizaţii la secţiunea “Ştiinţă” sunt: exploratorii Constantin Lăcătuşu şi Cornel Coman, precum şi cercetătoarea Raluca-Ioana Van Staden. La categoria 'Reviste şi suplimente culturale': publicaţiile 'Apostrof', 'Idea' şi 'Lettre internationale”. La categoria “Emisiuni, campanii şi transmisiuni TV culturale” nominalizările sunt: 'Literatura de azi', moderator: Daniel Cristea Enache, TVR Cultural; 'Rezistenţa prin cultură', moderator: Stejărel Olaru, TVR Cultural; 'Ca la carte', moderator: Cristian Tabără, TVR 1. La categoria “Web-site-uri culturale”: CineFan.ro, AgenţiadeCarte.ro, ArtActMagazine.ro. La secţiunea “Proiecte culturale, bienale şi festivaluri” au fost nominalizate: Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Braşov; Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie “Bucurii pentru copii .Spectacole de colecţie”, Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical “Viaţa e frumoasă” şi proiectul cultural al Institutului Polonez “Anul Chopin în România”.
RETEA DIGITALIZATA DE BIBLIOTECI IN SLUJBA DEZVOLTARII CULTURII JUDETENE Biblioteca Judeteana "Ionita Scipione Badescu" din Zalau va demara, in perioada urmatoare, un amplu proiect de postare a publicatiilor pe internet. Florica Pop, directorul institutiei a precizat ca "acest demers este foarte util, deoarece informatiile pot fi regasite cu mai multa usurinta de catre utilizatori pe suport electronic. Proiectul pentru digitizarea bibliotecii judetene este benefic si pentru unitatea noastra, dar si pentru comunitate. Impreuna cu colegi din judete invecinate, respectiv, din cadrul bibliotecilor judetene de la Cluj, Bihor si Satu Mare, in aceste zile, am constituit o asociere menita sa dea o mai mare credibilitate demersului nostru si sa creasca sansele atragerii de fonduri Si tot ca o prima urgenta, ne vom ocupa de procesarea scrierilor salajenilor (de la cele mai vechi lucrari) despre judetul nostru, din dorinta de a face cunoscut si de a promova o inedita carte de vizita a Salajului. Ulterior, vom selecta domeniile si lucrarile care vor fi digitizate, in functie de aprecierile pe care le vor face cititorii nostri ."
BISERICA SI ECOLOGIA LA IASI Mii de vizitatori au luat cu asalt standurile expoziţionale din cadrul ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta, ediţia a V-a, deschis vineri, 4 februarie la Biserica Toma Cozma din Iaşi. Deschidere oficială a fost precedată de un moment de rugăciune oficiat de PC Părinte Mihai Mărgineanu, PC Părinte Aurel Mărgineanu şi PC Părinte Iustinina-Ionuţ Răduc. Primele serii ale ECOAGRIS s-a bucurat încă de la început şi se bucură în continuare de participarea unor producători consacraţi din diferite judeţe ale ţării (Iaşi, Maramureş, Neamţ, Suceava, Braşov, Sălaj, Giurgiu, Constanţa, Argeş, Arad etc.) precum şi a unor societăţi recunoscute pe plan internaţional (Israel, Ungaria, Olanda, Italia). La această a V-a ediţie sunt prezenţi 30 de producători; majoritatea sunt din judeţul Iaşi întrucât ne-am propus promovarea produselor locale, dar sunt prezenţi şi producători recunoscuţi din alte zone ale ţării. De asemenea, există şi reprezentanţi de pe plan internaţional având produse de calitate, precum brânzeturi din Olanda, preparate din carne din Italia, produse cosmetice din Israel şi dulciuri naturale din Ungaria. Am considerat binevenit şi foarte util acest schimb de experienţă pentru a îi impulsiona cât mai mult pe producătorii locali să realizeze produse de o înaltă calitate
PROIECTE AMBITIOASE ALE UNUI CENTRU CULTURAL JUDEŢEAN La Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, printre cele zece programe strategice avute in vedere de conducerea CCAJ se numara realizarea de monografii pentru toate localitatile din judet, tratarea caminelor culturale ca locuri de cultura permanente, sprijinirea scriitorilor salajeni si scoatarea pe piata, in 2011, a cinci carti semnate de autori salajeni, dezvoltarea si promovarea tezaurului etnografic, promovarea Salajului cultural in tara si strainatate, precum si scoaterea pe piata a unor produse culturale integrate noi, langa revista de cultura „Caiete Silvane” urmand sa stea in curand si CD-uri si DVD-uri din aceeasi categorie. De asemenea, promovarea dansului si cantecului salajean este tema unui alt program strategic, la fel ca si dezvoltarea actului de teatru. Potrivit managerului Daniel Sauca, in aceasta toamna, Salajul va avea un prim Festival Judetean de Teatru, actiune ce se va repeta si care va permite ca in trei ani, salajenii sa aiba acces la ei acasa la spectacole de teatru, chiar daca pentru inceput va fi vorba de teatru de proiecte. Tot la Sălaj a apărut un nou număr al revistei culturale în limba maghiară „Hepehupa”
(ne)SARBATORIREA LUI CARAGIALE - "ADEVARUL" IA ATUITUDINE Nicio instituţie din România nu a organizat vreo manifestare dedicată zilei de naştere a autorului „Scrisorii pierdute“, venit pe lume la 1 februarie 1852. Dacă 15 ianuarie, ziua lui Mihai Eminescu, devenită Ziua Culturii Naţionale, aduce în fiecare an evenimente omagiale, Ion Luca Caragiale nu este sărbătorit în niciun fel. În aşteptarea lui 2012, Anul Caragiale, când se va comemora centenarul morţii celui mai important dramaturg din literatura română, instituţiile de cultură şi cele educaţionale din ţară nu sunt interesate de o zi importantă pentru cultura autohtonă, fie ea 30 ianuarie, cum susţin unele surse, sau 1 februarie, potrivit altora, când a venit pe lume inventatorul nemuritorilor Nenea Iancu, Ghiţă Pristanda, Rică Venturiano, domnul Goe şi al multor altor personaje fără egal. Radu Enache, consilierul ministrului Culturii, Kelemen Hunor, a declarat pentru „Adevărul literar şi artistic" că anul acesta „ministerul nu a contribuit financiar la niciun eveniment legat de Caragiale". Oficialul a precizat că, fiind un organ administrativ, ministerul nu are atribuţia de lua astfel de iniţiative, care „trebuie să vină din partea instituţiilor de cultură subordonate". Radu Enache a susţinut că nu s-au primit propuneri în acest sens.
HOLLYWOODUL IN BUCURESTI PRIN FLORIN PIERSIC Capitala va avea propriul Walk of Fame, după modelul hollywoodian. Asemena vedetelor de la Hollywood, artiştii de la noi vor fi răsplătiţi cu câte o stea pe Promenada Celebrităţilor din centrul oraşului. Primul căruia i-au fost recunoscute meritele a fost astăzi maestrul Florin Piersic. La Hollywood, orice artist care se respectă are o stea pe Walk of Fame. Aleea vedetelor atrage anual milioane de turişti şi fani. De astăzi şi Capitala are o Promenadă a Celebrităţilor. În fiecare lună, publicul celui mai mare site dedicat cinematografiei din România votează care actor va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor Prima stea a primit-o astăzi actorul Florin Piersic. Fanii actorului spun că organizatorii au ales bine.
APEL PRIVIND Biblioteca Română din Freiburg Biblioteca Română din Freiburg şi-a început existenţa la 1 Mai 1949, din iniţiativa profesorului Virgil Mihăilescu şi cu sprijinul intelectualilor de prestigiu, a oamenilor de suflet şi combatanţilor anticomunişti români din Freiburg, Germania Occidentală şi din cuprinsul a ceea ce s-a chemat Lumea Liberă. Ea a primit sau a procurat, a clasat şi tezaurizat, a împrumutat şi a pus la dispoziţia universităţilor, instituţiilor de cercetare, cercetătorilor individuali români, germani şi a altor interesaţi, pe toată perioada dictaturii comuniste din Est, tot ce s-a publicat în exil şi în emigraţia provenită din România, implicit în massmedia occidentală referitor la români şi chestiunile conexe – indiferent de spectrele politice cărora le aparţineau autorii şi cei vizaţi -, şi, în plus, tot ce s-a putut cumula şi salva din zestrea documentară, ştiinţifică, culturală, literară, publicistică, artistică ori de altă natură a României de mai înainte de instaurarea teroarei comuniste, valori care în R.P.R., R.S.R. ,R.S.S.M etc., au devenit inaccesibile, interzise sau au fost distruse în mod premeditat. Institutul - Biblioteca Română din Freiburg a constituit, dincolo de ori ce fel de insinuări partizane, un cadru de interferenţă şi referinţă a acţiunilor şi atitudinilor ce au confruntat exilul şi emigraţia noastră în ansamblu, dovedindu-se totodată o vatră de cultură şi spiritualitate românească autentică. În actualul deceniu, Biblioteca, a cărui zestre depăşeşte cca. 90.000 de titluri, a funcţionat numai pe bază de voluntariat, fără retribuiri, graţie sacrificiilor a trei persoane în vârstă: ale Directorlui Ion Iancu Bidian (n. 1934), actualei secretare, Doamna Rodica Moschinschki şi Doamnei Irina Nasta, care, din cauza sănătăţii, de trei ani a renunţat la orice activitate. Pentru o buna funcţionare Biblioteca are nevoie de trei angajaţi permanenţi, cu diferite grade de răspundere, şi de fonduri de întreţinere, adică de un buget anual de minimum 60.000-70.000 Euro. Este o sumă greu de adunat dar nu imposibil, motiv pentru care mă adresez şi Dumneavoastră, pentru a susţine, printr-o donaţie personală adecuată (eventual ciclică/ permanentă) această acţiune ce am dori-o popularizată activ şi în rândurile amicilor şi cunoscuţilor dvs. Orice donaţie contează şi se expediază numai direct către: Rumänisches Institut –Rum. Bibliothek e.V. Uhlandstr. 7, 79102 Freiburg Deutsche Bank, Filiale Freiburg, Konto: 461830 - (BLZ 68070030),
SUSŢINEREA FINANCIARĂ A CULTURII ÎN GORJ Consiliul Judeţean Gorj va susţine şi anul viitor manifestările culturale care vor avea loc. CJ Gorj va acorda finanţări nerambursabile în vederea susţinerii manifestărilor cuprinse în Agenda Culturală 2011 sprijinind financiar peste 30 de manifestări culturale. Pentru fiecare dintre acestea a fost alocată o sumă de bani de la buget. Prin alocarea sumei de 195.000 de lei se va incuraja redescoperirea, evaluarea şi valorificarea corespunzătoare a tradiţiilor şi autenticităţii cântecului şi portului popular gorjenescO parte din activităţile din Agenda Culturală sunt finanţate direct de CJ Gorj, cu finanţare din bugetul propriu general
ORIENTAREA TURISTICA SI A OBIECTIVELOR CULTURALE ÎN LUGOJ Aşezate în cinci locaţii din muncipiul Lugoj: la Şcoala de Arte Filaret Barbu, lângă primărie, pe Mocioni în centru, înspre Brediceanu lângă vama de la Podul de Fier, în cartierul JC Drăgan, lângă staţia de autobuz şi pe strada Timişorii lângă OMV”, Cinci hărţi cu municipiul Lugoj ce vor cuprinde numele străzilor şi principalele obiective turistice au început deja să fie montate. Fiecare hartă este ridicată pe un suport fabricat din aluminiu, prevăzut cu sistem de iluminat dar şi cu unul antiefracţie.
TEATRUL NAŢIONAL DIN TIMIŞOARA SUSŢINE UN APEL INTERNAŢIONAL Apelul este lansat Belarus Free Theatre din Minsk, iar Secretariatul ETC - European Theatre Convention a transmis tuturor membrilor săi un mesaj privind situaţia disperată a colegilor din Belarus.În mesaj se arată că în 28 decembrie 2010, la ora 8 şi 12 minute, forţele speciale au pătruns în apartamentul lui Nikolai Khalezin, director artistic al Belarus Free Theatre. Acesta a fost arestat şi transportat într-o locaţie necunoscută. Nikolai Khalezin este al treilea membru al Belarus Free Theatre, după Natalia Koliada şi Artsiom Zheleznyak, arestat în urma mişcărilor de protest care au însoţit alegerile prezidenţiale de duminică din Belarus, denunţînd fraudarea acestora de către actuala putere, în fruntea căreia se află Aleksandr Lukasenko, considerat „ultimul dictator al Europei". În ultimele zile au fost arestaţi 7 din cei 9 candidaţi la preşedinţia statului Belarus, precum şi alte aproximativ 600 de persoane. Teatrul Naţional Timişoara se alătură colegilor din Convenţia Teatrală Europeană, considerînd inacceptabil felul în care sînt încălcate drepturile elementare ale omului, precum şi regulile de bază ale democraţiei.
DEMERSURI PENTRU A SE INSTITUI „ZIUA DOBROGEI” 23 noiembrie 1878 reprezintă ziua intrării oficiale a autorităţilor civile şi militare române în oraşul Constanţa, după ce la 14 noiembrie Carol I emisese două documente fundamentale şi anume „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“, prin care se arăta că „Dobrogea de astăzi, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrîn, face parte din România”. Numită în zilele nostre, din ordinul prefectului Dănuţ Culeţu, „Ziua Recunoştinţei Constănţenilor”, Ziua Dobrogei merită sa fie sărbătorită în fiecare an ca dată importantă în devenirea noastră ca naţiune modernă. De fapt, ziua de 14 noiembrie ar trebui marcată ca zi a Dobrogei, dupa spusele bine cunoscutului istoric conf.univ.dr. Stoica Lascu, preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, cel care într-un articol din ziarul „Telegraf” preciza: „14 Noiembrie 1878 este una din orele astrale ale Romaniei, fără de existenţa căreia cu greu ne-am putea imagina evoluţia modernă şi contemporană, independentă şi prosperă a ţării noastre. Este ceea ce putem numi Ziua Dobrogei”.
Poiana Stampei, Ciocăneşti şi Cârlibaba, nominalizate „Cel mai frumos sat din România” Satele sucevene Poiana Stampei, Ciocăneşti şi Cârlibaba au primitîn cadrul unei festivităţi organizate la Gura Humorului, placheta de „Cel mai frumos sat din România”, din partea asociaţiei cu acelaşi nume. Placheta este standard şi se amplasează la intrarea în sat. Asociaţia s-a înfiinţat la începutul lunii iulie, în acest an, după modelul „Cele mai frumoase sate din Franţa” şi are în prezent circa 200 de membri. Pentru a căpăta acest statut, satul candidat trebuie să aibă un caracter rural, sub 5000 locuitori şi să aibă cel puţin un obiectiv turistic, atracţie culturală.
SCOALA ROMANEASCA DE MUZICA LA CHICAGO În primavara anului 2006 în Niles, Illinois o suburbie nordică a metropolei Chicago, lua ființă probabil singura școală românească de muzică de pe continentul nord american. Denumită Logos School of Music aceasta este parte integrantă din Logos Christian Academy, o instituție de învățământ românească privată. Fondată în 1994, sub acoperișul ei sunt educați peste 150 de copii, începând de la vârstă preșcolară și terminând cu clasa a 12-a de liceu. Școala românescă de muzică este o pepinieră de viitori muzicieni, în care tinerii americani din familii cu origini românești, dar nu numai, învață primele note muzicale, având oportunitatea de a studia unul din numeroasele instrumente muzicale care alcătuiesc o orchestră de muzică. Pe lângă interpretările din cadul corurilor bisericilor românești din zonă aceștia sunt invitați să faca mini concerte sau recitaluri pentru persoane de vârsta a treia din unele aziluri de bătrâni, să participe în diferite misiuni înafara Statelor Unite sau la numeroase alte evenimente artistice comunitare.
Asociatia Romanilor din New England (AR-NE Asociatia Romanilor din New England (AR-NE) ii invita pe toti 
romanii din New England si pe toti cei care vor sa se bucure de o adevarata 
atmosfera romaneasca la TARGUL ROMANILOR DIN NEW ENGLAND, sambata 4 
Decembrie 2010 intre orele 4-8PM la International Ballet Academy of 
Norwell din 34 Accord Park Drive, Norwell MA. 

Targul Romanilor va reuni cat mai multi membrii ai comunitatii 
romanesti din zona Bostonului si cat mai multe dintre “Prezentele 
Romanesti din New England”: organizatii non-profit romano-americane, firme 
 in care sunt implicati romani, precum si profesionisti 
romani care ofera servicii legale, financiare, medicale, etc. Sunt 
incluse in program prezentari generale ale activitatilor initiate de 
romani, iar participantii vor putea sa isi prezinte si prin standuri 
individuale activitatile, serviciile si proiectele de viitor.Asociatia Romanilor din New England cunoscuta anterior sub numele de BRP(Boston Romanian Professionals) activeaza in zona Bostonului si a fost incorporata legal pe 12 octombrie 2010.Organizatia are ca scop formarea de legaturi stranse intre romanii din zona New England-ului actionand ca o interfata profesionala ,sociala si culturala .
TABARA DE JURNALISM SIBIU-SUCEAVA Primăria Valea Viilor a început demararea proiectului „Tabără de jurnalism – INFO EBC”, în parteneriat cu Primăria comunei Moldova Suliţa (judeţul Suceava), proiect finanţat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în cadrul programului „Economia Bazată pe Cunoaştere” (EBC), iniţiat de Guvernul României cu sprijinul Băncii Mondiale. Proiectul “Tabără de jurnalism – INFO EBC” are ca scop dezvoltarea parteneriatului, dialogului şi schimbului de experienţă între cele două comune, care beneficiază fiecare de prezenţa unei Reţele Electronice a Comunităţii Locale – RECL. Proiectul îşi propune să rezolve lipsa unui flux informaţional continuu dinspre RECL către comunitate prin realizarea unui ziar local în cele două comunităţi partenere.
Târg naţional de produse ecologice şi tradiţionale ediţia a II-a, 5-7 noiembrie 2010 Iaşi, Parcul Bisericii Toma Cozma În perioada 5-7 noiembrie 2010, Bioma Agro Ecology Co organizează la Parohia Toma Cozma din Iaşi, cea de-a doua ediţie a Târgului naţional de produse ecologice şi tradiţionale, ECOagrIS. Având ca scop promovarea unui stil de viată sănătos si ecologic, acest eveniment va facilita întâlnirea cu principalii producători, procesatori si furnizori de servicii din domeniile aferente, veniti din peste 10 judeţe din toate zonele tării (Maramureş, Braşov, Sălaj, Argeş, Harghita, Bihor, Călăraşi, Constanţa, Suceava, Iaşi etc.) Expoziţia cu vânzare se va desfăşura în Parcul Bisericii Toma Cozma din Iaşi (Str. Toma Cozma, nr. 41, în apropierea Liceului „C. Negruzzi”), iar intrarea va fi liberă.
DIN CHISINAU, UN APEL AL GRUPULUI "DESTEPTAREA" moldovenească funcţionând pe baza grafiei latine. Grupul de acţiune Deşteptarea a început pe 31 august o campanie de sensibilizare a opiniei publice pentru schimbarea articolului 13 în sensul respectării adevărului, respectiv limba de stat să fie limba română si în Constituţie. Miercuri, 13 octombrie, la ora 14.00 în Chişinău ne vom întalni la statuia lui Ştefan cel Mare pentru a merge apoi în mai multe echipe împărţind panglică tricoloră locuitorilor din toate sectoarele oraşului. Invităm alături de noi pe toţi cei din Chişinău iar pentru cei din alte oraşe ale Basarabiei facem un apel să organizaţi o acţiune identică, tot miercuri, pe 13, şi în localitatea voastră. Panglica tricolora vi-o trimitem noi, contact: Ursu Anatol, telefon 079827704, e-mail gadesteptarea@gmail.com
DIN TELEORMAN UN „OSCAR” ROMANESC Premiul Oscar Românesc a fost instituit, în anul 1998, de Fundaţia pentru tineret Teleorman. Trofeul constă într-o statuetă de metal suflată cu aur, replica modificată a celebrului OSCAR al Academiei Americane de Film Holywood, şi se conferă anual, prin brevet. După cum aminteşte Agerpres, fiecare din ediţiile anterioare au înscris pe lista de onoare peste 60 nominalizări făcute prin consultarea publicului şi a laureaţilor ediţiilor precedente, decernarea trofeului având loc anual, în cadrul unor ceremonii organizate în foaierul Prefecturii Teleorman, sub patronajul prefectului judeţului. Anul acesta, însă, premiul a fost decernat la Bucureşti, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Opera Naţională Bucureşti, Radu Beligan, Gheorghe Zamfir, Dan Iordăchescu şi Cristian Ţopescu numărându-se printre laureaţi. trofeul a mai revenit neurologului Dumitru Constantin Dulcan, jurnalistei Corina Drăgotescu, diplomatului Ion M. Anghel, cercetătorului chimist Raluca Van Staden, şi managerului Ian Tilling, pentru acţiuni umanitare.
Programul hramului "Sf. Cuvioasa Parascheva" la Iasi Sambata, 09 octombrie:Sosirea delegatiei din Grecia cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul .Duminica, 10 octombrie:Orele 06.30 - Procesiune a moastelor Sf. Cuv. Parascheva, inconjurul Catedralei prin Bulevardul "Stefan cel Mare si Sfant" si depunerea lor pe platoul din fata Catedralei pentru inchinare.Orele 07.00-12.00 - Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie in Catedrala Mitropolitana. Orele 19.00-20.30 - Pelerinajul Calea Sfintilor - Scoaterea in procesiune a moastelor Sf. Cuv. Parascheva, deplasare prin oras (Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Bis. Sf. Nicolae Domnesc - intalnire la Biserica Sf. Nicolae Domnesc cu moastele Sf. Maxim Marturisitorul, B-dul Stefan cel Mare si Sfant) si depunerea lor pe esplanada din fata Catedralei mitropolitane pentru inchinare. Marti, 12 octombrie:Orele 12.00-13.00: Moment de evocare a personalitatii Mitropolitului Teoctist al Moldovei si Sucevei in Sala "Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iasi. Orele 18.00 - Lansarea, la Centrul Cultural Francez din Iasi, a lucrarii Dictionar bilingv de termeni religiosi ortodocsi, publicata la Editura DOXOLOGIA (in doua volume: roman-francez si francez-roman), autor Lect. Dr. Felicia Dumas. Manifestarea este organizata in cadrul unui parteneriat cultural incheiat intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Centrul Cultural Francez.Orele 21.00-01.00 - Slujba de priveghere in cinstea sarbatorii Aducerii moastelor Sf. Ap. Andrei la Iasi (Vecernia, Litia si Utrenia) - in Catedrala Mitropolitana. Miercuri, 13 octombrie: Orele 17.00 - Inaugurarea Librariei DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (Bld. Stefan cel Mare si Sfant nr. 14, Iasi).Orele 18.00-19.30 - Concursul coral Tineri laudati pe Domnul, editia a VII-a (in Catedrala Mitropolitana). Joi, 14 octombrie:Orele 18.30 - Deschiderea Simpozionului organizat de catre Complexul Muzeal National Moldova Iasi, in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la Muzeul Unirii din Iasi, intitulat Monumentul - Traditie si viitor, Editia a XII-a. Simpozionul va avea o sectiune dedicata bisericilor si manastirilor fortificate din Moldova si in special Manastirii Golia (anul acesta se implinesc 350 de ani de la sfintirea bisericii Manastirii Golia).Vineri, 15 octombrie: Orele 10.00 - Deschiderea Simpozionului International Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi (in Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iasi). Sambata, 16 octombrie:Manifestari dedicate implinirii a 20 de ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Paisie Olaru de la Manastirea SihastriaDuminica, 17 octombrie:Orele 08.30-12.30 - Resfintirea bisericii Manastirii Golia, urmata de Sfanta Liturghie arhiereasca. Orele 17.00 - Sfintirea locului pe care se va ridica biserica parohiala "Sf. Maxim Marturisitorul" din cartierul Munteni-Copou (municipiul Iasi).
LA TARGU JIU AMERICANII INVESTESC IN BRANCUSI Două asociaţii americane, The World Monuments Fund şi The Infinit Foundation, şi-au anunţat intenţia de a investi 1,25 milioane de dolari într-un centru de interpretare şi vizitare „Brâncuşi". Potrivit proiectului, centrul va fi deschis la Târgu Jiu, lângă parcul „Coloanei Infinitului", şi va cuprinde o sală de conferinţe, spaţii destinate vânzării de suveniruri sau organizării de evenimente culturale şi artistice. Terenul pe care se va ridica centrul a fost cumpărat de americani în anul 2002 şi are o suprafaţă aproximativă de 1.400 metri pătraţi.
EVENIMENT ARHEOLOGIC LA SIMLEUL SILVANIEI SI CLUJ Orasul Simleu Silvaniei va fi, alaturi de municipiul Cluj-Napoca, gazda unui simpozion international care are ca tema "Structuri portante istorice in ruine -Ingineria fortificatiilor". Evenimentul stiintific va avea loc in perioada 23-25 septembrie, la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (Facultatea de Arhitectura si Urbanism), si la Primaria Simleu Silvaniei. In cadrul manifestarii, maine, la Primaria Simleu Silvaniei va avea loc un workshop intitulat "Semnificatia Cetatii Simleu Silvaniei pentru locuitorii orasului", precum si o expozitie cu titlul "Trecut, prezent si viitor in Cetatea Báthory din Simleu Silvaniei". Evenimentul este organizat de Asociatia Restauratorilor de Monumente Istorice din Transilvania (ARMIT) in colaborare cu Primaria Simleu Silvaniei, printre participanti urmand sa se regaseasca specialisti renumiti din tara si din strainatate.
OPORTUNITATI LITERARE OFERITE DE REVISTA „STARPRESS” REVISTA Internationala STARPRESS va realiza ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMANI DE PRETUTINDENI. Cei care doresc sa fie inscrisi in paginile ei vor putea afla mai multe detalii accesand : http://www.valcea-turism.ro/j15/index.php?option=com_content&view=article&id=3044:antologia-scriitorilor-starpress&catid=19:poezie&Itemid=35
PATRIMONIU CULTURAL ROMANESC PROMOVAT IN ITALIA Asociaţia pentru Cooperare Europeană "Synton" a demarat implementarea proiectului "Împreună, pentru recuperarea strălucirii de altădată a Micului Paris". Finanţarea a fost obţinută în baza unui contract încheiat cu Institutul Cultural Român. Proiectul, în valoare totală de 169.980 lei din care 151.980 lei asistenţă financiară nerambursabilă, se va implementa pe o perioadă de şase luni şi vizează promovarea patrimoniului arhitectural al municipiului Oradea în Italia.
CEREMONII COMUNE IN SPIRITUL BISERICILOR NATIONALE Multi dintre cei care au participat la ceremoniile de comemorare a martirilor de la Ip, din 14 septembrie, s-au intrebat cum de s-au putut intelege ortodocsii si greco-catolicii (avand in vedere ce s-a intamplat in anii trecuti). Evident, exista o explicatie. E vorba despre o „minuta cu privire la desfasurarea Ceremonialului de Comemorare a Eroilor de la Ip, judetul Salaj din data de 14 septembrie”, incheiata in 9 septembrie 2010 intre Protoieria Ortodoxa Simleu Silvaniei, reprezentata prin Pr. Vasile Bosca, in calitate de Protoiereu Ortodox si Protopopiatul Greco-Catolic Simleu Silvaniei, reprezentat prin Pr. Nicolae Bodea, in calitate de Protopop Greco-Catolic. Actul stabileste ca „Soborul preotilor ortodocsi va celebra Sfanta Liturghie incheiata cu Parastas, iar Parastasul din cadrul Ceremonialului Oficial de Comemorare a Eroilor desfasurat la Mormantul Eroilor va fi celebrat de catre soborul preotilor greco-catolici” si ca „pe tot parcursul manifestarii, cele doua parti vor garanta reciproc o abordare fraterna si armonioasa in spiritul unui climat de evocare comuna a martirilor natiunii romane din Transilvania”.
Târg de produse ecologice şi tradiţionale la Iaşi, în Parcul Bisericii Toma Cozma Continuând iniţiativele promovate de Consfătuirea Naţională a Intelectualilor de la Sate prin revista „Albina românească” şi propria sa iniţiativă de anul trecut. în perioada 10-12 septembrie 2010, Bioma Agro Ecology Co a organizat la Parohia Toma Cozma din Iaşi, „ECOagrIS - Târg de produse ecologice şi tradiţionale”. Având ca scop promovarea unui stil de viaţă sănătos şi ecologic, acest eveniment, organizat în parteneriat cu Primăria Iaşi, s-a bucurat de un foarte mare succes, facilitând întâlnirea dintre publicul larg foarte interesat cu principalii producători, procesatori şi furnizori de servicii din domeniile aferente, veniţi din 10 judeţe din toate zonele ţării. Încă din prima zi, mii de vizitatori au luat cu asalt standurile expoziţionale, achiziţionând produse ecologice de calitate şi dorind să afle cât mai multe informaţii privind alimentaţia sănătoasă şi echilibrată.
PE MALUL DÂMBOVIŢEI, ÎN LOC DE FILATURĂ PARAM-PAM-PAM În ciuda denumirii „PARAM PAM PAM” al cărei exibiţionism s-ar putea justifica prin dorinţa unei meritate atenţii, iniţiativa culturală bucureşteană care şi+a luat acest nume merită toată atenţia, istoricul fiind următorul: La inceputul verii, cu ocazia Noptii Albe a Galeriilor, a avut loc lansarea Atelierului de Productie (450 de metri patrati), un mix intre spatiu de expunere si creatie pentru artisti si loc pentru evenimente, gazduit de o hala din fostul complex industrial „Industria bumbacului” de pe malul Dâmboviţei Atelierul a prezentat o serie de evenimente, performance-uri si expozitii, printre care se numara: prima expozitie personala Irlo - Bucurii din profetii, « Miercurea Lejera » ,« Almost Secret Artish Party », preview-ul Pavilionului romanesc de la Bienala de Arhitectura de la Venetia sau Avant-garde Warehouse Party. În baza acestei experienţe artistice care a avut ecouri, acum s+a trecut la o iniţiativă mai stabilă şi, astfel:Vineri,17 septembrie, de la ora 22.00, fostul atelier de filatura al fabricii Industria Bumbacului devine noul hotspot al petrecerilor si evenimentelor hip din Bucuresti. Potrivit blogului oficial al Atelierului de Productie, 1500 de metri patrati din spatiul fostei fabrici devin gazda oficiala a evenimentelor neconventionale din Bucuresti, petrecerilor warehouse, productiilor artistice, expozitiilor sau festivalurior urbane. Mix intre o galerie neconventionala si un spatiu de evenimente, Param Pam Pam se intinde pe aproape un etaj al fostei fabrici, cu vedere spre malul Dambovitei si va gazdui happening-uri si proiecte culturale pe tot parcursul anului.Lansarea noii locatii Param Pam Pam are loc printr-un warehouse party pe 17 septembrie, cu mii de invitati, 2 scene si cativa dintre cei mai tari headlineri ai momentului.
MAINE SE INAUGUREAZA LA SEGARCEA "CENTRUL DE INTERNET PENTRU PUBLIC" - La Segarcea va avea loc inaugurarea Centrului de Internet pentru Public din cadrul Bibliotecii Orasenesti „Mircea Radina” Segarcea, in ziua de 16 septembrie 2010, ora 13°°, la sediul din str. Republicii nr. 80. La eveniment vor participa:d-l Paul-Andre Baran – director Programul Biblionet - Fundatia Irex Romania ,d-l Scott Andersen – director adjunct programul Biblionet - Fundatia Irex Romania ,d-na Alina Vantu - coordonator Regional de program, d-l Lucian Dindirica- director Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” Dolj, d-na Nicoleta Trasca – coordonator judetean de program, reprezentanţi ai administraţiei publice judetene şi locale Programul prevede inaugurarea centrului , prezentarea programului „Biblionet – lumea in biblioteca mea”si o activitate demonstrativa, informeaza inginer Nicolae Popa, primarul orasului.
ATELIER DE FORMARE ARTISTICĂ LA LUGOJ Sâmbătă, 11 septembrie în sala de teatru a Clubului Copiilor din Lugoj, actriţa şi profesoara Melania Ursu a început susţinerea unui atelier de expresivitate vocală şi corporală, un workshop dedicat tinerilor. Acţiunea este organizată de Fundaţia Academia Civică din Lugoj şi este continuarea unui proiect început acum cinci ani. În anul 2005, actorii Maia Morgenstern, Vlad şi Mihaela Rădescu, alături de ilustratoarea muzicală Dorina Crişan Rusu au susţinut timp de o săptămână la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu” un atelier similar, intitulat “Alternativa expresiei”. Aceste ateliere se adresează unei categorii foarte largi de cursanţi, de la tineri şi până la maturi, cuprinzând exerciţii de perfecţionare a dicţiei, de dezinhibare, arta de a vorbi în public, dialog şi expresivitate corporală. “Profesoară de teatru la facultăţile din Târgu Mureş şi Cluj Napoca, actriţa Melania Ursu are o vastă experienţă, de aproape 40 de ani de teatru, pe care este dornică să o împărtăşească tuturor celor interesaţi. Atelierele vor cuprinde şi materiale video explicate şi prezentări de film, cum ar fi secvenţe din “Întoarcearea lui Vodă Lăpuşneanu”, peliculă în care Melania Ursu a jucat rolul Doamnei Chiajna”.
ZIUA DE 15 IANUARIE VA FI PROCLAMATA "ZIUA CULTURII NATIONALE" Senatorii au hotărât, astăzi, ca ziua de 15 ianuarie să devină Ziua Culturii Naţionale, ei adoptând, în acest sens, o propunere legislativă elaborată de un grup de senatori şi deputaţi PSD. Senatorii au decis ca 15 ianuarie să fie Ziua Culturii Naţionale.Sursa: Agerpres Potrivit actului normativ, adoptat cu 84 de voturi pentru şi patru abţineri, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale urmează să sprijine material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile.
UN FESTIVAL „ECOLOGIC” LA PESTE 1400 M. ALTITUDINE In perioada 1 - 5 septembrie 2010 s-a desfăşurat primul festival montan la peste 1.499 de metri altitudine, „Padina Fest”. Timp de cinci zile, Platoul Padina din munţii Bucegi a fost centrul muzicii folk şi rock, al filmelor care au participat de-a lungul anilor la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, al distracţiei şi aventurii. Organizatorii evenimentului au experimentat cu succes un concept nou de festival, ieşit din tiparele clasice: 50.000 mp de distracţie şi adrenalină la 28 km distanţă de asfalt. Fanii muntelui au găsit la Padina nu numai obişnuitele trasee, dar şi activităţi de alpinism supervizate de salvamont (tiroliana, căţărare, rapel) sau cursuri de alpinism pentru începători. Precum şi survoluri cu un balon deasupra masivului Bucegi. Acestea, pe parcursul întregii zile pentru ca în fiecare seară să participe la concerte de muzică folk şi rock cu Şuie Paparude, Les Elephants Bizzares, Omul cu Şobolani, Kumm, Toulouse Lautrec, Ţapinarii, Emeric Imre, Titus Constantin, Eugen Avram, Monarchy, Camera 101, Pretoria şi Micul Paris. Experienţa deosebit de încurajatoare va conduce la aprofundarea caracterului „ecologic”pentru ediţiile viitoare, ca şi la multiplicarea componentelor artistice.
MOD VIRTUAL DE A NE POPULARIZA PATRIMONIUL Timp de două zile, 40 de bloggeri din diferite oraşe ale ţării s-au plimbat prin Timişoara pentru a descoperi faţa mai puţin ştiută a oraşului. Palatele din Piaţa Victoriei, Casa Principelui de Savoya, Palatul Baroc, Opera Română, Domul catolic din Piaţa Unirii, pieţele Maria, Iosefin, Traian şi Bălcescu şi parcurile Timişoarei şi-au depănat poveştile prin intermediul unui ghid profesionist. Iar la final, cei 40 de bloggeri au promis că vor promova toate aceste istorisiri pe blogurile personale.
O ORGANIZATIE INTERNATIONALA CU NUCLEUL FORMAT IN JURUL UNOR POETI ROMANI SERBEAZA DOI ANI DE ACTIVITATE Buna ziua dragi colegi, la 2 ani de la infiintare, ASLRQ numara nu mai putin de 50 de membri din toate colturile lumii. Este o cifra frumoasa si va felicitam pe toti pentru aceasta mica familie pe care o alcatuim. Printre ultimii veniti in Asociatie se numara: criticul, poetul, traducatorul Ion Rosioru, prozatorul si directorul revistei Oglinda literara, Andrei Gheorghe Neagu, poetul Djamal Mahmoud, graficianul Janos Miklos Va invitam sa vizualizati paginile membrilor si creatiile lor la adresa internet: http://www.aslrq.ro/ASLRQ_fichiers/membri.htm Semneaza: Adrian Erbiceanu presedinte ASLRQ Ionut Caragea vicepresedinte ASLRQ
Cu bastonul prin Bucuresti… Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) a lansat primul tur ghidat pietonal gratuit din cadrul proiectului “Cu bastonul prin Bucuresti…” ce se desfasoara sub sloganul Descopera orasul pas cu pas!Turul a durat 2 ore si a cuprins obiectivele turistice reprezentative situate de-a lungul traseului: Piata George Enescu – Piata Revolutiei - Calea Victoriei – str. EdgarQuinet –str.Academiei – str.Eugeniu Carada – str.Lipscani – str.Stavropoleos – str.Franceza – Piata Sf.Anton. Vizitatorii au fost insotiti de ghizi formati din studenti – voluntari ARCEN. Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN)formuleaza, prin intermediul acestui proiect, o politica culturala locala si incearca atragerea vizitatorilor din comunitatea locala. Tinerii voluntari incearca si schimbarea perceptiei unor cetateni asupra anumitor zone ale orasului. Putem aprecia ca in Bucuresti exista un potential istoric, arhitectural si artistic; un potential turistic in care potentialul cultural isi gaseste locul bine definit. O capitala europeana. Un oras ce merita cunoscut pas cu pas. Turul-ghidat pietonal ARCEN se va desfasura in fiecare weekend pe traseul Ateneul Roman- Hanul lui Manuc, sambata cu incepere de la ora 11.00 si duminica de la ora 17.00 (25 iulie, 31 iulie-1 august, 7-8 august, 14-15 august, 28-29 august, 4-5 septembrie, 11-12 septembrie). Cu ocazia Zilelor Bucurestiului(saptamana 20-24 septembrie) ARCEN pregateste un tur-ghidat special alaturi de alte evenimente.
“Nu fi indiferent, fii solidar!” In toate parohiile si manastirile ortodoxe din cuprinsul Episcopiei Salajului se desfasoara campania „Nu fi indiferent, fii solidar!” urmarind strangerea de ajutoare financiare si materiale pentru persoanele care au avut de suferit in urma inundatiilor. Avand in vedere faptul ca suferinta umana nu cunoaste segregari de ordin etnic sau religios, Episcopia Salajului, la fel ca de fiecare data, invita pe toti crestinii, indiferent de confesiune sau etnie, sa nu ramana indiferenti si sa li se alature crestinilor ortodocsi in acest act de dragoste jertfelnica, reamintind tuturor cuvintele Sfantului Apostol Pavel: „fiecare sa dea cum socoteste cu inima sa, nu cu parere de rau sau cu sila, caci Dumnezeu iubeste pe cel care da cu voie buna” (II Cor. 9,7).
AGENDA CULTURALA VALCEANA - VARA 2010 iulie Galeria de Artă Râmnicu Vâlcea Expoziţia de pictură şi grafică – Balázs Tiberiu şi Fazakas Tiberiu Organizatori: · Filiala Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România · Filiala Deva a Uniunii Artiştilor Plastici din România 1 iulie – 15 august Ora 10,00: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea – Sala de Expoziţii „Atelierul de vacanţă”, ediţia a III-a. Activităţi propuse: Atelier de lectură; Învăţăm să comunicăm; Învăţăm limbi străine prin joc; Atelierul fanteziei; Clubul isteţilor; Să ne cunoaştem oraşul; Din tainele muzicii; Din tainele dansului; De la cele 7 minuni ale lumii la lumea modernă; Audiţii muzicale; Proiecţii filme; Lecţii de comunicare – jurnalism; Să ne jucăm de-a actorii; Să învăţăm despre cărţi; Jocuri de dezvoltare psihomotorie şi educative; Tinerii şi consumul de droguri; Fizică distractivă; Chimie distractivă; Mitologie; Geografia judeţului; Învăţăm să desenăm cu ajutorul calculatorului Organizator: · Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea 1 iulie – 31 august Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea Cursuri şi evenimente de informare – comunicare europeană pentru toate categoriile de utilizatori. Copii de gimnaziu: Atelierul Europa ; Elevi de liceu: Şcoala de vară Europe Direct, Curs de limba germană; Adulţi: Curs de limba engleză, Curs de specializare manager de proiecte; Pensionari: Curs de iniţiere calculator. Organizator: · Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea – Centrul Europe Direct 1 - 31 iulie Muzeul Satului Vâlcean Bujoreni Expoziţia „Etno 3D“ Organizator: · Muzeul Judeţean “Aurelian Sacerdoţeanu” 1 iulie Ora 12,00: Biblioteca Orăşenească “A. E. Baconsky” Călimăneşti Expoziţia de carte „Laureaţi ai Premiului Nobel” Organizator: · Biblioteca Orăşenească “A. E. Baconsky” Călimăneşti 2 iulie Ora 10,00: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea – Sala de Conferinţe Curs de limba germană Organizator: · Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea - Centrul Europe Direct 3 - 4 iulie Muzeul “Astra” Sibiu “Zilele culturii populare vâlcene”, ediţia a V-a, proiect cultural derulat în cadrul Programului “Tezaure Umane Vii”. În context vor avea loc spectacole ale celor 20 de formaţii artistice şi târg al meşterilor populari vâlceni (peste 30) Organizatori: · Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea · Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “Astra” Sibiu 3 iulie Ora 17,00: Casa Memorială “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea Reuniunea lunară a Societăţii Culturale “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea Organizator: · Societatea Culturală “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
NOAPTEA INSTITUTELOR CULTURALE Noaptea Institutelor Culturale, eveniment ajuns la cea de-a patra ediţie, propune în acest an, în noaptea dintre 25 şi 26 iunie, peste 70 de evenimente organizate în 11 locuri din Capitală, potrivit reprezentanţilor Institutului Cultural Român (ICR). Consumatorii de cultură nocturnă se vor putea bucura de filme, expoziţii de fotografie sau instalaţie video, lansări de carte, concerte de muzică tradiţională, clasică şi de club, pantomimă şi teatru, recitaluri de poezie, jocuri, concursuri şi surprize gastronomice. British Council va oferi vizitatorilor lecţii de cricket, concursuri de expresii englezeşti, dar şi lecţii de vals englezesc şi proiecţii ale scurtmetrajelor de animaţie britanice premiate în 2010. Centrul Cultural al Republicii Ungare va expune jucării create de artişti români şi va oferi vizitatorilor un recital din Chopin al pianistului Toma Popovici, degustare de produse tradiţionale poloneze şi ungureşti şi dansuri populare tradiţionale din Ungaria. La Centrul Ceh vizitatorii se vor putea bucura de filme, animaţii şi expoziţii de fotografie, dar şi de bere cehească. Institutul Cervantes va proiecta filme spaniole, iar Institutul Francez pregăteşte vizitatorilor o grădină de vară, un atelier de gătit şi un târg de design.
"STRET DELIVERY", DENUMIRE COSMOPOLITA PENTRU UN IMPORTANT EVENIMENT DAMBOVITEAN In preajma cinematografului Aro se pregateste un eveniment demonstrativ modern pentru urbanistica Bucurestilor. Bucureştenii se vor putea bucura de expoziţii, concerte de jazz şi muzică medievală, ateliere de desen şi modelaj în lut, între 11 şi 13 iunie, la Street Delivery, eveniment urban de arhitectură şi arte, care va avea loc pe strada Arthur Verona. Street Delivery, eveniment ajuns la cea de-a cincea ediţie, a fost demarat de Ordinul Arhitecţilor din România şi Fundaţia Cărtureşti, îşi propune să promoveze traseul cultural Strada Pictor Verona - Grădina Icoanei. Printre trupele care vor cânta pe strada Arthur Verona se numără Pony Hoax, Zum, Biluna Jam Session şi Brazda lui Novac. Street Delivery este în acelaşi timp un demers pentru recâştigarea dreptului la promenadă şi la un oraş în care să se poată respira, pentru a face apel la autorităţi pentru a conserva şi revitaliza 25 de monumente istorice de-a lungul traseului pietonal.
DOUĂ CATEGORII DE ROMÂNI ÎŞI VOTEAZĂ ASTĂZI CONSILIILE NAŢIONALE IN SERBIA Astăzi Duminică, 6 iunie 2010, au loc alegerile pentru Consiliile Naţionale ale minorităţilor naţionale din Serbia; în cele 167 de comune şi în 9 limbi, îşi vor confrunta listele 16 din cele 19 comunităţi naţionale. Dreptul de a-şi alege consiliile naţionale la alegeri directe au: albanezii, aşcalii, boşniacii, bulgarii, bunievaţii, valahii, grecii, egiptenii, maghiarii, germanii, rromii, românii, rutenii, slovacii, ucrainenii şi cehii. Cei circa 450.000 de alegători, înscrişi pe listele speciale au de ales din bogata ofertă de liste anunţate. În ceea ce priveşte minorităţile naţionale română şi rumână/valahă din Serbia, acestea vor participa la alegerile pentru consiliile naţionale cu 5 respectiv cu 7 liste.Pentru alegerea Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, cu sediul la Novi Sad, s-au anunţat următoarele 5 liste şi anume: 1.Nezavisni Rumuni - Românii Independenţi – capul listei Arhimandrit Longhin Peruţă Muncean; 2. Unitatea românească pentru un viitor european, titularul listei Daniel Petrovici; 3. Jedinstvo - Unirea, capul listei dr. Valeri Pintor; 4. Zajednica Rumuna u Srbiji - Comunitatea Românilor din Serbia, capul listei Romulus Nicolaievici, 5. Ujedinjeni Rumuni iz Srbije–Vasile Barbu – Unirea Românilor din Serbia, titularul listei Vasile Barbu şi 6. Ujedinjeni Rumuni – cap de listă Raşa Todorel. Ceilalţi conaţionali, Români/Rumâni/Valahi din sudul Dunării au anunţat 7 liste electorale şi anume: 1. Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe, cap de listă Miletić Mihajlović-Tića, 2.Zajednica Vlaha Srbije–titular dr.Predrag Balašević, 3. Lista za Vlahe u Srbiji – Centar za ljudska prava i interetničku toleranciju – Bor – Slobodan Djurdjević, 4. Vlasi u evropskoj Srbiji – Neli Djordjević, 5.Ujedinjeni Vlasi – Dragan Balašević, 6. Vlasi opštine Zaječar – Miodrag Marković i 7. Vlasi za evropsku Srbiju – šrom. Dr. Siniša Čelojević. Sunt deschise 900 secţii de votare în 42 de circumscripţii electorale, astfel că la o secţie de votare se vor pronunţa în medie 460 de alegători. Deocamdată, Legea privind consiliile naţionale nu a extins drepturile minorităţilor naţionale în Serbia, ci prin noile consilii urmează să fie asigurate mecanisme de exercitare a acestora. Abia în urma constituirii noilor consilii naţionale se va manifesta calitatea europeană a legii privind consiliile naţionale ale minorităţilor din Serbia. Atunci se va dovedi dacă şi în acest caz Serbia are legi bune, europene, dar îi lipsesc capacităţi serioase de a le implementa în practică.
PRINTRE ROMÂNII DIN MELBORNE La invitaţia membrilor comunităţii româneşti şi a grupului român de radio 3 zzz din Melbourne, prin ziaristul şi cineastul Ben Todică, scriitorul George Anca va vizita Australia între 29 mai – 13 iunie 2010. Acesta va avea întâlniri şi va conferenţia sau va susţine recitaluri poetice la Şcola românească din Melbourne, Melbourne University, State Library of Victoria, Australian Poetry Centre, bisericile „Harul” şi cea din Endeavour Hills, Hindu Temple ş.a. Cunoştinţa cu Australia se va extinde din Melbourne şi în Philip Island, Grampians National Park, 12 Apostoli.
AGENDA CULTURALA VALCEANA 21 mai Păuşeşti- Otăsău „Gura Otăsăului” - festival al culturii tradiţionale de pe Valea Otăsăului Organizator: · Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea Partener: · Primăria comunei Păuşeşti-Otăsău 21 mai Grupul Şcolar Administrativ şi de Servicii Călimăneşti Ziua Grupului Şcolar Administrativ şi de Servicii Călimăneşti – programe şi activităţi culturale, educative şi sportive 23 mai Creţeni „Pridvorul tinereţii” - festival al tinerilor interpreţi de folclor şi mici meseriaşi 24 mai Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea Muzică din lumea nouă - Orchestra filarmonică „Sinfonietta” Dirijor: Sabin Păutza
CONTRACT CU FOSTUL REGE Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a semnat miercuri contractul de închiriere pentru Castelul Peleş şi Castelul Pelişor cu Regele Mihai I, înţelegerea fiind valabilă pe trei ani, cu posibilitatea prelungirii, informează reprezentanţii ministerului. Suma pe care Ministerul Culturii o va plăti pentru închirierea celor două castele este de 52.131 lei pe lună, egală cu cea de anul trecut. Contractul a fost semnat de către Majestatea Sa Regele Mihai I, în calitate de locator, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Muzeul Naţional Peleş, în calitate de locatari. Astfel, Ministerul Culturii este în continuare chiriaş la Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi imobilul de protocol Căsuţa Poartă, împreună cu terenul aferent acestora. Potrivit contractului semnat, Majestatea Sa Regele Mihai I înţelege să fie de acord ca nivelul chiriei să fie identic cu cel stipulat în contractul precedent, expirat la data de 1 martie 2010. Din suma totală de 52.131 lei, ministerul plăteşte defalcat 6.132 de lei pe lună pentru Castelul Peleş, 3.261 de lei pentru Castel Pelişor, 677 lei pentru Casuţa Poartă, iar chiria terenului aferent este de 42.060,00 lei pe lună.
PENTRU AARAREA INSTITUTIEI FAMILIEI Forul Ortodox Român (FOR) şi Alianţa Familiilor din România (AFR) atrag atenţia întregii clase politice că este direct responsabilă pentru gravele ameninţări şi loviturile neîncetate la care este supusă familia în România. Din cauza problemelor de ordin material, dar şi a celor de ordin moral şi legislativ, instituţia familiei riscă să dispară sau să se transforme într-o curiozitate inutilă în cadrul societăţii moderne. Iar în absenţa familiei româneşti solide, însuşi viitorul ţării este pus sub semnul întrebării. FOR şi AFR protestează împotriva preconizatei măsuri guvernamentale de reducere a indemnizaţiei pentru creşterea copilului nou-născut. Această măsură descurajează serios natalitatea şi riscă să provoace încă o creştere a valului de avorturi - prin care România deja ocupă un trist loc de lider în lumea civilizată. Potrivit studiilor demografice, populaţia din România se află într-o scădere dramatică, ceea ce face acţiunea guvernului şi mai condamnabilă, întrucît duce la îmbătrînirea populaţiei, la scăderea forţei de muncă şi de aici la consecinţe economice şi sociale grave. Pe de altă parte, FOR şi AFR îşi manifestă îngrijorarea faţă de lejeritatea cu care autorităţile tratează fenomene deosebit de dăunătoare familiei, ca prostituţia, pornografia şi propaganda deşănţată a unor practici sexuale aberante - care iau amploare în contextul relativizării valorilor, al slăbirii credinţei şi al unei legislaţii şubrede, deloc româneşti - deci necreştine şi nereprezentative - în setul ei intim de valori. Pe marginea acestor pericole conjugate la adresa familiei, FOR şi AFR organizează o conferinţă de presă miercuri 19 mai a.c., ora 16.00, la sediul FOR din Bucureşti, str. Vulturilor nr. 8. La conferinţă participă, alături de reprezentanţii FOR şi AFR, şi doi invitaţi special: omul de presă Liana Stanciu şi prof. univ. dr. Pavel Chirilă. Pe linia continuării protestului, vineri 21 mai a.c., începînd cu ora 17.30, FOR şi AFR cheamă lumea creştină, dar şi toate forţele sociale asumate la un Marş pentru Familie, pornind de la Biserica Kretzulescu, de pe Calea Victoriei, până în Piaţa Unirii
in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant. Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gandi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?
in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant. Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gandi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?
in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant. Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gandi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?
in conditiile odioaselor masuri de sacrificare a tuturor categoriilor sociale de romani, este sacrificat şi accesul la cultura acestui popor care l-a făcut dainuitor pe acest pamant. Revista literara Dor de Dor ,un portdrapel al acestei moşteniri, se afla in pragul inchiderii definitive a paginilor sale. Oare cineva din marii bogaţii ai acestei ţări, se vor gandi sa /i ofere o mana de ajutor?Oare va auzi cineva acest strigat de durere inabusit cu fiecare zi?Voi oameni cu functii, voi cu inima?
O CASA MEMORIALA LA PETRILA Cunoscutul caricaturist Ion Barbu, domiciliat în oraşul minier Petrila, a declanşat un atentat la singura casă care aminteşte de viaţa scriitorului Ion Desideriu Sîrbu. Dacă autorităţilor locale nu le pasă de memoria marelui scriitor, Barbu a convocat 35 de copii de la şcoala generală şi împreună au primenit-o în culori, desene şi caricaturi.Din toamnă, Ion Barbu îm-pre-ună cu o parte bună din societatea civilă au început repararea şi amenajarea casei.Operaţiunea «Casa de citire» face parte din Proiectul «Colonia Literară Petrila», o operaţiune menită să dea o nouă identitate oraşului
TARGUL EDUCATIONAL AL UNIVERSITATII DE VEST Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau gazduieste maine, 27 aprilie, cu incepere la ora 12.00, Targul Educational al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad - Filiala Zalau 2010. Actiunea se desfasoara in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Salaj. Instititutia va lansa cu aceasta ocazie proiectul "Gestionarea durabila a patrimoniului natural din aria protejata Racas-Hida".
DREPTURI PENTRU ROMANII TIMOCENI O delegaţie a românilor de pe Valea Timocului din Serbia, care se află în aceste zile la Arad, şi Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România care isi are sediul principal la Arad, cer autorităţilor române ca în dosarul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană să fie inclusă rezolvarea situaţiei românilor din Timocul Sârbesc.
EVENIMENT CULTURAL LA ROMAN Prin Festivitatea de decernare a premiilor Societăţii Scriitorilor din Judeţul Neamţ, organizată într-una dintre sălile Bibliotecii Judeţene ,,G.T. Kirileanu”, au fost recunoscute şi recompensate (pentru prima dată de către S.S.J.N.), valorile literare ale spaţiului nemţean, cu diplome personalizate, cadouri din partea sponsorilor, o sumă de bani şi buchete de flori. In acest context putem spune ca spiritualitatea romaşcană s-a îmbogăţit în mod fericit. Odată, fiindcă Domnul Profesor Gh. Am. Ciobanu cetăţeanul de onoare al Romanului, a împlinit 85 de ani; a doua oară, pentru că tot Domnia Sa, a primit din partea Societăţii Scriitorilor din Judeţul Neamţ premiul Opera Omnia, ca o recunoaştere intrinsecă a aportului la binele culturii oraşului Roman, judeţului Neamţ, şi de ce nu, a universalităţii. Întâmplător, sau mai degrabă nu, premierea a avut loc în aceeaşi zi cu sărbătorirea PROFESORULUI.
PRIMARIA MUNICIPIULUI CHISINAU ANUNTA PROGRAMUL ACŢIUNILOR DEDICATE CONSEMNĂRII UNUI AN DE LA EVENIMENTELE DIN 7 APRILIE 2009 Subiect: Programul zilei de miercuri, 7 aprilie 2010 8:00 - Serviciu divin în memoria victimelor din 7 aprilie 2009. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” 9:00 - Depunere de flori la mormântul lui Nicolae Costin, primar al Chişinăului între 1990 - 1994, promotor al Renaşterii Naţionale, cu prilejul împlinirii a 74 de ani de la naştere. Cimitirul Central, str. A. Mateevici (str. Armenească) 10:00 - Miting comemorativ de la împlinirea unui an de la evenimentele din 7 aprilie 2009 şi prezentarea machetei viitorului monument al Libertăţii. Scuarul Parlamentului Republicii Moldova (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 162) 12:00 - Expoziţie de fotografie, materiale audio şi video, articole ale publicaţiilor, portalurilor media şi ONG-lor din Republica Moldova. Scuarul Europei, Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” 12:30 - Moment comemorativ religios, pe locul unde a fost omorât Valeriu Boboc. Piaţa Marii Adunări Naţionale 13:00 - Dezvelirea plăcii comemorative „Nicolae Costin”. Faţada blocului locativ din bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 132 (vis-a-vis de sediul Primăriei Chişinău ) 14:00 - Depunere de flori la mormântul lui Valeriu Boboc. Cimitirul din s. Bubuieci (Pentru doritorii de a merge la eveniment, va fi pus la dispoziţie transport, care va porni din faţa sediului Primăriei, la ora 13.30) 17:00 - Concert de comemorare a victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009. Piaţa Marii Adunări Naţionale 18:00 - Spectacolul de teatru „7 aprilie 2009”. Teatrul municipal „Satiricus I.L. Caragiale”
CENTENAR STEFAN CIOBPTARASU 1910-2010 S-a implinit un veac de la naşterea artistului emerit Ştefan Ciobotăraşu, o stea strălucitoare a scenei şi ecranului românesc, născut în comuna Lipovăţ, judeţul Vaslui. Pentru a marca aşa cum se cuvine acest eveniment, în perioada 21 - 30 martie 2010, la Vaslui şi Lipovăţ s-au desfăşurat mai multe activităţi culturale dedicate maestrului Ciobotăraşu: 21-30 martie 2010 - Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, Sala de lectură - Expoziţie de carte şi publicaţii periodice despre viaţa şi activitatea lui Ştefan Ciobotăraşu, în Sala de împrumut pentru adulţi - Expoziţie de carte de dramaturgie, artă dramatică, critică de teatru şi film, iar la sala Multimedia au avut loc mai multe vizionări ale filmului documentar “In memoriam Ştefan Ciobotăraşu”, realizat în 1973 de Tudor Caranfil, TVR şi ale filmului "Pădurea spânzuraţilor", al cărui protagonist a fost Ciobotăraşu; 21 martie 2010 – Centrul Cultural „Ştefan Ciobotăraşu” din Lipovăţ a organizat Simpozionul „Centenar Ştefan Ciobotăraşu”, cu trei secţiuni – teatru, film, poezie (coordonator Marcel Rusu); 25 martie 2010 – Şcoala „Ştefan Ciobotăraşu” din Lipovăţ – Zilele şcolii „Centenar Ştefan Ciobotăraşu” (coordonator director, prof. Daniel Gheronte); 26 martie 2010 – Colegiul Economic „Anghel Rugină”, (coordonator prof. Elena Anuşca-Doglan) în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a organizat pentru cadre didactice şi elevi „Centenar Ştefan Ciobotăraşu”; asemenea activitate a organizat biblioteca şi în colaborare cu Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui (coordonator prof. dr. Nicolae Ionescu); 29 martie 2010, în Sala de activităţi a Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, un public numeros şi iubitor de cultură a participat la o manifestare amplă “Centenarul Ştefan Ciobotăraşu” al cărui coordonator şi moderator a fost directorul instituţiei, prof. Voicu Gelu Bichineţ.
26 - 28 MARTIE "ZILELE BASARABIEI LA BUCURESTI" Pe 27 martie, în jur de 250 de studenţi si elevi basarabeni se vor deplasa la Cernica pentru a aduce un omagiu artizanilor Unirii Basarabiei cu România. La fel ca în anii precedenţi, reprezentanţii OSB Bucureşti vor depune coroane de flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării de la cimitirul Mănăstirii, printre care Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. Autocarele puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Bucureşti vor porni de la 10:00 din Piaţa Universităţii (Teatrul Naţional Bucureşti). Evenimentul va continua cu o acţiune în Piaţa Universităţii unde membrii OSB vor lega panglici tricolor trecătorilor. Aniversarea va culmina, pe 27 martie, cu concertul unor trupe din Basarabia: Alternosfera, Gândul Mâţei, Snails, Cătălin Josan, Leya şi Serge. În ultima zi a festivalului, pe 28, participanţii sunt invitaţi la o proiecţie de filme româneşti la Muzeul Literaturii Române, urmată de o seară tradiţională românească.
INITIATIVA CLUJEANA PENTRU TINERII ARTISTI O serie de ateliere de creaţie pentru copii se desfăşoară, între 22 şi 27 martie, la Centrul cultural “Fabrica de pensule”, din Cluj, numit astfel după spaţiul pe care-l ocupă. El valorifică o clădire aparţinând patrimoniului industrial, în care sunt organizate, pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, 29 de spaţii de artă contemporană: ateliere de artişti, galerii, centre de arte vizuale, dans contemporan, teatru.
„Muzee in aer liber, oportunitati de dezvoltare locala” Aceasta este tema unei seri muzeale organizate joi de Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau cu sprijinul Consiliului Judetean Salaj, in scopul atragerii actorilor locali (firme private si autoritati) intr-un proiect ce vizeaza organizarea in judetul Salaj a unor muzee in aer liber si transformarea lor in obiective turistice, dupa modelul parcurilor arheologice din Ungaria.. Ca exemplificare privind tendintele la nivel european privind asemenea initiative, specialistii MJIA Zalau vor prezenta parcul arheologic Százhalombatta si cel de pe traseul autostrazii M3 din Ungaria, din apropierea localitatii Polgár, ambele din Ungaria. Pentru specialistii muzeului din Zalau, tocmai acest aspect a fost deosebit de important, intrucat initierea de evenimente si manifestarile derulate pentru a atrage publicul tin in viata un muzeu, cu atat mai mult unul in aer liber, In judet exista doua asemenea zone, care s-ar preta la organizarea de muzee in aer liber. Este vorba de cea a Castrului Roman de la Porolissum, Moigrad, si a Castrului de la Sutor.
OBIECTE DE ARTA IN PEISAJUL METROULUI BUCURESTEAN Bucharest metroART, un proiect I Love Bucharest, debutează cu decorarea a trei bănci-zebre în staţia de metrou Piaţa Victoriei 1, în noaptea de 15 spre 16 martie. Cele trei zebre sunt primele obiecte de artă care apar în peisajul staţiei de metrou, acestea fiind realizate cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional din România şi semnalizând Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti.
Clujul candidaza la titlul de capitala culturala europeana Primarul Sorin Apostu a anuntat miercuri candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de capitala culturala europeana pentru anul 2020. Potrivit Agerpres, pana in 2013 municipalitatea va trebui sa pregateasca proiectul cu care va candida, la nivel national, deoarece este de asteptat sa intre mai multe orase in aceasta competitie, Timisoara anuntandu-si intentia de a candida.
FOND SPECIAL PENTRU DEBUT IN CINEMATOGRAFIE Noua conducere a Ministerului Culturii are de gând să sprijine regizorii debutanţi care îşi susţin din fonduri proprii filmele, prin crearea unui fond pentru debut, a declarat pentru cotidianul.ro secretarul general Mircea Cristian Staicu. 25 Feb 2010 Cristian Staicu ne-a declarat că fondul va fi susţinut din bugetul ministerului şi pentru anul acesta nu va aloca “mai mult decât câteva milioane”, dar pentru 2011 suma va fi mai mare. “Tânăra generaţie nu este neglijată în detrimentul vechii generaţii, Centrul Naţional al Cinematografiei a alocat bani regizorilor la început de drum, dar şi ministerul îşi va aduce propria contribuţie”, ne-a declarat secretarul general.
MINISTERUL CULTURII IA CU CHIRIE PELESUL PENTRU TREI ANI Statul român şi Casa Regală au ajuns la un acord şi au decis prelungirea cu trei ani a contractului de închiriere a castelului Peleş, a anunţat ministrul Culturii, Hunor Kelemen. "Am fost de acord să prelungim cu trei ani contractul", a spus ministrul, precizând că din comisia de negociere care a reprezentat statul român, condusă de secretarul de stat pe Patrimoniu din Ministerul Culturii, Vasile Timiş, au făcut parte şi un reprezentant al Ministerului Justiţiei şi unul al Ministerului Finanţelor. "Deci muzeul e în siguranţă, castelul este în siguranţă", a concluzionat Kelemen. Castelul Peleş a fost retrocedat Regelui Mihai în 2007, însă statul român deţine în continuare colecţiile de la Peleş şi Pelişor, pentru care plăteşte o chirie în valoare de 52.000 de lei pe lună. Negocierile dintre statul român şi Casa Regală s-audesfăşurat în luna februarie, deaorece acordul încheiat în acest sens în urmă cu trei ani expira în luna martie.
IN SPANIA se organizeaza Gala de Decernare a Premiilor AMICUS ROMANIAE Pentru meritele lor deosebite sunt numiţi „Prieteni ai României”: Manuel Fuentes Cabrera, General Şef al Gărzii Reales Tercios Spania, Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, ministrul Imigraţiei şi Cooperării din cadrul Guvernului autonom al Comunităţii Madrid, Fernando Sánchez Dragó, scriitor, critic literar, ziarist, director şi prezentator al programului cultural “Las Noches Blancas”, difuzat la postul TV Telemadrid, Héctor Martínez Sanz, scriitor, filosof, director al revistei “Madrid en Marco”, autorul cărţii “Pentágono”, Daniel Feito Becerro, director coordonator al Centrelor Hispano-Române din Alcalá de Henares şi Coslada, Agustín González Plasencia, director de imigraţie al Primăriei Coslada.
AGENDA CULTURALA VALCEANA 15 - 20 februarie În judeţ Cercetare etnofolclorică pe tema: “Tradiţii şi obiceiuri practicate de comunităţile rurale vâlcene în săptămâna mare a Postului Sfintelor Paşti” Organizator: · Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea 15 februarie Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea CONCERT SIMFONIC – Orchestra filarmonică „Sinfonietta” Dirijor: Lodovico Pelis Solist: Matteo Corio – pian Program: Lodovico Pelis - Concertul pentru pian şi orchestră (primă audiţie) L. van Beethoven – Simfonia a VI a „Pastorala” Organizator: · Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 16 februarie Ora 10,00: Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” Râmnicu Vâlcea Dezbateri dedicate aniversării Anului 2010 al “Crezului Ortodox al Autocefaliei Româneşti”: “Istoria Crezului Ortodox” (simbolul niceeo – constantinopolitan); “Locul Crezului Ortodox în cultul ortodox” (text şi cântare bisericească) Organizatori: · Arhiepiscopia Râmnicului · Protopopiatul Râmnicu Vâlcea · Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” Râmnicu Vâlcea 16 februarie Ora 11,00: Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 5 Organizator: · Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea 18 februarie Ora 10,30: Mănăstirea Cozia Evocare literară „Grigore Alexandrescu - ale turnurilor umbre” (200 de ani de la naştere) Organizator : · Biblioteca Orăşenească “A.E. Baconsky” Călimăneşti Partener : · Şcoala “Şerban Vodă Cantacuzino” Călimăneşti 18 februarie Ora 13,00: Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea – Sala de festivităţi “Cariera profesională între dorinţă şi realitate” – dezbatere pe tema orientare şcolară şi profesională Organizator: · Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea Partener: · AJOFM 18 februarie Galeria de arte “Constantin Iliescu” Rm. Vâlcea “Arta – fereastră a sufletului”, ediţia a VI-a. În context: Vernisajul expoziţiei de arte plastice, prezintă artişti vâlceni, persoane cu dizabilităţi; Prezentarea volumului “Cântarea cântărilor” de Ilorian Păunoiu Organizator: · Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea Partener: · Societatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi Vâlcea 18 februarie Ora 18,00: Galeria de Artă Râmnicu Vâlcea Expoziţia interjudeţeană “Natură statică - Flori” Organizator: · Filiala Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România 20 februarie Salina de la Ocnele Mari Excursie la Salina de la Ocnele Mari Organizator: · Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea 22 februarie Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea CONCERT SIMFONIC – Orchestra filarmonică „Sinfonietta” Dirijor: Daniel Manasi Solist: Alexandru Manasi – vioară Program: Rossini – Uvertura la Opera „Italianca în Alger” Saint – Saens – Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră Musorgski – Suita „Tablouri dintr-o expoziţie” Organizator: · Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 24 februarie Ora 13,00: Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea – Sala de festivităţi “Dragobete, să iubim româneşte” – program artistic
PROMOVAREA CULTURII DIN ZONA SALAJULUI O initiativa interesanta si problematica in acelasi timp: o discutie despre promovarea culturii traditionale salajene peste hotare. Initiativa a apartinut Asociatiei Romane „Silvania” pentru promovarea integrarii europene (presedinte Ambrus Pop) si Asociatiei „Mondoterra” din Italia (presedinte salajeanul Cornel Puscas). In cursul saptamanii trecute, la invitatia acestor organizatii, a avut loc la Zalau o dezbatere pentru a se stabili modul de organizare si participare la Festivalul Mondial al Culturilor Traditionale si Diverstisment, care va avea loc in luna iunie, in Italia
In judetul Calarasi,localitatea Calarasi va fi rea
Clubuluil Internaţional de Cultură "Boema” În contextul prezentării a primului număr al unei publicaţii trecută în al doilea an editorial: „Vatra veche”, şi o nouă carte de versuri a Melaniei Cuc, s-a născut un gând bun, acela de a coagula preocupările culturale ale unor prieteni ai literaturi şi culturii, şi din afară şi din interiorul ei. Cristina Sângeorzan, proprietara cunoscutului Hotel Krone, care a şi devenit sediul noului Clubul Internaţional de Cultură "Boema" a pus la dispoyitie logistica. S-au raliat fără ezitări acestui proiect Nicolae Băciuţ, care şi-a asumat şi prima preşedenţie a acestei, să-i zicem, organizaţii culturale, Menuţ Maximinian, Grigore Avram, Oscar Willard Aruniegas Toro Betancourth (Columbia), Florin Bojor, Florin Săsărman, Florin Sângeorzan, Elena M. Cîmpan, Alexandru Cristian Miloş, Cornelia Ardelean, Codruţa Băciuţ, Dumitru Cuc, Traian Parva Săsărman, Victoria Nalaţ, Emil Nechiti, Alexandru Cristian Miloş, Radu Ignat, Florentin Archiudean, Ovidiu Pojar, Maria Oltean, Ana Zegrean... etc., care au devenit şi membri fondatori, iar unii făcând parte în prima structură de conducere a acestui Club. Primul proiect care are termeni concreţi este marcarea, la 21 martie, a Zilei Internaţionale a Poeziei şi lansarea primei antologii a membrilor Clubului, "Boemia", care urmează să apară la Editura Nico din Târgu-Mureş.
În Liebling, jud.Timiş, a luat fiinţă Asociaţia nonguvernamentală "Pro Liebling". Vineri, 5 februarie 2010, va avea loc adunarea generală a Asociaţiei, în cadrul căreia se vor prezenta Raportul de activitate pe anul 2009 şi Planul cu proiecte şi programe pentru 2010. În partea a doua, va fi lansat nr.5/2009 al revistei "Bună-dimineaţa".
NEWSLETTERUL DE FILOSOFIE LANSEAZA UN APEL LA CONTRIBUTII Noua adresă la care veti putea trimite informatii pentru newsletterul de filozofie este: romanian-philosophy@phenomenology.ro. Profitam de aceasta ocazie pentru a va reaminti ca aceasta initiativa este realizata de o echipa de voluntari si este pusa în slujba întregii comunitati filozofice (si nu numai) din România. Pentru ca informatiile cuprinse sa se apropie cat mai mult de o radiografiere exhaustiva a evenimentelor de interes filozofic, comunitatea trebuie la randul ei sa sprijine în mod activ acest demers. De aceea, vă adresam înca o data rugamintea sa anuntati la adresa mentionata mai sus orice eveniment (aparitie de carte, conferinte, interviuri, recenzii, articole în presa culturala etc.) de interes filozofic, oferind o adresa web unde pot fi gasite mai multe informaţii sau materiale pe care le putem face publice pe situl newsletterului de filozofie. Va multumim pentru fidelitatea cu care ati urmarit buletinul nostru lunar informativ.
TIMISOARA CAPITALA CULTURALA EUROPEANA? Timişoara ar putea deveni capitală culturală europeană. Primarul oraşului şi-a arătat, astăzi, intenţia de a înscrie Timişoara în cursa pentru cea mai importantă distincţie culturală din Europa. Nu am făcut-o mai devreme pentru că există nişte intervale de ani în care fiecare ţară poate propune din nou", a replicat primarul Gheorghe Ciuhandu.Timişoara ar putea deveni centrul culturii europene în 2021, informează Realitatea.Net.
ACADEMIA INTERNAŢIONALA “MIHAI EMINESCU” ROMÂNIA-INDIA Marţi 19 ianuarie, în deschiderea Salonului Literar Colocvii de Marţi de la Clubul Calderon din Bucureşti,dedicat celei de-a 160-a aniversări a lui Mihai Eminescu, Dr. George Anca, preşedinte fondator (1981, Delhi) al Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu” România-India, a anunţat venirea d-lui dr. Nicolae Georgescu la această organizaţie ca preşedinte onorific, succedând poetei Amrita Pritam, acad. Alexandru Surdu, Eugen Tudoran, acad. Dimitrie Vatamaniuc. Printre secondanţii propunerii s-au numărat George Astalos, Puşi Dinulescu, Mihai Elin, Ion Andreiţă, Vasile Menzel, Mihai Stan, Gheorghe Neagu, Silvian Floarea, Sorana Gorjan, Neagu Udroiu, Vilia Banţă, scriitorii australieni Ioan Miclău şi Ben Todică, precum şi directoarea aşezământului gazdă, prof Mihaela Popescu, participanţii la reuniune.
Grupul Civic Bucuresti cu sprijinul Academiei Romane si al Adm.Monumentelor din Primariei Capitalei va invita marti si miercuri, 26-27 ianuarie la dezbaterea: Problemele Patrimoniului Bucurestilor la inceput de an si guvernare Moderatori: arh.Alexandru Nits arh.Dan Ionescu Invitati: - grupurile civice active in apararea Patrimoniului Bucurestilor si Asociatia ATHENEUM - academicieni, arhitecti de prestigiu si istorici - Primarul Capitalei si Ministrul Culturii - mass media Va asteptam la Sala Amfiteatru a Bibliotecii Academiei in Calea Victoriei 125 (intrare Bd.Dacia)
ANUL GRIGORE VIERU Primarul general Dorin Chirtoacă a lansat o iniţiativă prin care în anul 2010, an care va fi declarat „Anul Grigore Vieru”, fiecare copil din municipiul Chişinău să primească gratuit o carte de poezii semnată de marele poet. Dorin Chirtoaca a declarat că cinstirea memoriei poetului însemnă în primul rând cunoaşterea operei sale. Edilul capitalei propune ca din sursele municipiului Chişinău şi elevii din cele opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană să primească câte o carte a poetului
AGENDA CULTURALA VALCEANA 11 - 23 ianuarie Zilele Curierului de Vâlcea. Manifestări prilejuite de împlinirea a 20 de ani de la fondarea ziarului, primul cotidian privat, independent din România postcomunistă În context: 11 ianuarie Ora 19,00: Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea Recital vocal – instrumental „Rarităţi muzicale româneşti” Solişti: Carmen Daniela – pian şi Thomas Kalka – tenor (Opera Comică Berlin) Program: George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Carl Filtsch, Paul Constantinescu, Nicolae Bretan, Johann Lukas Hedwig Organizatori: · Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea · Cotidianul „Curierul de Vâlcea” 19 ianuarie Ora 16,00: Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea “Gând către Eminescu” – lansarea volumelor: “Previziuni ştiinţifice în opera Eminescu” de prof. univ. dr. Virgil Ene (Timişoara); “Italia, pământul de acasă” de Ion Barbu (un capitol extins despre Eminescu – Leopardi, mucenici ai neamurilor lor); “Cerul din lacrimă”, versuri de Florea Miu (Craiova) Organizatori: · Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea · Cotidianul „Curierul de Vâlcea” 20 ianuarie Teatrul “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea Orele 15,30 – 17,00: Gala Premiilor Curierul de Vâlcea, ediţia 2010 Ora 17,15: Spectacolul cu piesa “Baltagul” de Mihail Sadoveanu, scenariu dramatic şi regia Bogdan Tudor Pelerin 21 ianuarie
Parteneriat dintre Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Asociaţia Euro 26 România... În baza acordului de parteneriat dintre Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Asociaţia Euro 26 România, se anunţă lansarea sitului internet TheOpenBox care va prezenta crea’ii despre Romania .”Pentru început, spuneţi-ne sau arătaţi-ne de ce iubiţi voi România ? - se arata in apelul lansatPozele, filmările sau textele voastre pot fi trimise direct pe TheOpenBox, sau postate pe blogurile voastre (dar nu uitaţi să trimiteţi linkurile către TheOpenBox !).
DESPRE ARTA VINULUI LA TARGU MURES Pe rafturile magazinului « Gylferr « de pe bd. 1 Decembrie au apărut vinuri de import, din renumitele podgorii Tokaji şi Kincesem Pince din Ungaria.“Ideea promovării vinurilor a venit de la un prieten din copilărie, care este un producător de vinuri în Ungaria. Are o podgorie privată. El a fost cel care ne-a introdus în tainele vinului, care este practic o artă –ne-a spus patronul Gyulai. Am făcut un contract cu podgoria Kincsem Pince. Importăm vinurile lor direct de la ei, suntem importatori unici în România pentru aceste vinuri. Colaborarea cu podgoria Tokaji este tot directă. Acolo însă sunt mai mulţi producători, toţi folosind aceeaşi marcă, iar noi colaborăm cu unul din aceştia” .
fORUMUL GERMANO-ROMAN DIN STUTTGART ISI ENUMERA ACTIVITATILE DIN 2009: - Rumänien - Partnerland der CMT 2009 - Theaterabend - "Vizitatorul"-Teatrul Nottara Bucuresti - Theaterabend - "Sirena si Victoria"-Teatrul Nottara Bucuresti - George Enescu Festival Stuttgart - Rumäniens Stand und Programm am "Sommerfestival der Kulturen 2009" - Mediatisierung des - Internationale Theaterfestival "ORIENT -EXPRESS" - Mediatisierung des - Internationale Ferien Dorf /Tabara pentru copii din Diaspora de la 2 Mai. - Gründung Das Folklore Ensemble "Traditia Romana" Stuttgart - Theaterabend - "Titanic vals"- Teatrul Nottara Bucuresti - Mediatisierung des - "Balul celor originari din România" - Mediatisierung des - Seara de film - "Asta seara ne distram in familie" - Rumänien Stand und Programm am Tag der Kulturen 2009 - Romanian Career Day 2009 - Rumänischer Stammtisch - im Rahmen des "Brunch Global" - Theaterabend - "Bigudiuri"- Teatrul Ararat Baia Mare - Ausflüge ins Naturfreundehaus "Adolf Blessing" (Januar, Juni si Oktober) - 103 Radiosendungen - "Stimme der rumänischen Gemeinde Stuttgart" - Jour Fixe - Forum Gerrum - Multimedia Bibliothek Forum Gerrum Stuttgart
PRIMIRI SI PREMIERI LA ACADEMIA ROMANA Scriitorul Eugene Ionesco si filosoful Emil Cioran au fost numiti, joi, membri post mortem ai Academiei Romane, in cadrul adunarii generale de joi a membrilor, anuntul fiind facut la gala de decernare a premiilor Acedemiei Romane pe 2007. Alaturi de cele doua nume mari ale culturii romane, au fost alesi membri de onoare ai Academiei doi cercetatori americani, laureati ai Premiului Nobel pentru medicina, Gunter Blobel si Baruch S. Blumberg, potrivit NewsIn.In cadrul galei Academiei, au fost premiati peste o suta de cercetatori si oameni de cultura, printre care se numara regizoarea Elisabeta Bostan, scriitorii Horia Ursu si Nichita Danilov, diplomatul Vasile Puscas si medicul Ionel Sinescu
SARBATORILE LA ASOCIATIA CULTURALA A ROMANILOR DIN MONTREAL In preajma Sfintelor Sarbatori de Craciun si a vacantei de iarna, asociatia culturala M.A.V.A. din Montréal organizeaza sambata, 19 decembrie 2009, o serie de activitati pentru copii si familiile lor : auditii pentru spectacolul Vine vacanta, recital de colinde, un party artistic pentru copii si inscrieri pentru atelierele Gimnastica mintii, matematica distractiva si creativitate origami - sesiunea de iarna 2010. Va invitam de asemeni sa admirati bradul de Craciun ecologic, impodobit cu decoratii realizate in timpul atelierelor de origami. In anuntul de mai jos veti gasi toate informatiile in detaliu, nu ezitati sa comunicati cu noi. Va dorim sarbatori fericite si un nou an cu bucurii alaturi de cei dragi!
PREMIILE MUNICIPIULUI BUCURESTI PENTRU ARTA SI CULTURA Primăria Municipiului Bucureşti, prin ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale, va oferi, luni, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", în cadrul Galei de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură, secţiunea Artele Spectacolului,139 de premii. Într-un comunicat de presă, Primăria Municipiului Bucureşti precizează că premiile vor fi acordate celor care şi-au dedicat viaţa teatrului, ie pe scenă sau în spatele acesteia. Printre nominalizaţi îi regăsim pe Olga Tudorache, Rodica Mandache, Mariana Mihuţ, Rodica Tapalagă, Mitică Popescu, Alexandru Repan şi Horaţiu Mălăele
Comunitatea Romanilor din Spania la „Congresul Spiritualităţii Româneşti” În perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2006 a avut loc la Alba Iulia „Congresul Spiritualităţii Româneşti”, desfăşurat atât în plen, cât şi în patru secţiuni, având ca temă: “Români în lume: istoric, număr, prestigiu şi valoare recunoscută în patrimoniul universal”; “Anul 106 – Încheierea războaielor daco-romane, jertifirea regelui Decebal, momente de referinţă în configurarea Daciei Romane şi începutul neamului românesc; “Cultura unică şi reprezentative a românilor de pretutindeni” - 140 de ani de la prezenţa lui Eminescu la Alba Iulia; “Români în Europa - de la Imperiul Roman la integrarea europeană”.. Participantii la Congres au salutat normalizarea relatiilor dintre Romania si Republica Moldova. De asemenea, romanii din diaspora au cerut autoritatilor institutionalizarea Congresului Spiritualitatii Romanesti, ca organ reprezentativ al romanilor din afara granitelor tarii. Congresul, care se desfăşoară tradiţional, în zilele de 29 şi 30 noiembrie, pentru a oferi posibilitatea participanţilor din întreaga lume de a se afla la manifestările aniversare ale Unirii, la Alba Iulia la 1 Decembrie a reprezenta astfel şi o dovadă a seriozităţii preocupărilor şi a coeziunii românităţii, mai presus de agitaţia produsă de alegerile care au avut loc în aceste zile. Problematica esenţială a ediţiei din acest an a fost EUROPENIZAREA ROMÂNIEI ŞI ROMÂNII EUROPENI si a fost dezbătută în Plen. Comunitatea Romanilor din Spania a dorit sa aduca o contributie deosebită mărind şansa unor dezbateri pe teme de interes acut, pentru a găsi soluţiile care să asigure trăinicia şi demnitatea neamului românesc.In cadrul lucrarilor in plen Alexandru Petrescu -coordonatorul Comunitatii Romanilor din Spania a avertizat ca teoria si ideea Unirii Romanilor in cadrul Uniunii Europene este gresita conceptual riscandu-se a se face aceleasi greseli ca cele ale Regatului Spaniei in ceeace priveste problema Gibraltarului , afirmând că „romanii ar trebui sa evite aceasta himera pe care unionistii cei mai pesimisti de pe ambele maluri ale Prutului ne-o ofera ! " De asemeni in Lucrarile in Plen pe sectiuni Comunitatea Romanilor din Spania a prezentat materialul "Romanii de pretutindeni isi cauta Legea care sa-i reprezinte." Comunitatea Romanilor din Spania a acordat si acest an in Sala Marii Uniri din Alba Iulia in cadrul festiv GALA PREMIILOR DE EXCELENŢĂ premiate personalităţi romane sau spaniole ,marcante din viaţa politică, artistică, sportivă care au excelat în reprezentarea imaginii României.Reprezentantii CRE au fost prezenti si la dezvelirea şi sfinţirea bustului poetului Grigore Vieru acordand vaduvei Larisa Vieru prezentă la ceremonia oficiala Premiul Comunitatii Romanilor din Spania si medalia de Onoare .
30 NOIEMBRIE - ZIUA ROMANILOR DE PRETUTINDENI Potrivit art. 9 din Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, la <> Legea nr.299/2007 grupează şi recunoaşte o serie de facilităţi românilor aflători astăzi în afara frontierelor StatuluI Român, în cea mai mare parte oferite şi în precedent prin alte acte normative şi abroga Legea nr.150/1998 privind acordarea de sprijin comunităţilor româneşti de pretutindeni; împreună cu HG de înfiinţare şi organizare a departamentului pentru relaţia cu românii de pretutindeni, cu HG 689/1994, HG 968/2000, şi HG 168/1998 de înfiinţare a Centrului Eudoxiu Hurmuzachi şi cu Legea nr.321/2006 - consolidează cadrul juridic re-instituit după 1989, prin art. 7 din Constituţia României, potrivit căruia Statul Român are obligaţia de a sprijini legăturile cu românii de pretutindeni
LA CHISINAU UN "RESTITUTIO" PENTRU LIMBA ROMÂNĂ Guvernul de la Chişinău a schimbat însemnul referitor la limbă de pe site-urile sale, din "moldovenească" (MD) în "română" (RO), într-un gest de apropiere faţă de ţara vecină România, care este stat membru al Uniunii Europene, comentează Radio Free Europe/Radio Liberty, în pagina electronică. Constituţia Republicii Moldova precizează că limba de stat este "moldovenească", deşi cei mai mulţi lingvişti apreciază că limba vorbită în R. Moldova nu diferă destul de mult de română pentru a fi considerată limbă diferită. Noul Guvern prooccidental de la Chişinău a afirmat că va încerca să amendeze Constituţia pe viitor, pentru a înlătura prevederea referitoare la "limba moldovenească".
S-A INAUGURAT RETEAUA BIBLIOTECILOR PUBLICE Începând de ieri, 40 dintre bibliotecile publice din judeţele Bacău, Bihor, Brăila, Constanţa, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vâlcea au fost dotate cu calculatoare conectate la internet, de pe care se pot accesa toate bibliotecile virtuale din lume şi alte pagini web care prezintă cărţi în varianta on-line. Este vorba despre programul „Biblionet - lumea în biblioteca mea (www.biblionet.ro)”, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates cu 26,9 milioane de dolari, cu scopul de a asigura accesul gratuit la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. Potrivit lui Paul-Andre Baran, directorul programului „Biblionet”, pentru moment e vorba de 40 de biblioteci, iar până la finele anului vor fi dotate toate cele 235 din aceste judeţe. Acestea au fost selectate dintr-un număr de 31 de biblioteci judeţene şi 714 biblioteci locale care au completat aplicaţii on-line.
PENTRU DEMNITATEA UNIUNII SCRIITORILOR Subsemnatul Corneliu LEU, membru fondator al acestei Uniuni, propun Conferinţei Naţionale a Uniunii Scriitorilor din 23 noiembrie 2009, tocmai pentru a-şi sublinia titulatura, să-l aleagă ca preşedinte al ei pentru următorul mandat, pe actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. În mod deliberat nu pun numele personalităţii alese de confraţii noştri de peste Prut, ci las completarea identităţii sale de către Conferinţă, pentru a sublinia prin acest gest şi unitatea de scop în slujirea limbii române şi tradiţia moştenită de la marii bărbaţi ai anului 1859. Adresez acest apel călduros tuturor delegaţilor la Conferinţă care sunt conştienţi de nevoia de acte demne prin care să se consolideze prestigiul Uniunii noastre şi eficacitatea existenţei ei, ca şi celor care şi-au depus candidatura la funcţia de preşedinte şi vor înţelege că, susţinând o asemenea propunere, se va realiza mult mai repede o bună parte din propunerile făcute chiar de ei în proiectele prin care şi-au susţinut demersul de a candida. 15 noiembrie 2009 Corneliu LEU www.cartesiarte.ro leuc@b.astral.ro
PROIECT " RECUNOASTERE SI RECUNOSTINTA" INITIAT DE PRIMARIA CHISINAU Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a avut o întrevedere cu un grup de 40 de tineri, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ din capitală, victime ale maltratărilor, torturii, tratamentului inuman şi degradant la care au fost supuşi de către organele de forţă, ca urmare a evenimentelor din 6-7 aprilie. Tinerii au fost într-o excursie în România şi au revenit în Republica Moldova în cursul nopţii trecute, în jurul orelor 3, oră la care a avut loc şi întâlnirea cu Primarul general la Primăria municipiului Chişinău. Tinerii au împărtăşit impresii despre vizita efectuată, locurile pe care le-au vazut şi oamenii cu care au comunicat, mare parte dintre ei vizitând pentru prima data România. Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, şi-a exprimat speranţa că prin acest program tinerii au avut posibilitatea sa acumuleze gânduri pozitive, să-şi facă noi prieteni şi să recapete încrederea ca Republica Moldova poate deveni cu adevarat un stat liber, în care să domine supremaţia legii şi respecatarea drepturilor omului, ca şi precondiţii pentru prosperitate şi integrare europenană. În perioada 3 – 9 noiembrie a.c., primul grup de tineri s-a aflat într-o excursie în localităţile cu semnificaţie cultural-istorică din România. În cursul vizitei, tinerii s-au aflat în mai multe oraşe româneşti, printre care Bucureşti, Sinaia şi Braşov. De asemenea, ei au vizitat Palatele Parlamentului şi Cotroceni şi au avut întrevederi cu reprezentanţi din cadrul Parlamentului, Ministerelor de Externe şi de Tineret din România, Primaria oraşului Braşov, etc.
"Romanian Career Day 2009 Germania" in Stuttgart. "Forumul German-Roman Stuttgart" si "Club de Bucarest Celidea"- Paris organizeaza sambata, 14.11.2009, evenimentul "Romanian Career Day 2009 Germania" in Stuttgart. "Club de Bucarest Celidea"- Paris organizeaza cu succes acest tip de eveniment inca din anul 2004, cu scopul de a sprijini tinerii romani cu studii superioare din Europa. Pentru a asigura continuitatea acestui gen de activitate, Forumul German-Roman Stuttgart a infiintat de curand departamentul "Romanian Career Center", care , prin voluntariat, ofera o platforma interculturala de comunicare intre firmele si specialistii europeni, punand accentul pe relatiile romano-germane.Pentru inscrieri si informatii suplimentare accesati adresa noastra de web: www.romanian-career-centre.forum-gerrum-stuttgart.de
DIN AGENDA CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA Luni, 9 noiembrie ora 16.00 Expunerea: Aportul Centrului Cultural Italian în activităţile culturale clujene Prezintă: Oana Carp ora 17.00 Expunerea: Statutul actual al chirurgiei şi chirurgului Prezintă: conf. dr. Emil Cezar Pop ora 18.00 ZILELE FILMULUI ARMEAN Filme documentare: „Erevan”, „Hakob Hovnatanyan”, „Culoarea rodiei” Marţi, 10 noiembrie ora 16.00 Stela şi invitaţii ei Expunerea: Tratamente bioterapeutice Prezintă: Viorica Păscărel ora 18.00 ZILELE FILMULUI ARMEAN Filme documentare: „Erevan” , „Armenopolis” Film artistic: „Paralele încurcate” Miercuri, 11 noiembrie ora 18.00 ZILELE FILMULUI ARMEAN Filme documentare: „Erevan” „Strunga” Film artistic: „Ararat” Joi, 12 noiembrie ora 18.00 ACTIVITĂŢI CULTURAL – SPIRITUALE în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International” Vineri, 13 noiembrie ora 19.00 TEATRU Trupa ARCA LUI NOE a Casei de Cultură Avanpremieră: „Zăpezile de altădată” comedie după Dumitru Solomon Duminică, 15 octombrie ora 10.00 ACTIVITĂŢI CULTURAL- SPIRITUALE în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International”
ZIARISTII INDEMNATI SA-I CORECTEZE PE CANDIDATII CARE STALCESC LIMBA ROMANA Ziarul "Ziua" scrie ca In ultima perioada, moderatorii si realizatorii de emisiuni TV si radio stalcesc din ce in ce mai putin limba, potrivit monitorizarilor efectuate in perioada 20 septembrie- 20 octombrie de Institutul de lingvistica "Iorgu Iordan-Al. Rosetti" si Consiliul National al Audiovizualului (CNA). "A scazut numarul de greseli de la emisiunile de stiri. Acolo unde anul trecut erau peste 100 de greseli am luat masuri. Lucrurile merg mai bine si vreau sa cred ca datorita noua", a declarat prese­dintele CNA, Rasvan Popescu. Dar din cauza lipsei de fonduri , exista riscul ca acest program sa nu se mai deruleze si anul viitor. Un cuvant care da batai de cap in aceasta perioada este "ministri". Monitorizarile nu au in vedere si greselile invitatilor, desi probabil acolo este adevarata problema, mai ales acum cand suntem in plina campanie. "Probabil ca unii dintre candidati sunt agramati. Ei trebuie cunoscuti ca atare de catre alegatori. Noi recomandam moderatorilor sa-i corecteze pe invitati", a mai adaugat Rasvan Popescu. Lista completa cu greselile gramaticale ale posturilor pe www.cna.ro.
CODUL INTERNETULUI ROMANESC Organizaţia Internet Advertising Bureau România (IAB) a lansat ieri un cod ce reglementează publicitatea online şi comerţul electronic. IAB face primul pas pentru „curăţirea“ online-ului românesc, lansând codul de „bune maniere“ pentru site-urile de internet. Noul cod de reglementare realizat de membrii organizaţiei IAB România împreună cu portalul Avocatnet este un angajament voluntar la care pot adera, contra cost, editorii de site-uri. „Sistemul se adresează în special companiilor furnizoare de publicitate online, care, în acest fel vor avea o calitate în plus la încheierea contractelor publicitare“, a explicat, în cadrul conferinţei de lansare a codului, directorul executiv al IAB, Ionuţ Oprea.
GALA UMANITATII 2009 Professional Celebrity impreuna cu Asociatia Forta Civica va aduce in atentia publicului prima editie a Galei Umanitatii, un program care recunoaste intelectual si afectiv valoarea omului si isi propune sa puna in lumina acele fapte de exceptie ale oamenilor, a caror modestie le da dreptul la recunostinta, insa a caror constiinta nu le-a permis sa stea deoparte, sa asiste impasibili la greutatile unora dintre semenii nostrii! In cadrul galei sunt nominalizate personalitati din diferite domenii de activitate care s-au implicat social sau a caror munca a venit in sprijinul umanitatii! Decernarea Globurilor de Cristal isi propune sa stimuleze activitatea umanitara desfasurata la nivel national atat de personalitatile marcante din diverse domenii de activitate, dar si de institutiile existente in slujba umanitatii. Nominalizarile au fost realizate de 30 de membrii jurnalisti ce apartin celor mai importante publicatii: Romania Libera, Adevarul, Click, Realitatea Romaneasca, Jurnalul National, Evenimentul Zilei, Libertatea, Curierul, Gardianul, Financiarul, Saptamana Financiara, Felicia, Diva, Story, Star, Mediafax, NewsIn, Joy, The One, Tv Satelit, Tv Mania, Viva, Eva, Estiri, E Informatii, Zau, Unica, Azi etc. cuvantul lor reprezentand un punct de sprijin pentru personalitatile implicate. In cadrul galei vor fi desemnati Ambasadorii Umanitatii 2009. Personalitatile desemnate vor fi implicate ca imagine intr-o campanie de spoturi, care vor alcatui Campania „Suflet pentru Romania“ ce va veni in sprijinul copiilor orfani ai Centrului desemnat de Protectia Copilului. Ea va dura pana in anul 2010 luna iunie si se va incheia cu un teledon. Pe baza difuzarii spoturilor se vor face donatii prin SMS-uri trimise prin intermediul serviciilor de telefonie. Campania „Suflet pentru Romania“ se va desfasura pe mai multe posturi de televiziune alternativ. Ea va avea o expunere mediatica si in presa scrisa.
CASA DE CULTURA A MUNICIPIULUI CXLUJ NAPOCA AGENDA CULTURALĂ Săptămâna 19 – 25 octombrie 2009 Luni, 19 octombrie ora 18.00 Festivalul CLUJUL DE ALTĂDATĂ Expunerea: Mănăstirea şi Biserica Franciscană Prezintă: Lukács József ora 19.00 Filme documentare din perioada interbelică Marţi, 20 octombrie ora 18.00 Festivalul CLUJUL DE ALTĂDATĂ Expunerea: Elita intelectualităţii româbeşti Prezintă: prof. dr. Dan Brudaşcu ora 19.00 Recital cameral Terebesi Bea – flaut Farkas Szabolcs - chitară Miercuri, 21 octombrie ora 18.00 Festivalul CLUJUL DE ALTĂDATĂ Spectacol de dans baroc Ansamblul PASSEGGIO, Cluj-Napoca Joi, 22 octombrie ora 16.00 Vernisaj expoziţie personală de pictură Viorica Tilicea ora 18.00 ACTIVITĂŢI CULTURAL – SPIRITUALE în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International” Duminică, 25 octombrie ora 10.00 ACTIVITĂŢI CULTURAL- SPIRITUALE în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International”
LA SIMLEU, ALEXANDRU CHERECHES A PRIMIT DISTINCTIA "DREPT INTRE POPOARE" Alexandru Chereches, din Simleu Silvaniei, a fost decorat, ieri, cu titlul si medalia "Drept intre popoare", de catre statul Israel, ca recunostinta pentru gestul sau din urma cu 65 de ani, cand a salvat de la deportare intr-un lagar de concentrare nazist, trei barbati evrei. Ceremonia de decernare a titlului s-a desfasurat la Centrul Multicultural Shalom, din Simleu Silvaniei, in prezenta oficialitatilor locale si judetene, a reprezentantului ambasadei Israelului la Bucuresti, Jonathan Rosenzweig, a reprezentantilor comunitatilor evreiesti din tara si, nu in ultimul rand, a lui Oliver Lustig si Elly Gross (originara din Simleu Silvaniei), supravietuitori ai lagarului de la Auschwitz.
Festival national al ONG-urilor Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile organizeaza in zilele de 11-13 septembrie un Festival national al ONG-urilor, ONGFest, in perimetrul Centrului Vechi al Bucurestiului (in spatele Muzeului de Istorie- Calea Victoriei). Vineri,11 sept, la ora 11,00 Primarul general al Capitalei , Sorin Oprescu va taia panglica inaugurala.Vor avea loc mai multe seminarii de interes cetatenesc , printre care "Dezvoltarea Durabila a Bucurestiului- impreuna pentru un oras mai bun"(pastrarea patrimoniului), "Furnizarea serviciilor sociale", Miscarea de voluntariat "Relevanta cooperarii pentru dezvoltare si potentialul ONG -urilor de a se implica in acest domeniu", -( Anul 2011- anul european al voluntariatului). Participantii sunt repartizati in cele 104 corturi, amplasate in strazile: Doamnei, Postei, Stavropoleos. Liga Scriitorilor are un spatiu in cortul nr.102, din Str. Postei (in spatele Muzeului de Istorie), organizat de Filiala Bucuresti a Ligii Scriitorilor.
PROGRAMUL ZILELOR BUCURESTIULUI 12 Septembrie – ora 10:00 – Parcul Herastrau: Carnavalul Copiilor, care va avea loc in fiecare zi pina la orele 16:00. ■Muzeul Literaturii Romane gazduieste o expozitie de pictura si grafica, Galeria Municipiului Bucuresti ne prezinta o expozitie de pictura, decoratiuni interioare si arta fotografica, ■Muzeul Taranului Roman va adaposti (luni, 14 septembrie, de la orele 20:00) Gala Filmului – Bucurestiul Interzis, ■Muzeul Municipiului Bucuresti organizeaza (pe 17 septembrie), in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, simpozionul cu tema “550 de ani de la atestarea documentara a orasului Bucuresti”, ■Si tot MMB organizeaza (pe 18 septembrie), in Parcul Herastrau, lansarea colitei filatelice aniversare “Bucuresti 550” ■Expozitia “Ctitorii ale domnitorilor romani in Cetatea de Scaun a Bucurestilor” ne asteapta in Pasajul Universitatii (vineri, 18 septembrie), ■Biblioteca Metropolitana gazduieste simpozionul international “Cartea – Romania – Europa”, iar ■Sala de Marmura de la Cercul Militar v-a pregatit o expozitie de tablouri cu licitatie ( pe 20 septembrie, de la orele 17:00). In noaptea dintre 19 si 20 septembrie – Noaptea alba a Bucurestilor – nu mai putin de 12 muzee si institutii ne asteapta cu portile deschise pina la orele 3 dimineata: • Muzeul George Enescu • Muzeul National de Arta al Romaniei • Muzeul de Geologie • Muzeul National de Istorie • Muzeul Literaturii Romane • Muzeul Municipiului Bucuresti • Muzeul de Arta Vasile Grigore • Muzeul Hartilor Vechi • Muzeul National de Arta Contemporana • Palatul Curtea Veche • Observatorul Astronomic • Muzeul Militar National Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor intre 18 si 20 septembrie cu expozitia “Legiunea Romana din Italia in timpul primului Razboi Mondial”. Teatrele bucurestene vor pune in scena spectacole gratuite pe 19 si 20 septembrie
IN CETATEA RASNOV SE INAUGUREAYA FESTIVALUL DE FILM ISTORIC Cetatea Rasnov isi deschide astazi portile pentru prima editie a Festivalului de Film Istoric. Timp de trei zile vor fi proiectate filme istorice, vechi si noi, vor avea loc discutii cu regizori, expozitii si lansari de carte, dar se va desfasura si un seminar pe tema "Cetatea ca patrimoniu in pericol" si o petrecere intr-o hala industriala.
S-au împlinit 20 de ani de la adoptarea limbii romane drept limba de stat si trecerea la grafia latina Republica Moldova a marcat luni, pe 31 august, 20 de ani de la adoptarea limbii romane drept limba de stat si trecerea la grafia latina, dar situatia in domeniul lingvistic ramane destul de incerta, iar rolul limbii romane este trecut pe ultimele planuri de catre guvernarea comunista de la Chisinau, considera personalitati notorii de la Chisinau, scriitori, oameni de cultura si politicieni. Scriitorul Ion Hadarca, fost vicepresedinte al primului Parlament al Republicii Moldova si deputat in actualul legislativ de la Chisinau din partea Partidului Liberal a declarat ca marile evenimente din august 1989 de la Chisinau, adoptarea limbii romane, trecerea la grafia latina au grabit si schimbarile politice din Romania..Venirea comunistilor la putere in 2001 s-a soldat aproape cu totala neglijare a limbii romane. Comunistii niciodata nu au recunoscut limba romana, nu au participat la manifestatiile dedicate acestei sarbatori. “Se sarbatoreste ‘Limba noastra’, ceva fara identitate si personalitate”, a mentionat Hadarca. “ Lupta pentru afirmarea limbii romane continua si acum, dupa doua decenii de la declararea ei drept limba de stat, declara si Dorin Chirtoaca, primarul capitalei moldovene Chisinau.”Aspiratiile pentru limba romana si alfabetul latin continua prin dorinta de integrare europeana, obiectiv asumat in mod clar de noi toti. Realizarea acestui obiectiv va insemna si implinirea idealului nostru national”, “Limba noastra cea romana” si-a pierdut din importanta pe care o avea la inceputul anilor ‘90, cand era considerata la fel de importanta ca Ziua Independentei. In 2004, dupa venirea Partidului Comunistilor la putere, cele doua sarbatori au fost comasate, instituindu-se “Ziua Republicii”.Potrivit datelor furnizate in urma recensamantului populatiei din 2004, mai mult de jumatate ( 58,8 la suta) din populatia Republicii Moldova au declarat ca vorbesc de obicei in “limba moldoveneasca”, 16,4 la suta in limba romana, 16,0 la suta in limba rusa, 3,8 la suta in limba ucraineana, 3,1 la suta in limba gagauza si 1,1 la suta in limba bulgara.
PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI CHISINĂU, precum si spre stiintă primarilor din Republica Moldova, STIMATĂ DOAMNĂ PRIMAR/STIMATE DOMNULE PRIMAR, Asociatia Comunelor din Romania, reprezentată prin Emil DRĂGHICI în calitate de presedinte, împreună cu Asociatia SINDICATUL LIBER EUROPEAN, reprezentată prin prof. Ovidiu Ilie BAGIU, în calitate de presedinte, transmit sustinerea lor si a asociatiilor pe care le reprezintă pentru manifestarea de la Chisinău dedicată zilei LIMBII ROMÂNE. Mesajul de sustinere vine ca urmare a programului de informare la nivelul primarilor din Republica Moldova promovat de SINDICATUL LIBER EUROPEAN cu referire la îmbunătătirea vietii politice si democratice ce are ca proiect înfrătirea satelor/comunelor/ oraselor/municipiilor din cele două republici românesti si promovarea de fonduri comunitare în programe transfrontaliere. Cu aleasă consideratie, Prof. Ovidiu Ilie BAGIU, Emil DRAGHICI PRESEDINTELE Presedintele Asociatiei SINDICATUL LIBER EUROPEAN Comunelor din Romania
AL XXX-lea CONGRES AL ASOCIAŢIEI ÎNVĂŢĂTORILOR DIN ROMÂNIA A VOTAT SUSŢINEREA INSTITUIRII ZILEI NAŢIONALE A LIMBII ROMÂNE Deschis astăzi în Bucureşti, cel de al XXX-lea Congres al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România - Congres al Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare a votat propunerea de a se include în documentele sale finale angajamentul privind „sprijinirea acţiunilor de sărbătorire a ZILEI NAŢIONALE A LIMBII ROMÂNE în toate comunele şi comunităţile româneşti”. Participanţii s-au angajat să iniţieze în localităţile unde îşi duc activitatea "manifestări demne de dragostea limbii pe care o vorbim". Amintim cu acest prilej că săptămâna în curs se încheie, începând de mâine, cu manifestările prilejuite anul acesta de cea de a doua sărbătorire a ZILEI NAŢIONALE A LIMBII ROMÂNE. Iniţiată acum doi ani şi desfăşurându-şi primele manifestări în perioada 29 - 31 august 2008, SĂRBĂTOAREA NAŢIONALĂ A LIMBII ROMÂNE a fost instituită a se desfăşura anual între aceste date şi a fost susţinută de o serie de publicaţii româneşti. Întrucât caracterul acestei sărbători, aşa cum este ea propusă, îşi doreşte adâncit cât mai mult conţinutul de identitate culturală prin limba naţională şi opera carturărească izvorâtă din ea, propunerea presupune o perioadă mai largă în jurul zilei fixate prin diverse hotărâri, pentru ca să se poată organiza dezbateri, simpozioane, concursuri culturale, serbări propriu-zise, spectacole cu opere româneşti, lansări de noi studii şi volume în şi despre limba română. Un demers legislativ se află în curs de definitivare parlamentară, Adunarea Generală Extraordinară a Asociaţiei Comunelor din România a votat angajamentul tuturor primarilor care sunt membrii ei, de a iniţia şi susţine manifestările respective; acum şi Congresul Învăţătorilor din România şi-a asumat prin participanţii săi acest angajament. În preziua sărbătorii propuse, organizaţiile iniţiatoare fac apel la toţi cei care vor să li se alăture, să fie activi în manifestările din comunele şi comunităţile lor; la parlamentarii României să ducă spre definitivare demersul legislativ; la primarii localităţilor şi Consiliile locale să stimuleze şi să sprijine toate iniţiativele legate de aceasta; iar la românii de peste hotare şi la toţi vorbitorii limbii române să cinstească Sărbătoarea noastră, a tuturor, sub zodia respectului pentru multiculturalitatea omenirii. (28 august 2009)
UN MESAJ ROMANESC DIN NOUA ZEELANDA Dragi cititori, In numarul 50 al revistei “Pagini Romanesti in Noua Zeelanda” puteti citi despre noi, despre ceea ce am realizat pentru comunitatea romaneasca pe parcursul a 5 ani. Despre bucuriile, neimplinirile, trairile si emotiile noastre, despre viata tinerei comunitati din Noua Zeelanda, despre care scriem numar de numar. Daca veti alege sa rasfoiti acest numar, veti putea gasi in paginile sale toate titlurile care au aparut in revista noastra de-a lungul existentei sale. De asemenea, peste 20 de mesaje de felicitare de la prietenii revistei si un interviu despre starea comunitatii romanesti din Noua Zeelanda, realizat de doamna Eugenia Guzun si editorul revistei pentru Radio Romania Actualitati, emisiunea Romanii in lume. In acest interviu de o ora, aflati despre romanii celebrii din Noua Zeelanda, despre trairile celor care aleg sa emigreze dar si despre relatiile dintre cei care compun cea mai tanara si activa comunitate romaneasca din lume. Va dorim lectura placuta! Adina si Cristi Dumitrache
PRAGA GAZDUIESTE "LUNA BUCURESTILOR" Expozitii, proiectii de film, un spectacol al Teatrului Nottara, muzica si manifestari literare figureaza in programul "Luna 9 a Bucurestiului in Praga", desfasurat intre 9 septembrie si 2 octombrie in capitala Cehiei, anunta Institutul Cultural Roman (ICR). Proiectul realizat de ICR Praga este ocazionat de cei 550 de ani de la prima atestare documentara a Bucurestilor
“Daca sunt romani, duca-se in Romania...” Comitetul pentru drepturile omului din Nighotin protesteaza vehement cuvintele de ura ale asa zisilor credinciosi si membrii ai Bisericii Ortodoxe Sarbe. Membrii comunitatii romane/vlahe din Serbia de Nord-Est sunt hartuiti si infricosati incontinuu de catre preotii Bisericii Ortodoxe Sarbe si de escorta lor „civila” ori de cate ori rudele decedatilor cheama la inmormantare pe preotul Bisericii Ortodoxe Romane. Asa a fost ultimul incident neplacut de Sambata, 22 August 2009, de la inmormantarea din satul romanesc/vlah Aleksandrovat langa Nighotin de cine stie a catea oara: preotul Bisericii Ortodoxe Sarbe (din satul vecin sarb Raiat), inconjurat de oameni necunoscuti care strigau „daca sunt romani, duca-se in Romania...”. Aceasta amenintare a fost denuntata politiei negotiniene, de la care se cere sa cerceteze intregul caz si in viitor sa previna astfel de amenintari.
Declaraţie privind adoptarea legilor educaţiei prin asumarea răspunderii guvernamentale Forumul Academic Român a luat cunoştinţă de recenta Declaraţie a Rectorilor Universităţii de Vest Timişoara, ASE Bucureşti, Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi privind adoptarea legilor educaţiei prin asumarea răspunderii guvernamentale şi susţine cu toată convingerea principiile pe care această declaraţie se. Pe bună dreptate, reprezentanţii celor patru mari instituţii de învăţământ universitar subliniază că dezbaterea parlamentară este în mod firesc condiţia necesară, nu şi suficientă, a oricărui act legislativ într-un sistem politic care se revendică de la tradiţia democratică europeană, ea presupunând, de asemenea, dezbaterea publică. Pentru democraţia modernă subsidiaritatea este un principiu fondator şi o valoare esenţială, iar declaraţia sublinază că niciun guvern nu are dreptul de a lua ostatec viitorul unei întregi naţiuni, pe care procesul de educaţie îl defineşte şi îl edifică.
VIATA ARTISTICA PE STRAZILE DIN CENTRUL CAPITALEI Strazile Franceza, selari si Sfantul Dumitru din centrul vechi devin in acest weekend scene pentru expozitii, proiectii de film si teatru stradal, in cadrul proiectului Art Boulevard. Manifestarea se va desfasura pana pe 20 septembrie, cu scopul declarat de a readuce in atentia publicului un spatiu incarcat de istorie. Iubitorii artei sunt invitati zilnic intr-un spatiu in care artisti din mai multe domenii se vor exprima prin pictura, street art, concerte, teatru, sculptura, jonglerii, concerte, hand-made, literatura
NESOCOTIREA OPINIEI ALESILOR SATULUI ROMANESC Guvernantii i-au ignorat pe primarii comunelor din Romania Adunarea generala extraordinara a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), desfasurata in statiunea Mamaia le-a lasat participantilor, primari din toate judetele tarii, un gust amar: nici un membru al Cabinetului Boc invitat sa ia parte la lucrari nu a onorat invitatia. Aceasta ignorare a autoritatilor publice locale de catre guvernanti a facut ca majoritatea prezenta sa elaboreze un protest: "Aici reprezentam greutatile cu care se confrunta satul romanesc si credeam ca reprezentantii administratiei centrale sunt interesati de ele", a declarat presedintele ACoR, Emil Draghici, primarul comunei Vulcana Bai. Acesta a subliniat ca protestul Asociatiei cuprinde atitudinea membrilor acesteia fata de atitudinea guvernantilor. "Ministerul Educatiei a trimis un secretar de stat, Ministerul Muncii a trimis un director general, iar Ministerul Agriculturii a trimis un manager al sau. O astfel de atitudine in care nu au venit oamenii cu puterea de decizie consideram ca reprezinta o aroganta fata de autoritatile administratiei publice locale de la nivelul comunelor, pe de o parte, dar, pe de alta parte, tinand seama ca fiecare ministru are agenda incarcata putea sa trimita un mesaj scris cu privire la imposibilitatea de a participa la aceste lucrari si cel putin mesajul scris era anexat la lucrarile adunarii. Drept urmare, consideram o sfidare a autoritatilor administratiei noastre locale si in unanimitate adunarea, sub rezerva unor elemente de incunostintare ulterioare, a stabilit chiar sa blocheze alegerile prezidentiale din aceasta toamna."
AGENDA CULTURALA VALCEANA 6 august Lădeşti “Târg la Lădeşti” Organizator: · Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea Partener: · Primăria comunei Lădeşti 7 august Ora 17,00: Casa Memorială “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea Reuniunea lunară a Societăţii Culturale “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea Organizator: · Societatea Culturală “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea 8 august Lăcusteni “Sărbătoarea grâului”, ediţia a III-a Organizator: · Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea Partener: · Primăria comunei Lăcusteni 10 august Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea Întâlnirea cu avocatul Dumitru Ghiţă „Noţiuni juridice” Organizator: · Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea – Centrul Europe Direct 11 august Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea Seminarul „Comunicare şi interculturalitate - probleme actuale” Organizator: · Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea – Centrul Europe Direct 12 august Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea Întâlnirea „Student în Europa” - prezentare realizată de voluntarii Europe Direct, studenţi în Europa (Danemarca, Anglia, Franţa) Organizator: · Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea – Centrul Europe Direct 13 august Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea Întâlnirea „Consiliere pentru o carieră europeană”. Participă prof. Daniela Predişor Organizator: · Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea – Centrul Europe Direct 14 august Ora 11,00: Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea Festivitatea de închidere a programelor de vacanţă derulate de Centrul Europe Direct Organizator:
O harta turistica a Salajului si a Muntilor Meses Harta este editata in trei limbi – romana, maghiara si engleza – cu prezentarea generala a judetului si a oraselor, precum si a numeroase (posibile) trasee turistice, locale, judetene si regionale. Harta prezinta mai mult Salajul istoric, care nu corespunde nici cu judetul Salaj actual si nici cu teritoriul vechiului judet Salaj, care a existat intre anii 1876 – 1925”, in opinia editorilor, Salajul istoric reprezentand „teritoriul cuprins de la N de Muntii Plopisului (Ses) si Muntii Mesesului, spre N pana la Culmea Codrului, iar spre E pana la Valea Somesului la N de Jibou”.
FESTIVALUL FLORILOR DE TEI SI ALTE EVENIMENTE PRAHOVENE În data de 4 iulie 2009, în localitatea Cornu, judeţul Prahova a fost sărbătorită Ziua comunei, manifestare aflată la a treia ediţie organizată de Consiliul Local şi primarul comunei Cornu, domnul Cornel Nanu. Dacă prima ediţie a fost organizată pentru a sărbătorii atestarea documentară a comunei, anul următor în vederea punctării prieteniei care a fost încheiată între localităţile Cornu şi Murs – Erigne din Franţa, cea de-a treia manifestare „Festivalului Florilor de Tei” este un început pentru ceea ce se vrea a deveni o tradiţie. În cadrul festivalului a fost lansat şi „Drumul Fructelor” – un nou concept de promovare a judeţului Prahova peste hotare. Este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de promovare a turismului în judeţul nostru, la nivel rural, dar cuprinzând şi câteva oraşe importante. Acesta deschide noi itinerarii turistice îmbinând atracţiile turistice, arta şi meşteşugurile populare dar şi potenţialul geografic al zonei. Consiliul Judeţean Prahova a creat un astfel de itinerar (Drumul Vinului) şi şi-a continuat ideea creionând alte două itinerarii (Drumul Fructelor şi Drumul Voievozilor). Pe scena festivalului amenajată în centrul civic al comunei, împodobită cu coşuleţe cu flori de tei, au evoluat artişti locali, ansambluri folclorice din judeţ dar şi artişti de valoare ai muzicii populare şi uşoare româneşti. Tot în cadrul acestei manifestări au fost premiaţi veteranii de război, cei mai vârstnici locuitori ai comunei precum şi familiile care anul acesta aniversează împlinirea a 50 de ani de la căsătorie. Evenimentul s-a încheiat în luminile unui frumos foc de artificii. Gabriela Dobrescu – director Cămin Cultural Cornu Graţiela Cîrciu – bibliotecar.
CONCURSUL NAŢIONAL „LITERATURA MODERNĂ” Ediţia I, 29 octombrie 2009 Editura PĂMÂNTUL, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş, Biblioteca Judeţeană Argeş Dinicu Golescu, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Piteşti, Centrul Cultural Piteşti, revistele Cafeneaua literară şi Argeş organizează, în Municipiul Piteşti, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie 2009, prima ediţie a CONCURSULUI NAŢIONAL „LITERATURA MODERNĂ” Temă şi gen. Intră în concurs volume originale nepublicate de poezie, proză şi eseu (literar, estetic, filozofic). Secţiuni. Concursul are două secţiuni: debutanţi (până la 30 de ani) şi profesionişti (peste 30 de ani). Participanţi. În concurs se pot înscrie creatori români din ţară şi din diaspora, membri sau nemembri ai U.S.R., care scriu în limba română. Juriu. Juriul va fi stabilit de organizator. Premii. Editura PĂMÂNTUL va edita manuscrisele câştigătoare, 200 de exemplare revenindu-i gratis autorului la data festivităţii de premiere.
START PENTRU PANTEONUL NATIONAL Academia Română şi Fundaţia Panteonul României au dat ieri startul în cursa pentru construirea monumentului simbol închinat pomenirii şi cinstirii acelora care au contribuit la devenirea ţării. Panteonul va fi o instituţie de reprezentare naţională, în care să-şi găsească locul cele mai înalte valori ale neamului românesc. Realizarea proiectului ar necesita peste 20 de milioane de euro, bani care vor fi stânşi exclusiv prin donaţii de Fundaţia Panteonul României, organizaţie non-profit, constituită de Academia Română cu scopul de a coordona realizarea abiţiosului proiect. In Sala de Preziudiu a Academiei Române s-au reunit cei 27 de membri ai fundaţiei, în frunte cu academicianul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, dar şi al Fundaţiei Panteonul României. Inaugurarea fundaţiei a presupus şi acordarea unor diplome prin care se recunoaşte implicarea membrilor fondatori în acest proiect.
AGENDA CULTURALA VALCEANA 14 - 20 iulie În localităţile Şirineasa, Frânceşti, Valea Mare, Stăneşti, Titeşti şi Amărăşti Cercetare folclorică pe temele: “Cetele de căluşari” şi “Târgurile de ieri şi de azi” Organizator: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea Partener: • Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bucureşti 17 iulie Băile Olăneşti “Ziua oraşului”, ediţia I Organizatori: • Primăria oraşului Băile Olăneşti • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea 18 - 19 iulie Băile Govora “Florile Govorei”, ediţia a XL-a - Zilele oraşului Băile Govora Organizatori: • Primăria oraşului Băile Govora • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea 18 - 19 iulie Casa de cultură Voineasa, ora 17,00 • Spectacolul “Cerere în căsătorie” de A. P. Cehov, regia Doina Migleczi Casa de Cultură Voineasa, ora 19,00 • Spectacolul “Textul înainte de toate” de Doru Moţoc, regia Doina Migleczi Organizator: • Teatrul Municipal “Ariel” Râmnicu Vâlcea 19 iulie Livezi Ziua comunei Livezi, ediţia I Organizatori: • Primăria comunei Livezi • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea
DESPRE BRANDUL MULT DORIT SAU CEA MAI CĂUTATĂ REVISTĂ A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI.. Ea nu apare în ţară, ci îşi are redacţia în reţeaua virtuală a internetului care leagă peste 600 de colaboratori de elită care-şi trimit producţiile lor publicistice literare şi ştiinţifice către Stuttgart unde se editează. Este vorba de „Revista Agero” care s-a născut acum 9 ani, în mijlocul celor de origine română din Germania, ca simplă pagina informaţională, a cenaclului Agero, moderat ani de+a rândul de poetul Lucian Hetco, conducătorul Asociaţiei Deutsch-Rumänischer Verein, E.V. din Stuttgart, comitet cultural al românilor şi germanilor originari din România. Cu timpul, revista s-a dezvoltat ca autentic brand cultural, cu o foarte bună percepţie naţională şi internaţională. Agero are astăzi cel puţin 10 mii de cititori pe zi, ajungând până la 12 mii de accesări. Se află, deci la nivelul unui cotidian românesc de anvergură şi afişează câte 25 de articole pe săptămână, deci o mie pe an, însoţite de cea mai buna fotografie, pe teme istorice, jurnalistică, reportaje, istorie, filozofie, artă, cultură, eseistică, simeze, comentarii, analize, poezie. Intrând în al zecelea an de la apariţie, REVISTA AGERO intră în circuitul larg al presei independente instituindu-şi propria organizaţie, cea a tuturor colaboratorilor de limba română din ţară şi din întreaga lume care o redactează sub prestigiul editorial al fondatorului ei, poetul şi omul de cultură Lucian Hetco. Ca iniţiativă strict particulară, bazată pe asocierea liberă a unui număr impresionant de prestigioşi oameni de cultură, ea devine principalul liant intelectual al românilor de pretutindeni dar şi o foarte influentă pagină de presă pentru afirmarea a tot ceea ce este nou în limba română, depăşind cu mult buletinele sectoriale ale anumitor asociaţii, ca şi publicaţiile propagandistice oficiale cu care se cheltuie destul în ţară fără a li se urmări rezultatele. În contextul căutărilor politice şi politicianiste de astăzi pentru a realiza obsesia ministerială a unui „brand românesc”, despre „AGERO” putem spune că este deja un brand, realizat şi impus în timp, iar nu făcut de conjunctură ca multe încercari nereuşite. Secretul? Poate o fi şi vorba cu „nemţii” a lui Arghezi, fiind o adevărată operă culturală făcută în primul rând de românii care au beneficiat de benigna influenţă germană a seriozităţii şi meticulozităţii; dar, este vorba, sigur, de dăruirea şi pasiunea unor oameni care au vrut şi vor să facă ceva pentru destinul tuturor celor create în limba română. Asta-i soarta: Unii caută branduri dar n-au idei: alţii, fiind cu adevărat dăruiţi ideilor lor de propăşire naţională, crează brandul fără să-şi dea seama. Mai ales in forma ultimă de organizare în care apare, „AGERO” este o demonstraţie „pe viu” a acestui adevăr şi a existenţei lui ca liant românesc în eterul întregii lumi.
CASA DE CULTURA DIN CLUJ-NAPOCA VA PREZINTA AGENDA CULTURALA: Miercuri, 24 iunie ora 11.00 Cenaclul Literar „Vasile Sav”, care cuprinde - Medalionul literar „Memoria calendarului - M. Eminescu” - vorbeşte despre viaţa şi opera poetului naţional prof. Maria ŢĂMBRESCU şi Al. Florin ŢENE. - Evocarea: ”Veturia Goga - 30 de ani de la moarte” Prezintă: prof. dr. Dan BRUDAŞCU, redactor şef al revistei ”Cetatea culturală”, director al Casei de cultură a municipiului Cluj-Napoca - Mini-concert pe versuri eminesciene susţinut de grupul vocal „Speranţa”, condus de prof. Modest VIŞOIU, din cadrul Centrului de Zi pentru vârstnici nr.2. - Medalionul literar „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, în cadrul căruia Al. Florin ŢENE va prezenta cartea „ARTUR SILVESTRI - Vocaţia Căii Singuratice”, de Cleopatra LORINŢIU. - Medalionul literar „Eminescu, cutia de rezonanţă a sufletului românesc”, în cadrul căruia Ionel ANDRAŞONI, Florin VERDEŞ, Persida RUGU, Titina Nica ŢENE, Eugen COŢA, Vasile B. GĂDĂLIN , Al. Florin ŢENE, Gavril MOISA vor citi poezii dedicate marelui Eminescu. - Discuţii. ora 16.00 Simpozion: Posteritatea tribunului moţilor Comunicări: - Sărbătoarea naşterii crăişorului Iancu Prezintă: prof. Victor BERCEA - Un autor maghiar despre Avram Iancu Prezintă: prof. dr. Dan BRUDAŞCU Joi, 25 iunie ora 18.00 – 20.00 ACTIVITĂŢI CULTURAL - SPIRITUALE, în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International”. Sâmbătă, 27 iunie ora 12-14.00 ”Dialogul generaţiilor” – în parteneriat cu Facultatea de comunicare şi relaţii publice, Bucureşti. Duminică, 28 iunie ora 10.00 – 13.00 ACTIVITĂŢI CULTURAL - SPIRITUALE, în parteneriat cu Asociaţia „Joseph Network International”.
AGENDA CULTURALA VALCEANA 18 iunie Ora 17,00: Muzeul de Artă „Casa Simian” Râmnicu Vâlcea Dezbatere pe tema “Arta monumentală a Râmnicului – actualitate şi prosperitate” Organizator: • Forumul Cultural al Râmnicului • Muzeul Judeţean Vâlcea 19 iunie Ora 18,00: Galeria de Artă Râmnicu Vâlcea Expoziţia de pictură Mosoia Constantin - Piteşti Organizator: • Filiala Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România 21 iunie Lungeşti “Ziua olarului”, edţia a XXXI- a - proiect cultural de valorificare a meşteşugului olăritului Organizatori: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea • Primăria comunei Lungeşti 22 iunie Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea Închidere de stagiune INTEGRALA BEETHOVEN (9) - Orchestra filarmonică „Sinfonietta” şi Corul academic „Euphonia” Dirijor: Mihail Ştefănescu Solişti: Ramona Eremia – soprană, Ana Rusu – mezzosoprană, Adorjan Pataki – tenor, Adrian Zamfir - bariton Program: - Simfonia a IX a pentru solişti, cor şi orchestră Organizator: • Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 23 - 29 iunie Izvoarele Sucevei – Judeţul Suceava Tabără de “Cunoaştere a tradiţiilor din Nordul Moldovei” Organizator: • Şcoala Populară de Arte şi Meserii Râmnicu Vâlcea Parteneri: • Şcoala Populară de Arte şi Meserii Suceava • Casa “Zinici”
APEL GRAV LANSAT DE DAN MIRCEA CIPARIU presedintele sectiei Poezie - Asociatia Scriitorilor Bucuresti Poetul face acest demers « pentru a opri in al doisprezecelea ceas o mare ilegalitate si frauda electorala pregatite de Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania , dl. Nicolae Manolescu. Domnia Sa a convocat pe 17 iunie 2009 un “consiliu largit” al USR, o sintagma care nu apare nicaieri in Statutul in vigoare al Uniunii Scriitorilor. Prin shimbarea Statutului, dl. Nicolae Manolescu vrea sa-si asigure pentru camarila sa noi denumiri ale unor functii de conducere si, atentie!, sa-i propuna pe viitorii vicepresedinti ai Uniunii Scriitorilor ». El vorbeşte despre « încercarea de incalcare a actelor constitutive ale USR prin modificarea Statului USR si convocarea unei Conferinte Nationale pe 17 iunie 2009 » în legătură cu care a avertizat public spunând : « Conferinta Nationala e convocata ilegal de catre Comitetul Director al USR pentru ca filialele (sectiile) nu si-au ales candidatii/electorii prin vot secret exercitat in Adunarea Generala a fiecarei filiale (sectii) (a se consulta articolele 24 si 25 din Statutul USR). Actualul Consiliu nu mai este reprezentativ deoarece i-a expirat mandatul incredintat pentru 4 ani. Conform art.40 din Statutul USR - "Dupa expirarea mandatului de 4 ani, Consiliul intra automat in situatia de organism interimar, insarcinat exclusiv cu pregtirea in termen de cel mult 3 luni a Adunarii General sau, dupa caz, a Conferintei Nationale". La fel, si actualului presedinte al USR ii expira mandatul exact pe 17 iunie 2009! In lipsa desemnarii prin vot secret de catre filialele (sectiile) USR a candidatilor/electorilor si cu un Consiliu caruia i-a expirat mandatul de patru ani, Comitetul Director al USR forteaza ilegal inlocuirea Conferintei Nationale printr-un Consiliu largit pe 17 iunie 2009 avand drept principal subiect schimbarea Statutului USR. Singura calitate pe care o are Consiliul USR pe 17 iunie 2009 este aceea de a pregati alegerile, datele scrutinului si norma de reprezentare. » În final, preşedintele secţiei de poezie scrie : « Sunt increzator, totusi, ca in “consiliul largit”, care se vrea “Conferinta Nationala”, nu se va vota nicio modificare la actualul Statut al USR, evitand, astfel, o situatie ilegala. »
APEL PENTRU "SALVAREA CULTURII ROMÂNE VII" Mai multe asociaţii şi organisme culturale, printre care Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România (FEDCR), Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), Asociaţia Revistelor şi Publicaţiilor Europene (ARPE), Fundaţia Culturală Ideea Europeană, cărora li se alătură câteva prestigioase reviste literare, au adresat o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, intitulată „Apel pentru salvarea culturii române vii”. În esenţă, semnatarii cer şefului guvernului să se conformeze „promisiunilor şi programelor făcute înainte de alegeri” şi îi sugerează o serie de măsuri concrete, printre care: alocarea unui buget de 2% din PIB culturii (faţă de 0,19% în prezent, şi acesta pe cale de diminuare); revizuirea Legii sponsorizării; alocarea unui capitol de buget separat pentru cultura scrisă ş.a. Fără aceste măsuri urgente, editurile şi revistele literare „sunt la limita subzistenţei, a dispariţiei”, afirmă protestatarii.
AGENDA CULTURALA SALAJEANA Consiliul Judetean Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj Napoca a organizat miercuri, 3 iunie, de la ora 13, in sala mare de expozitii a muzeului zalauan, vernisajul expozitiei „Centre de olarit din Salaj”. Expozitia pune in valoare piese din patrimoniul celor doua muzee, care ilustreaza produse realizate din secolul 19, pana la mijlocul secolului 20, in centrele de olarit din Zalau, Deja si Tihau Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau si Cenaclul Literar „Silvania” au organizat a 14-a editie a Concursului judetean de creatie literara pentru elevi. La editia din acest an s-au inscris 18 elevi la sectiunea Poezie si 14 la sectiunea Proza. Asociatia „Armonii Culturale” va oferi castigatorilor Concursului un premiu special, se arata intr-un comunicat al secretariatului Cenaclului „Silvania” La Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca va avea loc astazi lansarea cartii semnate de salajeanul dr. Oliviu Puie, „Contenciosul administrativ”, vol. I si II, carte aparuta la Editura „Universul Juridic”, Bucuresti, 2009, in colectia „Biblioteca de drept public” . Biserica Greco-Catolica din Simleu Silvaniei a fost, de 1 iunie 2009, gazda concertului instrumental al “micilor violonisti”. Sub titulatura “Lasati copiii sa cante!”, adaptata dupa dictonul crestin al Mantuitorului: “Lasati copii sa vina la Mine!”, concertul de muzica simfonica si medievala a strans laolalta, alaturi de numerosi parinti si copii, rude, profesori, cetateni dornici sa simta vibratiile melodioase ale micilor violonisti. Cele mai bune lucrari artistice ale elevilor de clasele I-X de la Liceul de Arta "Ioan Sima" din Zalau au fost expuse ieri, la Galeria "Z" din municipiu, in cadrul vernisajului expozitiei "Traind in lumea artei". Sub indrumarea profesorilor de specialitate Vari-Vancza Edith si Eperjesi Noemi, elevii au desenat peisaje, natura statica, compozitii decorative si figurative folosind diferite tehnici.
EPISCOPIA SALAJULUI ACTIVA IN RANDURILE TINERETULUI DIN JUDET Cu ocazia zilei de 1 Iunie Episcopia Salajului a organizat mai multe actiuni destinate tinerilor si copiilor. Astfel, joi, 28 mai, in Parohia Galgau, protopopiatul Jibou, sub coordonarea Preacucernicului Parinte Silviu Boha, Inspector pentru cateheza parohiala, a avut loc prima serbare din seria celor dedicate incheierii primului an de activitate in cadrul proiectului catehetic „Hristos impartasit copiilor”. La aceasta actiune au participat un numar de 70 de copii din grupele de catehizare organizate in parohiile: Galgau, Fodora, Ileanda, Rus, Glod, Capalna si Barsau Mare, insotiti de preotii care i-au pregatit: Traian Somcutean, Mircea Both, Vasile Rablau, Alexandru Bande, Ioan Petris, Vasile Somcutean, Mihai Bumb si de profesorul de religie Augustin Somcutean. Au fost prezenti un numar mare de credinciosi, dar si reprezentantii autoritatilor locale din zona, se arata intr-un comunicat de presa al Episcopiei Salajului. Vineri, 29 mai, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean au fost desemnati castigatorii fazei finale a concursului pentru realizarea unui site pentru Episcopia Salajului. In acest concurs s-au inscris un numar de 14 echipe, grupand un numar de 37 elevi de la liceele din judetul Salaj. Juriul, prezidat de Preasfintitul Petroniu, Episcopul Salajului, a fost alcatuit din reprezentantii Episcopiei Salajului, ai Inspectoratului Scolar Judetean, profesori de specialitate, reprezentanti ai firmei care va gazdui site-ul. Echipa declarata castigatoare, formata din Romitan Alexandru, Sabau Ruben si Pasca Marius, elevi la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalau, va fi premiata in cursul acestei saptamani la sediul Episcopiei Salajului. Duminica, 31 mai, a fost lansat proiectul „Tineri pentru tineri” realizat de Episcopia Salajului in colaborare cu Liga Tineretului Crestin Ortodox, filiala Zalau. Obiectivul acestui proiect este de a strange fondurile necesare in vederea sprijinirii unor elevi si studenti provenind dintr-un mediu defavorizat pentru continuarea studiilor. In acest sens a fost realizat un CD tematic, “Despre Rugaciune”, care va fi pus in vanzare, pentru inceput, in toate bisericile ortodoxe din municipiul Zalau si din orasele Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, se mai arata in comunicatul citat
LIBRARIE INCHISA Singura librarie de carte romaneasca din judetul Covasna, Libraria Pentru Comunitate din Sfantu-Gheorghe, a fost inchisa joi, dupa aproape petru ani de functionare, din cauza imposibilitatii de a se mai sprijini financiar, transmite NewsIn. "Dupa aproape patru ani de functionare, trebuie sa inchidem un proiect al Asociatiei Pentru Comunitate, care s-a numit singura librarie de carte romaneasca din Covasna. Coordonatorul si managerul Librariei, Madalin Guruianu, a amintit ca libraria avea clienti si din orasele Covasna si Intorsura Buzaului, si au reusit sa deruleze cateva proiecte prin care au promovat cartea romaneasca si cititul. Astfel, libraria a vandut carti inclusiv in rate, fara niciun fel de dobanda sau comision, sau au fost vandute carti la comanda. Acesta a subliniat ca Libraria Pentru Comunitate ramane proiectul sau de suflet si va incerca alaturi de partenerii pe care i-a avut si pana acum ca libraria sa ramana la un nivel "micro" si sa functioneze nu numai in inimile oamenilor, ci si in liceele sau scolile cu predare in limba romana din judet. In alta ordine de idei, Manolachescu a afirmat ca semnalul pe care doresc sa-l traga este ca cartea tiparita romaneasca n-ar trebui sa dispara dintr-un oras ca Sfantu-Gheorghe. Potrivit acestuia, este importanta intr-o asemenea zona existenta unei librarii de carte romaneasca.
Printul Charles un mare sustinator al biodiversitatii Romaniei Printul Charles a inaugurat saptamana trecuta un centru de procesare a mierii la Saschiz, nu departe de Sighisoara. Cunoscut pentru implicarea sa ecologica si in conservarea patrimoniului cultural din Transilvania, el a declarat, citat de Die Welt: „Ar fi o tragedie de proportii nebanuite, daca un astfel de sistem, unic prin biodiversitate, s-ar pierde chiar in momentul in care Lumea incepe sa-si dea seama de insemnatatea acestor ecosisteme pentru omenire“. Este a opta vizita a printului Charles in Romania, care savureaza in timpul vizitelor private gemul de macese si corcoduse galbene, carnatii, branza, lipia de Saschiz si painea de casa. „Cred cu tarie ca Transilvania poate fi un exemplu in lume, pentru producerea ecologica de alimente sanatoase“a spus mostenitorul tronului Marii Britanii. El a mai avertizat asupra pericolelor pe care le reprezinta „presiunea dezvoltarii, care poate submina economia fragila a Romaniei“.
AGENDA CULTURALA VALCEANA 21 mai Căminul Cultural Păuşeşti-Otăsău “Glasul Otăsăului” – Festival al folclorului de pe Valea Otăsăului Organizator: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea Partener: • Primăria comunei Păuşeşti-Otăsău 21 mai Ora 14,00: Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea Oră de informare europeană „2009, anul creativităţii şi inovaţiei”, la care vor participa elevii clasei a VII-a A de la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, îndrumaţi de prof. Teodora Predescu Organizator: • Centrul Europe Direct al Bibliotecii Judeţene “Antin Ivireanul” Vâlcea 21 mai Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea “Parteneri în educaţie – prezent şi perspective” , concurs de proiecte faza judeţeană Organizatori: • Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea 22 mai Ora 18,00: Galeria de Artă Râmnicu Vâlcea Vernisajul expoziţiei de pictură “Paul Rădulescu” Organizatori: • Filiala Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România 22 mai Clubul Copiilor Drăgăşani “Europa de mâine – educaţie prin cetăţenie democratică” Organizatori: • Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea • Clubul Copiilor Drăgăşani 23 mai Ora 10,00: Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea Programul "Tineret în Acţiune" Organizator: • Proiectul Comunităţi Creative, proiect finanţat prin programul „Tineret în Acţiune” 23 mai Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea Concurs judeţean de floricultor “Un om sănătos într-un mediu curat” Organizator: • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea – cercul de floricultură 24 mai Parcul din incinta Şcolii cu clasele I-VIII Creţeni “Pridvorul tinereţii” – Festival al tinerilor meşteri populari şi interpreţi de folclor Organizator: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea Partener: • Şcoala cu clasele I-VIII Creţeni • Primăria comunei Creţeni 25 - 31 mai Holul Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea Expoziţii fotografice realizate de participanţii la atelierul de foto jurnalism din cadrul proiectului Comunităţi Creative Organizator: • Proiectul Comunităţi Creative, finanţat prin programul „Tineret în Acţiune” 25 mai – 1 iunie Biblioteca Orăşenească “A. E. Baconsky” Călimăneşti Zilele cărţii pentru copii Organizator: • Biblioteca Orăşenească “A.E. Baconsky” Călimăneşti 25 mai Ora 18,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea INTEGRALA BEETHOVEN (8) – Orchestra filarmonică „Sinfonietta” Dirijor: Mihail Ştefănescu Solişti: Mihai Ungureanu – pian, Gabriel Croitoru – vioară şi Marin Cazacu - violoncel Program: - Triplu Concert pentru pian, vioară, violoncel şi orchestră op. 56 în Do major - Simfonia a VIII a Organizator: • Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 27 mai Ora 9,00: Centrul de Instruire pentru Geniu “Panait Donici” Râmnicu Vâlcea “150 de ani de la înfiinţarea Armei Geniu”. În context: deschiderea oficială, ceremonia de acordare a medaliilor şi distincţiilor, sesiune de comunicări ştiinţifice, expoziţie de armament, serbare câmpeneasca Organizatori: • Garnizoana Râmnicu Vâlcea 27 mai Galeria de arte “Constantin Iliescu” Rm. Vâlcea “Vâlcea artistică” ediţia a XIII-a – Festival judeţean al creaţiei artistice (literatură, artă plastică, fotografie)
Noi mărturii de maltratare a tinerilor după protestele din 7 aprilie Primăria municipiului Chişinău a format, în baza apelurilor rudelor şi mărturiilor persoanelor care au avut de suferit în urma protestelor din 7 aprilie, o bază de date cu 371 de tineri arestaţi şi maltrataţi de către poliţie, dintre care s-a reuşit stabilirea legăturii sau aflarea datelor de contact cu circa 160 de persoane. Până la acest moment Primăria a investigat încă 70 de cazuri noi (din 115 cazuri investigate până în prezent) de tortură, tratament inuman şi degradant aplicate de către poliţie tinerilor arestaţi. Printre victime se numără 35 de elevi, dintre care 17 studiază în instituţiile de învăţământ municipale. Elevii care au avut de suferit la comisariatele de poliţie au vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani. Primaria continuă investigaţiile pentru acumularea informaţiei relevante cu privire la abuzurile comise de poliţie după data de 7 aprilie 2009. În acelaşi timp, Primăria municipiului Chişinău este în căutarea de parteneri pentru organizarea unui program de reabilitare a tinerilor maltrataţi de poliţie.
GALA UNICEF ANUNTATA DE ANDREEA MARIN BANICA Vă scriu cu emoţie, pentru că veţi găsi în documentele ataşate o invitaţie pentru ceea ce pregătim pentru data de 1 iunie: Gala UNICEF, un eveniment - maraton cu sute de personalităţi din ţară şi din străinătate care vor conecta România la TVR1 timp de 4 ore, în beneficiul copiilor şi părinţilor din România. Gala UNICEF a schimbat în anii trecuţi, prin donaţiile adunate, viaţa a zeci de mii de copii şi de data aceasta îşi propune să schimbe în bine şi viaţa multor părinţi. Invitaţia mea are un rost: să fie un îndemn, un apel pentru voi, să va implicaţi cum puteţi: fie punând macheta sau spotul Galei pe site-ul vostru, fie devenind voi înşivă donatori, fie aflându-vă, pur şi simplu, din spirit de solidaritate cu noi şi din dorinţa de a învăţa lucruri noi, în seara zilei de 1 iunie, în faţa micului ecran, începând cu ora 21. Într-o perioadă în care televizorul ne oferă prea multe modele negative, acea seară vă promit că va fi un câştig pentru noi toţi. Va mulţumesc pentru încredere şi pentru înţelegerea pe care mi-o arătaţi atunci când uneori întârzii mult cu răspunsul la mesajele voastre (şi asta se întampla doar pentru că eu sunt una şi voi sunteţi din ce în ce mai mulţi :) ). Cu mult drag, Andreea Marin Bănică
GALA UNICEF ANUNTATA DE ANDREEA MARIN BANICA
UN NOU LOC PENTRU EVENIMENTELE CULTURALE BRASOVENE Este librăria “Okian” de pe strada Mureşenilor nr.1 care ne prezintă cîteva menifestări de săptămâna viitoare: EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE ”REPERE ALE ORTODOXIEI”: 11-22 MAI 2009 Filmul: BABEL prezentatîn ciclul ”OKIANOTECA” – 12 MAI 2009 – ORA 18.30 SEARA DE POVESTI PENTRU COPIIIINTRE 3 SI 10 ANI – 13 MAI 2009 – ORA 17 DIALOGURILE CREDINTEI – 14 MAI 2009 - ORA 18.30 Invitat: istoric dr. RUXANDRA NAZARE OKIANSOPHIA – 15 MAI 2009 –ORA 18.30 Tema: FILOSOFIE? CE-I AIA? Vor incerca sa va lamureasca : ALEX, ROXANA SI ROLAND În plus, de două ori pe săptămână se predă un curs de tango.
„Ziua României la New York” În ziua de 2 mai, între orele 10:00 şi 17:00 va avea loc cea de a zecea ediţie a „Zilei României la New York”. Organizatorul şi creatorul acestui eveniment este domnul Ştefan Minovici, împreună cu echipa sa de la MIC & Associates şi săptămânalul american „Ziua USA”. Pentru o zi, în luna mai, vestita artera newyorkeză Broadway, în partea sa cea mai importantă - Zona Finaciara – (între Fulton Street şi Battery Park) va vibra româneşte sub diverse forme: spectacol românesc, exponate de artă, carte românească, cultură tradiţională, mâncăruri româneşti, degustări de vinuri. Scopurile festivalului sunt: • Promovarea valorile culturale româneşti cu ajutorul presei scrise, radioului şi televiziunii • Promovarea imaginii companiilor participante şi a sponsorilor (tipărit: broşuri, audio-video: radio şi televiziune) • Promovarea pe piaţa americană a produsele şi serviciilor firmelor româneşti participante • Mediatizarea negocierilor pentru companiile româneşti participante Festivalul a fost organizat pentru prima dată în luna aprilie 1999 de către dl. Ştefan Minovici, fondator şi preşedinte al MIC & Associates, companie de consultanţă de afaceri de pe Wall Street. De atunci Festivalul a devenit o tradiţie şi a crescut cu fiecare ediţie, fiind difuzat live unei audiente de peste 10 milioane de telespectatori. MIC & Associates şi ziarul „Ziua USA” vă invită din nou să participaţi la cea de a X-a ediţie a Festivalului „Ziua României pe Broadway”. Prima parte a evenimentului va cuprinde o serie de conferinţe, show-uri şi transmisii TV pe teme economice şi de afaceri din cadrul Romanian-American Strategic Partnership Forum, organizat de catre MIC & Associates, principalul organizator şi sponsor al Festivalului. Peste 30 de companii româneşti, firme americane de investiţii strategice, companii americane interesate în piaţa financiară românească, dl. Rudolph Giuliani – fostul primar al oraşului New York, economişti americani faimoşi precum prof. Robert Engle, reprezentanţi ai primarului oraşului New York - Michael Bloomberg, demnitari români şi oameni de afaceri sunt aşteptaţi să participe la Forum. Festivalul reprezintă cea mai mare adunare a românilor de pe continentul Nord American şi de pretutindeni. Mai mult de 25.000 de turişti, diplomaţi, oameni de afaceri şi alte personalităţi vor participa anul acesta la eveniment. Sâmbătă, 2 mai, 2009, inima financiară a oraşului New York va sărbători din nou cultura, istoria şi tradiţiile româneşti. Lia Lungu, Loredana Groza, George Rotaru, Branduşa Covalciuc şi grupul „Banatul” vor încânta audienţa. De asemenea, si anul acesta, Cătălin Botezatu va prezenta ultima sa colecţie Haute-Couture. Programul va include o paradă a costumelor naţionale româneşti. Vor fi servite mâncăruri şi băuturi tradiţionale romaneşti. Vor fi expuse obiecte de artă folclorică din Transilvania, Moldova, Bucovina, Oltenia şi Maramureş. Numeroase organizaţii româneşti şi americane îşi vor prezenta şi promova produsele şi serviciile. Festivalul va incheia o serie de evenimente economice şi culturale ce se vor desfăşura la New York în perioada 29 Aprilie – 2 Mai, 2009. Acest eveniment aniversar va fi organizat împreună cu trustul media Realitatea şi „The Money Channel”.
APEL DIN SUDUL BASARABIEI Comunitatea românilor din satul Hagi Curda (raionul Izmail, regiunea Odessa, Ucraina) are nevoie de materiale în limba română pentru a-şi păstra identitatea naţională. Vrem de la fiecare român care vede acest anunţ câte 10 cărţi, scrise de autori români cunoscuţi, şi de un CD audio cu muzică românească. Pachetele pot fi trimise prin poştă la Galaţi sau pot fi colectate şi în Bucureşti de cei pentru care tricolorul înseamnă mai mult decât o înşiruire de culori: email/mess: basarabia_pamant_romanesc@yahoo.com telefon: 0743 355 150
LA CHISINĂU S-A CONSTITUIT COALIŢIA POPULARĂ ANTICOMUNISTĂ 2009 FORMATĂ DIN URMĂTOARELE ORGANIZAŢII: Asociatia de tineret ThinkMoldova Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului Asociaţia studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova Asociaţia studenţilor de la Universitatea Tehnică Asociaţia studenţilor de la Universitatea Pedagogică Ion Creangă Asociaţia studenţilor de la Universitatea De Medicină N.Testimiţeanu Asociaţia studenţilor de la Universitatea Liberă Internaţională Asociaţia studenţilor de la Academia de Studii Economice Asociatia ATAC Asociatia HydePark Asociatia Veteranilor TIRAS-TIGHINA Uniunea Nationala a Veteranilor de Razboi Asociaţia Paricipanţilor la razboiul de la Nistru Asociaţia Studenţilor basarabeni din România Uniunea Scriitorilor din Moldova Partidul Liberal din Moldova Mişcarea Acţiunea Europeană Partidul Democrat din Moldova Alianţa Moldova Noastră Asociaţia Astra Partidul Liberal Democrat din Moldova Forul Democrat al Românilor din Moldova Uniunea Jurnaliştilor din Moldova Asociaţia de Cultură şi de Drept Transnistria
DECLARAŢIA Coaliţiei Poplulare Anticomuniste 2009 Noi, Coaliţia Poplulară Anticomunistă 2009, care nu se identifică şi nu este condusă de nici un partid politic, ci reprezintă zecile de mii de manifestanţi de la Chişinău şi din întreg teritoriul Republicii Moldova, ne-am constituit astăzi, 7 aprilie 2009, orele 18.00, pentru a gestiona situaţia critică creată în Republica Moldova, constatăm următoarele: - fraudarea de către guvernarea comunistă a alegerilor generale din 5 aprilie 2009, prin care regimul generalului V.Voronin vrea să se perpetuieze la putere în Republica Moldova, a stârnit indignarea unor largi pături ale populaţiei, inclusiv a tineretului din capitală, care, obţinând autorizaţie de desfăşurare a acţiunilor de protest, le-a declanşat paşnic la 6 aprilie 2009; - atacurile faţă de manifestanţi, la care s-au dedat unele grupări de provocatori ai puterii, deghizate în civil, au indignat zecile de mii de participanţi, ceea ce a dus la ciocnirile regretabile de la preşidinţia Republicii Moldova şi de la Parlament. În situaţia creată, CEREM: - invalidarea alegerilor din 05 aprilie 2009; - stabilirea datei noilor alegeri generale în baza listelor de alegatori formate conform legii; - demiterea actualei conduceri a IPNA Compania-Teleradio-Moldova; - acces liber reprezentanţilor Coaliţiei la mass-media publică şi reflectarea publică corectă a evenimentelor din Republica Moldova; - încetarea urmăririi penale a participanţilor la acţiunile de protest şi punerea în libertate a persoanelor arestate; - participarea reprezentanţilor Coaliţiei la negocierile cu guvernarea. Membrii Coaliţiei: Asociatia de tineret ThinkMoldova Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului Asociaţia studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova Asociaţia studenţilor de la Universitatea Tehnică Asociaţia studenţilor de la Universitatea Pedagogică Ion Creangă Asociaţia studenţilor de la Universitatea De Medicină N.Testimiţeanu Asociaţia studenţilor de la Universitatea Liberă Internaţională Asociaţia studenţilor de la Academia de Studii Economice Asociatia ATAC Asociatia HydePark Asociatia Veteranilor TIRAS-TIGHINA Uniunea Nationala a Veteranilor de Razboi Asociaţia Paricipanţilor la razboiul de la Nistru Asociaţia Studenţilor basarabeni din România Uniunea Scriitorilor din Moldova Partidul Liberal din Moldova Mişcarea Acţiunea Europeană Partidul Democrat din Moldova Alianţa Moldova Noastră Asociaţia Astra Partidul Liberal Democrat din Moldova Forul Democrat al Românilor din Moldova Uniunea Jurnaliştilor din Moldova Asociaţia de Cultură şi de Drept Transnistria Chişinău, 7 aprilie 2009
MEMORIUL UNOR ORGANIZATII ALE ROMANILOR DIN STRAINATATE Domnule Prim Ministru In ultimii patru ani, Presedintele Romaniei a aparat in diferite ocazii cauza celor circa 10 milioane de romani din afara frontierelor Romaniei. Fie ca a fost vorba de romanii din Basarabia, Timoc, Nordul Bucovinei sau Sudul Basarabiei sau de cei din Italia sau Spania. Din pacate, demersurile si ajutorul sau au fost doar unul moral, pentru ca parghiile ajutorului propriu zis se aflau la Palatul Victoria, la Primul Ministru Tariceanu. Acesta, din pacate, a excelat in a uita comunitati intregi de romani si a mentinut printr-o relatie de prietenie, un manager extrem de prost la Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni. Lucrurile sunt complet schimbate acum cand Guvernul poate pune in practica strategiile si promisiunile Presedintelui Romaniei. Una dintre ele este cea facuta la San Francisco si mai apoi in Ungaria, de fata fiind, la prima intalnire, membri ai Consiliului Mondial Roman, iar la a doua, membri ai minoritatii romanesti din Ungaria. Promisiunea presedintelui facea referire la trecerea rapida, odata cu instalarea noului guvern, a DRRP de la MAE, inapoi la Guvern, unde a fost initial, perioada in care a dat si rezultate foarte bune. Promisiunea Presedintelui venea si pe fondul protestului a peste 40 de asociatii romanesti din afara frontierelor la trecerea DRRP in cadrul MAE. Si totusi, desi a trecut ceva timp de la instalarea noului guvern, promisiunea Presedintelui nu este pusa in practica. Nu stim motivele si nu insistam asupra lor. Cert este insa ca dupa patru ani in care activitatea acestui departament a fost blocata, stricand si ce se facuse bun pana atunci, motivele fiind excesiva birocratie a MAE cat si prostul management, iata ca situatia se perpetueaza, chiar daca persepectivele noului manager de acolo sunt bune. Au trecut cateva luni in care comunitatile romanesti in special cele uitate de vechiul Guvern (cei 300.000 de romani din Timoc, Serbia, cei peste 500.000 de romani din Ucraina sau sutele de mii de aromani din Balcani), nu au primit niciun fel de ajutor si nicio noua institutie care sa-i ajute in pastrarea identitatii romanesti nu a fost infiintata. In mare parte acest lucru se petrece ca urmare a blocajului birocratic din MAE. DRRP trebuie sa fie o institutie puternica si eficienta, cu personalitate juridica si care sa se subordoneze Guvernului si Primului Ministru. Ar fi un semn de normalitate institutionala tinand cont de exemplele altor state care au chiar institutii cu rang de minister care se ocupa de aceasta problematica si ar fi un semn catre cei 10 milioane de romani din afara frontierelor, ca importanta lor este respectata de Guvernul Romaniei. In acest sens, Domnule Prim Ministru, credem ca este necesar emiterea unei Ordonante sau a unei Hotarari de guvern care sa readuca DRRP acolo de unde a plecat si sa transforme aceasta institutie intr-una de maxima eficienta in ceea ce are de facut pentru romanii de pretutindeni. In felul acesta promisiunile Presedintelui Romaniei s-ar transforma in fapte ! Cu aleasa consideratie, Laurentiu Plaesu, Presedinte, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni Mihail Stan, Presedinte, Consiliul Mondial Roman.
DECLARAŢIA UNIUNII SCRIITORILOR DIN MOLDOVA, ASOCIAŢIEI ISTORICILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA ŞI A FORULUI DEMOCRAT AL ROMANILOR DIN MOLODOVA în legătură cu acţiunile ilegale ale autorităţilor comuniste de interzicere a accesului în Republica Moldova unor personalităţi ale ştiinţei şi culturii din România În ziua de 26 martie 2009 la punctele de frontieră Sculeni şi Leuşeni autorităţile comuniste ale Republicii Moldova au reţinut fără nici un temei şi le-au interzis accesul în Republica Moldova mai multor personalităţi ale ştiinţei şi culturii naţionale, care veneau la Chişinău la invitaţia noastră: profesorii universitari Ion Agrigoroaie, Cătălin Turliuc şi Liviu Lazăr, de la Universitatea A.I.Cuza din Iaşi, scriitorului şi ziaristului Ion Bâscă, bibliografului Mioara Pop şi poetului Ion Mărgineanu de la Alba Iulia, căruia urma să i se înmâneze premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru anul 2008. Comandouri de securişti, trimise special la frontieră de generalul de miliţie sovietică V.Voronin, i-au umilit pe cei nominalizaţi m-ai sus, reţinându-i ore în şir fără nici un fel de explicaţii, sechestrându-le cărţile personale şi cele câteva volume ale clasicilor literaturii noastre Ion Agârbiceanu şi Lucian Blaga (despre marele poet, trecut la cele veşnice în 1961, securişii-vameşi ai lui Voronin au declarat cu emfază că “ştiu ei ce fel de poet e acest ministru al lui Băsescu”). Prin aceste acţiuni sfidătoare clanul comunist al generalului sovietic Voronin a încălcat, pentru a câta oară ?!, normele de drept internaţional, acordurile semnate cu Uniunea Europeană şi ţările sale membre, precum şi dreptul la libera circulaţie a persoanelor. Constatăm încă o dată caracterul antidemocratic, antieuropean şi antinaţional al guvernării comuniste de la Chişinău, teama ancestrală a clanului Voronin de adevărul ştiinţific şi istoric, ura lor faţă de cultura şi literatura română. În legătură cu aceste provocări ordinare ale clanului Voronin, facem apel către instituţiile academice din Republica Moldova (Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, universităţi şi alte instituţii de învăţământ superior) să-şi manifeste solidaritatea cu personalităţile ştiinţei academice şi ale culturii din România ale căror drepturi fundamentale au fost încălcate flagrant de către regimul comunist de la Chişinău. În acelaşi sens contăm pe solidaritatea forurilor ştiinţifice internaţionale, a mediilor academice şi universitare din ţările membre ale Uniunii Europene şi din alte state, a PEN-clubul Internaţional şi a asociaţiilor internaţionale ale ziariştilor, a asociaţiilor şi uniunilor scriitorilor din alte ţări. Atenţionăm opinia publică internaţională, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, organizaţiile internaţionale din care Republica Moldova face parte, în special Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, asupra violării de către autorităţile comuniste din Republica Moldova a normelor unanim acceptate ale dreptului internaţional şi a drepturilor fundamentale ale omului, şi solicităm adoptarea sancţiunilor ce se impun în această situaţie. Facem apel către opinia publică din Republica Moldova, către societatea civilă să se conştientizeze de necesitatea abolirii dictaturii clanului comunist al generalului sovietic V.Voronin. Chişinău, 28 martie 2009 Academician Mihai CIMPOI, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Dr. Sergiu MUSTEAŢĂ, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova Academician Nicolae Dabija, preşedintele Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova
AGENDA CULTURALA VALCEANA 23 martie Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea INTEGRALA BEETHOVEN (6) - Orchestra filarmonică „Sinfonietta” şi Corul Academic „Euphonia” Dirijor: Mihail Ştefănescu Solist: Viniciu Moroianu Program: - Fantezia pentru pian, cor şi orchestră - Simfonia a VI a „Pastorala” Integrala Beethoven (6) Organizator: • Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 24 – 26 martie Orele 10,00 – 16,00: Holul Mare al Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea Vizionarea în direct a şedinţelor în plen ale Parlamentului European Organizator: • Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea 25 - 26 martie Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea Salonul Naţional al Cărţii de etnologie, ediţia a X-a Organizator: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea Partener: • Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea 26 martie Ora 10,00: Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea Seminarul Internaţional „Cariere europene”. Participă Glass Wolfgang, din partea Centrului Europe Direct Viena Organizator: • Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea 26 martie Ora 17,00: Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" Vâlcea Simpozion “Nicolae Rădescu, simbol al demnităţii naţionale” Organizatori: • Forumul Cultural al Râmnicului • Institutul Naţional pemtru Memoria Exilului Românesc 27 martie Ora 14,00: Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea Întâlnire a tinerilor vâlceni cu europarlamentari români Organizator: • Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea 27 martie Sala de lectură a Bibliotecii Orăşeneşti “A.E. Baconsky” Călimăneşti Sesiunea de comunicări “Călimăneşti şi oamneii săi: General Nicolae Rădescu – 135 de ani de la naştere” Organizatori: • Forumul Cultural Călimăneşti • Biblioteca Orăşenească “A.E. Baconsky” Călimăneşti 27 martie Ora 17,00: Casa Memorială “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea Întâlnirea cenaclului literar “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea Organizator: • Societatea Culturală “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
BRASOV – CAPITALA POEZIEI Festivalul Primavara Poetilor/Le Printemps des Poetes, aflat la editia a V-a în România, se va desfasura anul acesta între 23 si 29 martie. Peste 65 de tari vor participa în luna martie la aceasta sarbatoare a poeziei. Timp de sapte zile, vor avea loc în întreaga tara zeci de lecturi, mese rotunde si dezbateri, lansari de carte si de reviste, spectacole de muzica si poezie, expozitii. La aceasta editie se estimeaza ca vor participa peste 250 de scriitori, cântareti, actori, pictori si diferiti oameni de cultura in peste 50 de orase: Alexandria, Amara, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Bocsa, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Câmpina, Câmpulung Muscel, Caracal, Cluj-Napoca, Constanta, Corabia, Craiova, Curtea de Arges, Deva, Fagaras, Fetesti, Fierbinti, Focsani, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Lugoj, Mangalia, Medgidia, Miercurea Ciuc, Onesti, Oradea, Oravita, Ovidiu, Piatra-Neamt, Pitesti, Ploiesti, Râmnicu-Vâlcea, Reghin, Resita, Rosiorii de Vede, Satu Mare, Sibiu, Sighetul Marmatiei, Slatina, Slobozia, Suceava, Sulina, Târgoviste, Târgu Mures, Techirghiol, Timisoara, Topoloveni, Tulcea, Zalau. Pe toata durata Festivalului Primavara Poetilor/Le Printemps des Poetes, orasul Brasov - unde evenimentele culturale vor fi organizate de Asociatia culturala LIBRIS - va fi orasul poeziei!
LUMEA ACADEMICA SUSTINE APELUL PARINTELUI IUSTIN PARVU Numele meu este Doctor Katherine Albrecht şi am dedicat ultimii şase ani din viaţa mea profesională şi din carierea mea academică studierii RFID şi identificării riscurilor care ameninţă intimitatea, libertăţile civile şi în ultimă instanţă libertatea în sine. RFID este o tehnologie de identificare, care are scopul să localizeze exact şi să găsească produse în fabrici şi depozite. Nu s-a intentionat ca această tehnologie să fie folosită pentru oameni din cauza ameninţării că ar putea fi folosită abuziv şi că guvernatorii oficiali, comercianţii, criminalii şi alţii, s-ar putea s-o folosească să monitorizeze oamenii. Când eu şi patruzeci dintre cele mai mari organizatii care luptă pentru păstrarea intimităţii şi libertăţii civile din întreaga lume, inclusiv Intimitatea International, A.C.L.U., E.P.E.C şi E.F.F., am reanalizat technologia RFID, şi am studiat-o mai profund, noi am tras concluzia unanimă că nu este potrivit să se folosească această tehnologie în nici un document de identitate, permis de conducere, paşaport sau un alt document de provenienţă guvermentală.
SCRISOAREA PĂRINTELUI IUSTIN PÂRVU, STAREŢUL MĂNĂSTIRII PETRU VODĂ CĂTRE SENATORII ROMÂNIEI Domnilor senatori, cu multă părere de rău pentru că din pricina neputinţelor trupeşti nu mă găsesc în mijlocul onoratului Senat al României, îmi exprim de aici, din chilia mea din Mănăstirea Petru Vodă, către domniile voastre frământările şi controversele care preocupă societatea noastră creştin-ortodoxă şi la care am contribuit în mare parte. Domnilor senatori, rugându-vă să mă iertaţi, găsesc de cuviinţă să vă adresez sentimentele mele de ortodox român şi mărturisitor: ne găsim în faţa unor stări de lucruri cu totul neobişnuite. Nu e vorba de o problemă financiară, economică sau teritorială, ci este vorba despre ducerea unei naţiuni spre pierzanie, este vorba despre un act care are urmări asupra copiilor şi nepoţilor noştri. Poporul nostru a fost un popor cinstit, care nu a vătămat şi nici nu a atacat alt popor în istorie. Noi, şi eu personal, nu suntem împotriva cipurilor şi a sistemelor biometrice - să facă cine ce crede în ţara lui. Însă pentru noi, pe lîngă Constituţia oficială, avem o Constituţie care se bazează pe conştiinţa Ortodoxiei, o Constituţie mai presus de om. Noi nu avem nevoie de sisteme de control - de acte de identitate electronice, de cărţi de identitate, de carnete de conducere electronice, ş.a.m.d. Controlul nostru este Adevărul şi Dreptatea cu care ne-am născut din liberul arbitru cu care ne-a creat bunul Dumnezeu. Cine vrea poate să-şi construiască viaţa cum doreşte: să-şi pună fluturi în vârful nasului, bicicletă la ureche sau să strige pe străzile Bucureştiului: “Vrem incest! Vrem uciderea pruncilor! Vrem homosexualitate! Vrem să avem cipuri!”. Noi credem că fiecare poate să-şi păstreze conştiinţa fără să atace caracterul neamului românesc. Domnilor senatori, dumneavostră reprezentaţi ţara şi neamul - trecutul, prezentul şi viitorul. Domniile voastre trebuie să vă orientaţi spre cei care au stat înainte pe locurile pe care staţi acum: spre Ştefan cel Mare şi Sfânt, spre Matei Basarab, spre Vasile Lupu, spre Mihai Viteazul, spre Vlad Ţepeş. Domnilor senatori, dacă nu se ia o hotărâre conform vederilor şi aspiraţiilor noastre româneşti şi ortodoxe, vom avea de suferit nu numai aici şi acum, ci şi dincolo în veşnicie. Domniile voastre reprezentaţi Ortodoxia şi neamul nostru; ca urmare, ştim că nu vă este uşor a delibera propuneri şi decizii care să vatăme viitorul copiilor noştri. Noi ne rugăm cu toţii în mănăstiri pentru sănătatea, liniştea şi bunăstarea familiilor voastre. Ne rugăm ca Dumnezeu să vă lumineze inimile şi minţile în acest moment crucial. Noi ne rugăm ca tot darul desăvîrşit, de sus, să fie de le Părintele Luminii. Dumnezeu să vă binecvânteze şi să vă lumineze în Hristos Domnul nostru. Amin! Părintele Ieroschimonah, Iustin Părvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă
SCRISOAREA PĂRINTELUI IUSTIN PÂRVU, STAREŢUL MĂNĂSTIRII PETRU VODĂ CĂTRE SENATORII ROMÂNIEI
PROGRAMUL CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA Sâmbătă, 7 martie ora 17.00 Spectacol de teatru prezentat de trupa „Arca lui Noe” a Casei de cultură a municipiului Cluj-Napoca Premieră: Proştii sub clar de lună, comedie de Teodor Mazilu ora 19.00 Spectacolul muzical coregrafic „Pentru că e primăvară!” prezentat de elevii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, Cluj-Napoca Luni, 9 martie ora 16.00 Expunerea: Interactiv despre sănătate Prezintă: dr. Liana DEAC, medic primar ora 17.00 Expunerea: Ecouri literare ale Revoluţiei de la 1848 Prezintă: prof. dr. Teodor POPA Marţi, 10 martie ora 16.00 Stela şi invitaţii ei: Expunerea: Apa vie – secretul tinereţii Prezintă: Viorica GRIGORE ora 17.00 Expunerea: Istoria tiparului coreean Prezintă: Yong Suk PARK, director al Centrului Cultural Coreean Marţi, 10 martie – Vineri, 13 martie ora 18.30 Zilele filmului polonez În parteneriat cu Şcoala de Film, Teatru şi Televiziune din Łodź, Polonia şi Institutul Polonez din România Miercuri, 11 martie ora 16.00 Expunerea: O „oră” de esperanto în 10 minute Prezintă: Iulia SZIGMOND, Liviu BARDI, Lajos ASZTALOS ora 17.00 Expunerea: Relaţii culturale româno-poloneze în perioada interbelică Prezintă: dr. Dan BRUDAŞCU Vineri, 13 martie ora 17.00 Şedinţa lunară a Cenaclului literar „Teohar Mihadaş” Fonoteca de aur: Moment poetic Teohar Mihadaş Recital poetic susţinut de membri ai trupei de teatru „Arca lui Noe” a Casei de cultură Lansarea volumului „Scara de lumină” de Vasile Mic (Satu Mare), prezintă: Ion Cristofor Invitaţi: Horea BĂDESCU, Flavia TEOC, Dumitru CERNA, Vasile MIC Moderator: Dr. Dan BRUDAŞCU Duminică, 15 martie În parteneriat cu publicaţia online NAPOCANEWS ora 14.00 Simpozion: „Avram IANCU – modelul revoluţionarului român” Comunicări: Avram IANCU, conducător al Ţării Moţilor şi simbol al românilor transilvăneni Prezintă: Ionuţ TENE, director editor Napocanews
PROGRAMUL CASEI DE CULTURA A MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA Sâmbătă, 7 martie ora 17.00 Spectacol de teatru prezentat de trupa „Arca lui Noe” a Casei de cultură a municipiului Cluj-Napoca Premieră: Proştii sub clar de lună, comedie de Teodor Mazilu ora 19.00 Spectacolul muzical coregrafic „Pentru că e primăvară!” prezentat de elevii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, Cluj-Napoca Luni, 9 martie ora 16.00 Expunerea: Interactiv despre sănătate Prezintă: dr. Liana DEAC, medic primar ora 17.00 Expunerea: Ecouri literare ale Revoluţiei de la 1848 Prezintă: prof. dr. Teodor POPA Marţi, 10 martie ora 16.00 Stela şi invitaţii ei: Expunerea: Apa vie – secretul tinereţii Prezintă: Viorica GRIGORE ora 17.00 Expunerea: Istoria tiparului coreean Prezintă: Yong Suk PARK, director al Centrului Cultural Coreean Marţi, 10 martie – Vineri, 13 martie ora 18.30 Zilele filmului polonez În parteneriat cu Şcoala de Film, Teatru şi Televiziune din Łodź, Polonia şi Institutul Polonez din România Miercuri, 11 martie ora 16.00 Expunerea: O „oră” de esperanto în 10 minute Prezintă: Iulia SZIGMOND, Liviu BARDI, Lajos ASZTALOS ora 17.00 Expunerea: Relaţii culturale româno-poloneze în perioada interbelică Prezintă: dr. Dan BRUDAŞCU Vineri, 13 martie ora 17.00 Şedinţa lunară a Cenaclului literar „Teohar Mihadaş” Fonoteca de aur: Moment poetic Teohar Mihadaş Recital poetic susţinut de membri ai trupei de teatru „Arca lui Noe” a Casei de cultură Lansarea volumului „Scara de lumină” de Vasile Mic (Satu Mare), prezintă: Ion Cristofor Invitaţi: Horea BĂDESCU, Flavia TEOC, Dumitru CERNA, Vasile MIC Moderator: Dr. Dan BRUDAŞCU Duminică, 15 martie În parteneriat cu publicaţia online NAPOCANEWS ora 14.00 Simpozion: „Avram IANCU – modelul revoluţionarului român” Comunicări: Avram IANCU, conducător al Ţării Moţilor şi simbol al românilor transilvăneni Prezintă: Ionuţ TENE, director editor Napocanews
AGENDA CULTURALA VALCEANA 7 martie Ora 18,00: Căminul Cultural Runcu Concert folcloric dedicat Zilei Femeii susţinut de Orchestra “Rapsodia vâlceană” şi grupul “Rapsozii Oltului” Organizatori: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea • Primăria comunei Runcu 8 martie Ora 11,00: Parcul “Mircea cel Bătrân” Spectacolul „De ziua ta” Organizator: • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea 9 martie Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea CONCERT SIMFONIC – Orchestra filarmonică „Sinfonietta” Dirijor: Nicolas Jounis (Franţa) Solist: Relu Piculeaţă Program: Bruch – Concertul în sol minor pentru vioară şi orchestră Bizet - Simfonia în Do major Organizator: • Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 10 – 12 martie Orele 10,00 – 16,00: Holul Mare al Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea Vizionarea în direct a şedinţelor în plen ale Parlamentului European Organizator: • Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea 10 martie Ora 11,00: Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Olt Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 5 Organizatori: • Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea • Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Olt 10 martie Ora 17,00: Restaurant “Supca” Rm. Vâlcea Reuniunea membrilor Asociaţiei Oamenilor de Educaţie, Ştiinţă şi Cultură din Judeţul Vâlcea – cu prilejul Zilei de 8 martie Organizator: • Asociaţia Oamenilor de Educaţie, Ştiinţă şi Cultură din Judeţul Vâlcea 12 martie Scoala Generală Jiblea Veche Lumină şi culoare “Rembrandt – 340 de ani de la moarte” “Maeştrii picturii universale” – expoziţie de carte Organizatori: • Biblioteca Orăşenească “A.E. Baconsky” Călimăneşti • Scoala Generală Jiblea Veche 13 – 15 martie Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea Curs scriere de proiecte în contextul programului european „Tineret în acţiune” Organizator: Centrul Europe
AGENDA CULTURALA SALAJEANA * La Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, in cadrul unei sedinte festive a Cenaclului literar „Silvania”, a avut loc j lansarea suplimentului editat de revista „Caiete Silvane”, in memoria poetului Horia Ciovarnache. Intr-o atmosfera destinsa si distinsa, Mariana Ciovarnache, Iuliu Suciu, Viorel Muresan, Viorel Tautan, Florin si Dina Horvath, Daniel Hoblea, Ion Pitoiu-Dragomir, Cornel Grad, Alexandru V. Matei, Liviu Garbea, Ioan Lupa Crisan, Marcel Lucaciu, Ileana Petrean – Pausan, Imelda Chinta, Corina Stirb, Peter Cooper, Ioan Maria Oros, Gabriela Barbur, prieteni de familie ai celui disparut, l-au rememorat si l-au comemorat pe Horia Ciovarnache şi opera sa. * In sala mare de expozitii de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta a avut loc vernisajul expozitiei „Benta Art”, in cadrul careia au expus artisti plastici din Ungaria: Alföldi Terézia; Csóka László; Glavati Brigitta; Gudovics Vera; Gyöngy Kálmán; Kapuvári Anna; Kilián Miklós; Kneizs Eszter; Moldován Tamás; Nagy Endre; Nagy Rozália; Navratil Zsuzsa; Orosz Mónika; Pálvölgyi Margit; Papp Erzsébet; Poszpisek Márta; Seres János si Wirt András. Grupul de artisti provine din orasul Százhalombatta din Ungaria, legand prietenii cu artistii plastici maghiari din Salaj. * Consiliul Judetean Salaj, Centrul Culturii Traditionale Salaj, Primaria si Consiliul Local Buciumi, Scoala Gimnaziala Buciumi si Parohia Ortodoxa Buciumi au organizat la Caminul Cultural din Buciumi , editia a II-a a Festivalului coral „Preot Stefan Racasan”. Au participat formatiile: Corala Preotilor din Zalau „Laudamus Deum”, dirijor diacon Adrian Onica; Corul „Gloria Dei” Zalau, dirijor prof. Maria Porumb; Corul Catedralei Ortodoxe „Sfantul Gheorghe” Jibou, dirijor preot Gheorghe Longodor; Corul de femei din Agrij, dirijor prof. Liviana Man si Corul „Stefan Racasan” din Buciumi, dirijor inv. Anica Tap. * La Grupul Scolar „Gheorghe Pop de Basesti” din Cehu Silvaniei a avut loc un simpozion stiintific, organizator principal fiind Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, dedicat implinirii a 90 de ani de la moartea patronului spiritual al grupului scolar mentionat. De altfel, la comemorarea a 90 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui om politic si de cultura roman, Gheorghe Pop de Basesti un grup de elevi din localitatea Bobota, insotiti de profesoara Silvia Muste, au participat la manifestarile organizate in comuna Basesti din judetul Maramures * Colegiul National "Silvania" din Zalau a gazduit etapa judeteana a concursului "Cultura si civilizatie romaneasca". Un grup de eleve din clasa a X-a I de la CNS Zalau, format din Larisa Lucaci, Iulia Pacurar si Heidi Katona a prezentat un vechi scenariu magico-ritualic cu valente terapeutice, intitulat « Camasa Ciumei », obicei din Rastolt, comună unde a fost atestat ultima data acest obicei. Proiectul este insotit de un portofoliu teoretic, un film etnografic si o prezentare scenica. Echipa a fost sprijinita de profesoara Ioana Tuduce si de catre Gratiana Pop, cunoscut creator si interpret popular salajean, care le-a imbracat pe fete in costume populare traditionale vechi, autentice.
AGENDA CULTURALA VALCEANA martie Ora 17,00: Galeria de Artă Râmnicu Vâlcea Expoziţie interjudeţeană “Natură statică, flori” Organizatori: • Filialele Vâlcea, Piteşti, Craiova, Târgu – Jiu, Sibiu, Drobeta Turnu Severin, Deva, Reşiţa ale Uniunii Artiştilor Plastici din România 1 martie – 31 mai Muzeul Satului Vâlcean Expoziţia temporară „Plante medicinale din Oltenia“ Organizator: • Muzeul Judeţean Vâlcea Partener: • Muzeul Olteniei Craiova 26 februarie – 31 martie Holul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Rm. Vâlcea Expoziţie cu vânzare “Mărţişoare, podoabe şi obiecte decorative” Organizator: • Şcoala Populară de Arte şi Meserii Rm. Vâlcea 2 martie Ora 16,30: Holul Mare al Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea Vernisajul expoziţiei de mărtişoare realizate de elevii cls. a IX-a D, şi expoziţie de fotografie Organizator: • Grupul Scolar "Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea 2 martie Sala de împrumut a Bibliotecii Orăşeneşti “A.E. Baconsky” Călimăneşti “În cinstea ta cea mai frumoasă” – expoziţie de carte Organizator: • Biblioteca Orăşenească “A.E. Baconsky” Călimăneşti 2 martie Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea CONCERT SIMFONIC - Orchestra filarmonică „Sinfonietta” Dirijor: Pieralberto Cattaneo (Italia) Solist: Elvis Ciuculescu Program: S. Mayr - Lodoiska Haydn - Concertul op.101 pentru violoncel şi orchestră (primă audiţie) Dvorak - Suita Op. 39 pentru orchestră (primă audiţie) Organizator: • Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 3 martie Ora 13,00: Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea Oră de informare europeană cu tema „Cetăţenie europeană”, la care vor participa elevii clasei a XI-a D de la Grupul Şcolar „Antim Ivireanul”, îndrumaţi de prof. Doina Negoiţă Organizator: • Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea
ROMANI DIN VALEA TIMOCULUI LA SENAT Comisia pentru Politica Externa a Senatului i-a audiat miercuri pe reprezentantii Romanilor din Valea Timocului. La aceste audieri au participat episcopul de Varset Daniil Partosanul, preotul Boian Alexandrovici, protopop de Dacia Ripensis, Dusan Parvulovici, presedintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin si Predrag Balasevici, presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Serbia. "Asteptam interventii pe langa statul sarb, ca romanii din Valea Timocului sa aiba toate drepturile pe care le au sarbii din Romania” / a declarat Boian Alexandrovici, care se confrunta in prezent cu presiuni din partea autoritatilor sarbe care vor sa demoleze fundatiile unei a doua biserici romanesti din Timoc.
VA FACEM CUNOSCUTĂ ATITUDINEA DEMNĂ A UNUI PARLAMENTAR ROMÂN şi vă rugăm să va trimiteţi opiniile prin butonul de contact al portalului nostru sau să le postaţi în Forumul de dezbateri
VA FACEM CUNOSCUTA ATITUDINEA DEMNA A UNUI PARLAMENTAR ROMAN şi vă rugăm să va trimitrti oponiile prin butonul de contact al portalului nostru sau în Forumul de dezbateri Un demers de demnitate românească din partea unui parlamentar: Apelul domnului senator Iulian Urban, vicepreşedinte al Comisiei Juridice a Senatului României: Catre Administratia Prezidentiala a Romaniei - d-lui Presedinte Traian Basescu Catre Guvernul Romaniei - d-lui prim-ministru Emil Boc Catre Ministerul Afacerilor de Externe - d-lui ministru Cristian Diaconescu Catre Biroul Permanent al Senatului - d-lui Presedinte Mircea Geoana Chamber of Commerce Switzerland - Romania Catre membrii Camerei de Comert Elvetia - Romania Catre membrii Camerei de Comert Romania - Elvetia Subsemnatul Urban Iulian, senator de Ilfov din partea PDL, Vice-Presedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări va inaintez pe aceasta cale o interpelare oficiala prin care va solicit sa aveti amabilitatea de a lua imediat pozitie fata de actele de xenofobism, defaimare publica si injosnicire la care sunt supusi romanii in presa din Elvetia de astazi 07 ianuarie 2009. Asa cum va invit sa vedeti din materialele alaturate precum si din scrisorile trimise de romani care muncesc in Elvetia sau pentru companii elvetienii, aceste acte reprobabile au cunoscut o escaladare fara precedent, ajungadu-se la situatia intolerabila in care sunt lipite pe strazi afise infatisand "corbii" romani. Este de datoria institutiilor statului roman, sa adopte o pozitie oficiala, sa ceara condamnarea imediata pe cale oficiala de catre statul elvetian a acestor atacuri xenofobe furibunde la adresa romanilor, si astept in egala masura ca toate companiile elvetiene care au angajati romani , ce isi desfasoara activitatea comerciala in Elvetia si Romania, sa condamne public aceasta campanie a unor partide politice din Elvetia. Romanii au adus si aduc plus-valoare economiei elvetiene, companiile elvetiene obtin profituri in Romania prin vanzarea produselor lor, astfel incat trebuie sa se decida daca romanii sunt niste "corbi" care trebuie alungati din Elvetia si firmele elvetiene, sau, sunt oameni de o valoare recunoscuta, care nu trebuie supusi pe nedrept oprobiului public. Daca in cazul Italiei, tara in care in 2008 campania electorala a unor partide politice a fost construita pe imaginea "tiganilor si infractorilor romani" fara ca autoritatile din Romania sa adopte pozitii ferme de condamnare, cer pe aceasta cale sa nu se permita reluarea aceluiasi scenariu macabru si in cadrul campaniei electorale din Elvetia, adica romanii sa nu fie folositi pe post de sperietori nationale. Nu de alta dar, stim si noi exemple cu celebritati elvetiene din sectorul high-management care au demonstrat ca sunt oameni, incalcand legile Romaniei si ma refer la Codul Rutier, sau companii elvetiene care nu isi platesc datoriile, insa acest lucru nu a condus la actiuni publice de condamnare in bloc a natiunii elvetiene, sau la organizarea unor referendumuri de excludere din Romania a cetatenilor acestei tari, prietene ! Astept raspunsurile dvs. Scrise 3. Şi nişte sublinieri ale reprezentantului unei firme elveţiene în România, citate de dl. senator Discutam cu un prieten, manager la o companie elvetiana din Romania, care, pe marginea atacurilor la adresa romanilor din Elvetia, despre care am scris aici http://www.urbaniulian..ro/2009/01/07/presa-elvetiana-s-a-dezlantuit-in-atacuri-furibunde-la-adresa-ciorilor-de-romani-mae-somata-de-intervina-oficial, mi-a transmis aceste lucruri : "Draga Iulian, Vad si remarc, pe buna dreptate, ca romanii sunt supusi unui tir de acuzatii ingrijoratoare in Elvetia. Sincer este prima oara cand in tara mea, conationalii mei se pronunta cu asemenea agresivitate la adresa unei natiuni europene, insa, hai sa vedem cum s-a ajuns aici. Eu, stii bine, lucrez si locuiesc in Romania de 5 ani. Dragule, sunt socat de faptul ca, in presa romana, nici macar un singur ziar nu a scris editoriale de atitudine fata de linsajul mediatic la care sunteti supusi in Elvetia. Sunt surprins sa vad ca oficialii din politica voastra externa se fac ca nu vad si ca nu aud, si nu se declara, oficial, macar ingrijorati de escaladarea acestor lucruri la adresa romanilor in presa elvetiana. Pai daca voi nu va aparati, cine sa va apere ? Stii de exemplu faptul ca, au existat luari de pozitie din partea presei germane, adica au ajuns ziaristii nemti sa-i apere pe romani, in vreme ce ziaristii vostrii nu spun nimic ? Pentru un elvetian este o chestiune ciudata, pe care o poate elucida doar traind in tara voastra. Pentru ca, sa ma ierti insa, programele voastre TV abunda de productii centrate pe imaginea tiganilor. De Revelion am vazut o chestiune groteasca, am vazut cum niste valori istorice ale romanilor, erau jucate de catre niste celebritati locale carora voi le spuneti manelisti. Fetita mea invata la scoala germana din Bucuresti, iar colegii ei discuta in pauze despre aventurile unei printese in filmul Inima de Tigan. In ziarele voastre, nuntile, divorturile si viata tiganilor fac cap de afis, astfel incat intreaga imagine a tarii este construita in jurul lor, astfel incat, cum vreti sa nu fiti identificati cu ei ; adica, cultura voastra ca popor deja este asimilata de cultura tiganilor romani, si cred ca este un eveniment unic, in care o etnie fara civilizatie sa domine un intreg popor si aici ma refer la faptul ca, vina o poarta mass-media care este centrata si preocupata sa faca audienta, exacerband la maximum imaginea tiganilor, astfel incat, in mod firesc tara voastra a ajuns sa fie asimilata cu locul de bastina al tiganilor europeni." Sinuosul drum al lebedei din Austria catre graterele faraoancelor si magraonilor a trecut invariabil prin presa romana. Iata ca aceasta goana dupa audienta, care implica scoaterea in prim-plan al non-valorilor, al manelistilor, au adus Romania la stadiul de cultura facuta sub coviltirul carutei. Mega-productii gen Inima de Tigan sau Regina, nu trebuie sa uitam ca au avut audienta maxima de exemplu in ziua alegerilor, atunci cand ROMANII [ nu rromii ] nu fost mai preocupati sa nu rateze episodul respectiv, decat sa isi exercite dreptul la vot. Am facut aceasta paralela pentru ca, in cursul acestei dimineti am discutat telefonic cu Ambasadorul Romaniei la Berna. Domnul Sava, s-a declarat incantat de faptul ca sunt preocupat de imaginea romanilor in Elvetia, si sincer mi s-a parut a fi un diplomat, care este plin de intentii bune, insa este cam legat de maini si de picioare. Asta pentru ca, dansul mi-a spus ca a informat MAE despre ceea ce se intampla in presa elvetiana la adresa romanilor [s-au lipit ostentativ afise infatisand ciorile de romani inclusiv pe strazile oraselor elvetiene ] si asteapta o reactie a oficialilor romani. Insa, interesante sunt cifrele avansate de domnia sa, care ne demonstreaza faptul ca, Elvetia chiar era ultima tara din Europa care avea dreptul sa ne catalogheze drept ciori, si sa discute, despre un referendum care sa interzica cetatenilor romani, dreptul la libera circulatie pe teritoriul tarii lor. Astfel pe piata muncii din Elvetia exista circa 750000 de muncitori straini, in aceasta tara posibilitatea de a muncii la negru fiind redusa. Din acesti 750000 de muncitori straini din Elvetia, doar putin peste 3900 sunt romani, adica sub un procent, astfel incat prezenta romanilor este extrem de redusa. Insa, din acesti 3900 de romani care muncesc in Elvetia, si din cauza carora nu mai au loc sa respire elvetienii, in proportie de 90 % sunt oameni de o inalta probitate profesionala si morala : manageri MBA, profesori, medici adica romani care reprezinta cu cinste tara noastra. Este evident astfel faptul ca, cel putin in cazul acestor atacuri xenofobe din presa elvetia, MAE trebuia sa intervina, pentru ca romanii se simt efectiv abandonati de toata lumea, adevarati fii ai ploii. Un profesor roman care preda la catedra unei universtitatii din Berna imi spunea : " Am invatat la Oxford, predau de peste 20 de ani, insa nu am crezut ca o sa apuc ziua in care, la curs, studentii sa ma intrebe daca nu cumva si eu am rude tigani in familie ! Nimeni nu ne apara, nici presa romana, nici autoritatile romane, nimeni, astfel incat nu ne mai ramane decat sa ne punem cenusa in cap, sau sa renuntam pur si simplu sa mai declaram ca suntem romani ! Inainte de '89 eram priviti cu simpatie aici, noi romanii, eram considerati oameni eminenti, insa in numai 20 de ani, am ajuns sa primim in bloc eticheta de tigani. Si cum sa nu o faca, daca in presa romana nimeni nu vorbeste de romanii de succes, de romanii inteligenti, si asta pentru ca ziarul se vinde numai daca il are pe prima pagina pe Guta, Minune, etc. Eu refuz sa ma las manelizat, insa asta se pare ca este echivalent cu a renunta sa ma mai consider roman. Tara mea se cheama Romania, nu RRomania!"
COMUNICAT La Cluj-Napoca, pentru a stimula interesul pentru literatură, pentru a oferi o nouă posibilitate de afirmare tinerilor poeţi şi scriitori, ca urmare a parteneriatului dintre Casa municipală de cultură, revista “Cetatea Culturală” şi Asociaţia “Art Verba”, a luat, recent, fiinţă Cenaclul literar “Teohar Mihadaş”. Patronul spiritual al cenaclului este unul dintre cei mai de seamă poeţi clujeni ai secolului XX, figură emblematică a rezistenţei împotriva totalitarismului şi dictaturii, victimă a Gulagului comunist şi luptător consecvent pentru apărarea identităţii şi demnităţii neamului său, remarcabil reprezentant al spiritualităţii aromâne şi româneşti. Prima şedinţă, sub noua denumire, a Cenaclului va avea loc vineri, 13 februarie a.c, începând de la ora 17.00, la Casa municipală de cultură, Piaţa Unirii nr. 24, etaj I. Programul acesteia cuprinde un medalion literar Teohar Mihadaş, prezentat de poetul Horea Muntenuş, unul dintre colaboratorii foarte apropiaţi ai Maestrului după Revoluţia din 1989. Medalionul va fi urmat de un concert de chitară susţinut de Emeric Imre. Petra-Iulia Balu, componentă a trupei de teatru “Arca lui Noe” a Casei municipale de cultură, va prezenta un moment poetic recitând din poezia românească modernă. Emeric Imre este prezent şi în cadrul rubricii “atelier”, unde va citi din propria sa creaţie poetică. Invitaţii acestei ediţii a Cenaclului literar “Teohar Mihadaş” sunt scriitorii Horea Muntenuş, Dan Marius Drăgan, Adina Ungur, Paul Duma şi Florin Constantin Verdeş. Moderatorul activităţii cenacliere va fi Mircea Sabin Rus. Cenaclul literar “Teohar Mihadaş” este coordonat de Daniela Gâfu. Organizatorii adresează invitaţia tuturor clujenilor, tuturor celor care scriu sau iubesc literatura să participe la întâlnirile Cenaclului, urmând ca la ediţiile sale viitoare să îşi poată prezenta creaţiile proprii sau să sugereze activităţi care să corespundă interesului şi aşteptărilor lor. Cenaclul “Teohar Mihadaş” este conceput ca un loc de prezentare şi dezbatere a creaţiilor literare de orice gen, urmărind a sprijini şi încuraja literatura de calitate. El se adresează tuturor creatorilor, indiferent de vârstă sau alte criterii. Materialele prezentate şi discutate la şedinţele Cenaclului literar “Teohar Mihadaş” vor fi publicate şi în paginile revistei “Cetatea Culturală”. DIRECTOR, Dr. Dan BRUDAŞCU
UN CENTRU CULTURAL AL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI LA MONTRÉAL In luna ianuarie au inceput primele activitati ale Centrului Cultural al Românilor de Pretutindeni la Montréal.Încoronare a eforturilor de lungă durată din partea Asociaţiei Culturale Române din Montréal, noul centru pentru activităţi socio-culturale, se demarcă de centrele român-canadiene de profil deja existente, prin aceea că este primul care va reflecta într-un corp comun de activităti românii de pretutindeni aflaţi în această metropolă. Este vorba de români veniţi din România, de români veniţi din Republica Moldova, de români veniţi din alte state balcanice, din Kazahstan sau din orice ţară cu diasporă română de pe glob. În plus sunt învitaţi sa viziteze centrul si sa ia parte la activitati, atât românii-canadieni proveniţi din grupurile române menţionate cât şi vizitatorii aflaţi în trecere prin Canada.
CALVARUL ROMANILOR DIN SERBIA DINTRE TIMOC SI MORAVA Sub acest titlu, ASOCIAŢIA GENERALĂ A ÎNVĂŢĂTORILOR DIN ROMÂNIA a lansat un amplu memoriu pe care îl vom publica în revistele noastre, reproducând aici doar finalul acestuia: ... . Citez din comunicatul de presă din 29 octombrie al Patriarhiei române: În legatura cu situaţia parintelui Bojan Alexandrovici de la Malainiţa (Valea Timocului), Sfântul Sinod considera invalid actul de caterisire al acestuia de catre tribunalul bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timoc. Mai mult, se constata faptul ca Episcopia Ortodoxa Sârba a Timocului nu respecta cele convenite în cadrul Comisiei mixte de dialog a celor doua Biserici Ortodoxe, din aprilie 2006 si anume asigurarea serviciilor religioase în limba româna pentru comunitaţile românesti. Apreciind necesitatea continuarii dialogului cu Biserica Ortodoxa Sârba pentru rezolvarea acestei probleme, Sfântul Sinod l-a împuternicit pe Preasfinţitul Parinte Daniel, Episcop-Locţiitor al Episcopiei Daciei Felix, sa intensifice demersurile pe lânga autoritaţile bisericesti si de stat sârbe cu scopul identificarii unor soluţii practice pentru apararea drepturilor legitime ale românilor din Valea Timocului de a avea preoţi si slujbe în limba materna. Citez din apelul parintelui Boian: ,,Rugam pe toti oamenii de buna voie sa faca interventii la autoritatile care ne pot ajuta si ii rugam pe fratii nostril sarbi din Romania sa spuna Tarii lor Mame Serbiei ce drepturi au ei in Romania sis a ne ajute sip e noi sa dobandim in Tara Noastra in care locuim Serbia sa avem macar biserica si scoala noastra. Iar pe Serbia o rugam sa nu ne simta ca pe copii vitregi numai ca pe copii adevarati si loiali ce am fost si o sa fim intotdeauna. Intrebam si ii intrebam: este loc si pentru noi in Serbia?,, 6.In Serbia de rasarit romanii au sfintit si alte locuri pentru ridicarea unor biserici dar li se refuza autorizatia de constructie. Suntem si in posesia mai multor liste cu semnaturi ale parintilor din sate romanesti de acolo prin care solicita ministerului invatamantului din Serbia introducerea unor ore de studiere a limbii romane in scoli. De patru ani de zile au intocmit aceste liste, le-au reinnoit apoi dar in zadar. Recenta somatie de demolare a temeliei bisericii romanesti din Malainita vine ca un test pentru diplomatia romana, pentru Europa. La sfintirea pietrei de temelie a acestei noi bisericute fusese prezent si ambasadorul Romaniei la Belgrad. Administratia sarba cere acum sa se demoleze. Solicitam demnitarilor romani sa ia pozitie ferma in apararea dreptului romanilor dintre Timoc si Morava de a se ruga lui Dumnezeu in limba lor materna si de a avea 1-2 ore de limba romana pe saptamana in scolile publice asa cum au solicitat in scris Belgradului. Invitam reprezentantii Romaniei in organisme internationale sa protesteze in fata acestor practic ale Serbiei. Chemam societatea civila sa se alature protestelor in fata nedreptatilor indurate de comunitatea romaneasca din rasaritul Serbiei. Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Viorel Dolha
AGENDA CULTURALA VALCEANA PE LUNA IANUARIE 9 ianuarie Ora 17,00: Casa Memorială “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea Reuniunea lunară a Societăţii Culturale “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea Organizator: • Societatea Culturală “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea 12 ianuarie Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea CONCERT PROKOFIEV - Orchestra filarmonică „Sinfonietta” Dirijor : Florin Totan Solist: Vlad Stănculeasa Program: - Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră - Simfonia I „Clasica” Organizator: • Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 14 ianuarie Ora 18,00: Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” Vâlcea Lansare de carte - "Sfinţi în Nirvana" de George Anca Lansare de carte - "Blues pentru saxofon alto" de Doru Moţoc Organizator: • Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea 15 ianuarie Ora 11,00: Secţia ”Împrumut carte pentru copii” a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” Vâlcea "Poezia eminesciană în lectura copiilor", expoziţie de carte; Scenete, dramatizări în versuri şi proză Organizator: • Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea Parteneri: • Şcoala Generală Nr. 5 Rm. Vâlcea • Grădiniţa Ostroveni I Rm. Vâlcea, Grupa mare 15 ianuarie Sala de lectură a Bibliotecii Orăşeneşti “A.E. Baconsky” Călimăneşti “La steaua care a răsărit ”, Mihai Eminescu – recital de poezie Organizator: • Biblioteca Orăşenească “A.E. Baconsky” Călimăneşti 15 ianuarie Sala de consiliu a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea Colocviu al directorilor aşezămintelor de cultură de la nivelul judeţului Vâlcea pe tema: “Proiecte şi programe culturale ale anului 2008 şi agenda culturală a anului 2009” Organizator: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea 15 ianuarie Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea “Eminesciana” – recital de poezii Organizator: • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea 15 ianuarie Casa de Cultură “Constantin Brâncoveanu” Horezu “Eminesciana” Organizator: • Casa de Cultură “Constantin Brâncoveanu” Horezu 17 ianuarie Orele 9,00 – 11,00: Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” Vâlcea Sesiune naţională de referate "Şcoala cu ceas" Organizator: • Şcoala "Take Ionescu" Râmnicu Vâlcea 19 ianuarie Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea CONCERT SIMFONIC - Orchestra filarmonică „Sinfonietta” Dirijor: Daniel Manasi Solist: Gabriel Croitoru Program: Brahms - Concertul pentru vioară şi orchestră Ceaikovski – Serenada pentru orchestră op. 48 Organizator: • Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 20 ianuarie Ora 11,00: Sediul DJCCPCN Vâlcea Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 5 - Vâlcea Organizator: • Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea 20 ianuarie Sala de Consiliu a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea Întâlnirea anuală a plasticienilor vâlceni pentru aprobarea agendei culturale a anului 2009 Organizator: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea 21 ianuarie Sala de consiliu a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea Colocviu pe tema: “Proiecte culturale ale anului 2008 şi agenda anului 2009, în domeniul artei teatrale secţiunile: preşcolari, elevi şi tineri din instituţiile de învăţământ şi culturale ale judeţului Vâlcea Organizator: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea Partener: • Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea 23 ianuarie Ora 11,00: Sala de festivităţi a Direcţiei Judeţene Vâlcea a Arhivelor Naţionale Simpozion pe tema: “150 de ani de la Unirea Principatelor Române” Organizatori: • Direcţia Judeţeană Vâlcea a Arhivelor Naţionale • Forumul Cultural al Râmnicului • Societatea Culturală “Anton Pann” Râmnicu Vâlcea • Asociaţia Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură Vâlcea 23 ianuarie Ora 11,00: Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea “Unirea Principatelor Române - 150 de ani” Organizatori: • Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea • Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea 23 ianuarie Ora 12,00: Secţia ”Împrumut carte pentru copii” a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” Vâlcea "Unirea oglindită în literatura română", expoziţie de carte Organizator: • Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea 23 ianuarie Ora 15,00: Primăria oraşului Călimăneşti Sesiune de comunicări “Unirea domnilor naţiunea a făcut-o” “150 de ani de la Unirea principatelor Române” “Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română” – spectacol susţinut de ansamblul “Doina Oltului” Organizatori: • Forumul Cultural Călimăneşti • Casa de Cultură Călimăneşti 24 - 30 ianuarie Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea Expoziţie dedicată Zilei Unirii Organizator: • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea 24 ianuarie Ora 9,00: Secţia ”Periodice şi legislaţie” a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” Vâlcea "Unirea oglindită în presa românească de-a lungul vremii" - expoziţie Organizator: • Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea 24 ianuarie În faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Vâlcea “24 Ianuarie (1859-2009) - 150 de ani de la Unirea Principatelor Române” - spectacol folcloric urmat de Hora Unirii Organizator: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea 24 ianuarie Casa de Cultură “Constantin Brâncoveanu” Horezu “Ziua Unirii”. În context: simpozion şi spectacol folcloric Organizator: • Casa de Cultură “Constantin Brâncoveanu” Horezu 24 ianuarie Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea Concert de fanfară Organizator: • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea 26 ianuarie Ora 19,00: Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea INTEGRALA BEETHOVEN (4) - Orchestra filarmonică „Sinfonietta” Dirijor: Mihail Ştefănescu Solist: Viniciu Moroianu Program: - Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestră - Simfonia a IV a Organizator: • Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea 28 ianuarie Râmnicu Vâlcea “Serbările Zăpezii” - concurs de săniuţe Organizator: • Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea 29 ianuarie Galeria de arte “Constantin Iliescu” Rm. Vâlcea Vernisajul expoziţiei de grup a plasticienilor: Viorica Ciorâţă şi Rodica Uzun Organizator: • Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea
World Vision Romania face un apel public pentru bursele de studii ale copiilor de la sate Programul de burse scolare "Vreau in clasa a IX-a" lansat de World Vision Romania incearca sa sprijine cat mai multi copii, fiecare roman putandu-se implica fara un efort financiar prea mare. Costurile lunare necesare sustinerii unui copil la liceu se ridica la 250 de lei/ luna, iar pentru a deveni sponsorului unui copil suma minima lunara este de 100 de lei. Pentru a putea deveni sponsorul unui copil, trebuie urmati acesti pasi: accesati paginile www.worldvision.ro sau www.vreauinclasanoua.ro si cititi povestea copiilor care vor sa devina ceva in viata; alegeti sa sprijiniti copilul a carui poveste v-a impresionat cel mai mult. Donatiile financiare lunare sunt cuprinse intre 30 si 250 de lei, sumele fiind directionate catre World Vision Romania, organizatia care a demarat programul "Vreau in clasa a IX-a" si care arata ca, potrivit datelor statistice, jumatate din copiii din Romania ale caror varste sunt cuprinse intre 15 si 24 de ani nu iau parte la nici o forma de educatie, tara noastra ocupand a treia pozitie in privinta abandonului scolar. Mai exact, 75% din copiii din mediul rural nu au urmat liceul in 2007, cu toate ca, multi dintre acesti copii defavorizati de la tara au rezultate bune la invatatura si isi doresc sa continue scoala.
Premiul pentru Promovarea Democraţiei 2008 acordat de Fundaţia Ion Raţiu. Eleonora Cercavschi, o profesoară-activist pentru drepturile omului din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, este câştigătoarea ediţiei 2008 a Premiului pentru Promovarea Democraţiei acordat de Fundaţia Ion Raţiu. Distincţia este sponsorizată de Woodrow Wilson Center, Fundaţia Caritabilă familia Raţiu şi Centrul Raţiu pentru Democraţie,
ANUNT IMPORTANT PENTRU CONFRATII SCRIITORI,AUTORI SI EDITORI PORTALUL INTERNET: www.cartesiarte.ro o divizie PORT@LEU ISSN 1842-9971 PROSPECT: EDITURA NOASTRĂ ON-LINE Pe lângă lansarea şi menţinerea pe internet a producţiilor proprii, portalul nostru s-a dovedit o utilă şi solicitată interfaţă între publicul cititor sau căutător de cultură şi un mare număr de publicaţii, instituţii culturale, personalităţi din lumea creaţiei. Se realizează astfel o adevărată reţea culturală de relaţii directe între cei care caută şi cei care produc actul cultural, tocmai ca o formă de viaţă intelectuală modernă în societatea noastră, pe care dorim să o întregim cu o editură şi un sistem de distribuţie de carte on-line cât mai lipsite de aspect comercial. Menirea şi credibilitatea lor faţă de cititor ar fi cea de a-l pune în legătură directă cu autorii şi cu producţiile editoriale. În acest scop, redacţia noastră alcătuieşte în prezent liste de propuneri cerute de la autori, propuneri în legătură cu care îşi ia libertatea să le selecţioneze şi să le catalogheze conform politicilor cultural-formative pe care le urmăreşte, venind apoi ca, în portalul www.cartesiarte.ro , să lanseze EDITURA NOASTRĂ ON-LINE. În spaţiul ei, editura va publica săptămânal coperte şi prezentări de cărţi pe care le lansează, cu un link spre extrase din cartea respectivă, în aşa fel încât cititorul să aibă, virtual, aceeaşi posibilitate de a-şi face idee despre un volum răsfoindu-l în standurile unei librării. La această prezentare se va ataşa adresa de contact a scriitorului sau editorului respectiv, la care cititorul poate comanda volumul în întregime, fie pe CD, fie în ediţie tipărită. Pregătindu-ne în acest moment să ne organizăm colecţiile, intenţionăm să lansăm atât cărţi noi, cât şi să punem în circuit sub sigla noastră cărţi deja apărute. Această modalitate se poate vedea şi acum în meniul „download” al portalului nostru, unde oferim, spre descărcare gratuită, cărţi ale colaboratorilor care le-au propus. Spre deosebire de această modalitate, EDITURA ON-LINE nu va mai oferi descărcarea gratuită a întregii cărţi, decât dacă doreşte aceasta autorul, ci doar a unor extrase din ea, prin care cititorul să se convingă dacă o va comanda apoi de la autorul sau editorul respectiv. Pentru acest serviciu, autorul nu are nici un fel de obligaţie faţa de noi, în vreme ce în relaţiile cu editorii trebuie ţinut seama de micile obligaţii prevăzute legal. Aşteptăm, aşadar, propuneri din partea autorilor şi editorilor. Ele trebuie să conţină, mai întâi, o prezentare de maximum 600 de semne; apoi coperta în format PDF şi conţinutul întregii cărţi paginată pentru tipar în programele „Pagemaker” sau „Quark” şi transpuse în format PDF. Din acest conţinut, autorul va alege sau va indica unele fragmente (nu mai mult de 20% din întreaga carte) pe care să le oferim spre edificare cititorului. Considerăm că aceste precizări sunt destul de limpezi pentru cunoscătorii computerului, în aşa fel încât noi să facem acest serviciu ca demers cultural, fără a ne implica în latura lui comercială. Totuşi, pentru autorii care nu sunt obişnuiţi cu mijloacele on-line, serviciul nostru de tehnoredactare computerizată va stabili în mod colegial nişte tarife la care textele lor să poată fi procesate conform cerinţelor de mai sus şi catalogate editorial, ISBN, transpunere pe CD, etc. Oferta este valabilă pentru autori ca şi pentru editori, pentru cărţi neapărute încă, dar şi pentru cele apărute, la care se doreşte amplificarea prin ediţia noastră on-line. Prima eşalonare a propunerilor primite va fi comunicată la sfârşitul lunii ianuarie 2009. La mulţi ani!
APEL AL UNEI ORGANIZATII A SOCIETATII CIVILE CATRE NOUL MINISTRU AL CULTURII István Szakáts, artist media şi preşedintele fundaţiei AltArt din Cluj, a lansat acest apel acum pentru a semnala noului ministru, înainte de a se apuca de treabă şi de a dezvolta strategii pe domenii, că abordarea Guvernului e complet greşită. Altfel spus, ar trebui gândit mai întâi “în mare” şi apoi “în mic”. “Politica culturală românească”, scrie acesta, “a pornit de pe picior greşit prin asumarea unei definiţii reduse a culturii, concentrându-se de la început pe submulţimea culturii numită artă şi ignorând aproape complet potenţialul social al actului cultural”. “Această înţelegere trunchiată ce poate reprezenta cultura într-o societate generează demotivaţia sferei politice în a susţine «cultura pentru cultură» şi frustrarea contributorului cultural de a fi lăsat să funcţioneze la cote de avarie.
sat barcanesti comuna barcanesti
VOLUNTARIAT SI INOVATIE CULTURALA În vara anului 2006 , pentru yona Rhova-Uranus din Capiyala s-a lansat proiectul “Regăseşte-ţi identitatea” în cadrul iniţiativei de regenerare urbană “Va Urma”. Ceea ce a urmat au fost alte proiecte, “Ofensiva Generozităţii - Harta sensibilă”, iniţiat de arhitectul Bogdan Albu, artista Maria Drăghici şi regizorii Irina Gâdiuţă şi Bogdan Georgescu. Şi în anii următori, “Construieşte-ţi Comunitatea”, “Flexibble” şi “Laborator Urban mobil” în 2008. Concret, aceste proiecte au însemnat ateliere interdisciplinare, activism civic de tipul curăţarea parcurilor şi amenajarea unor spaţii de joacă, atelierele de dramaturgie şi teatru comunitar, spectacole live, interviuri, filmări şi proiecţii au fost principalele metode de intervenţie în acest spaţiu şi de interacţiune cu comunitatea din Rahova.Un experiment interesant a fost montarea unui Speakers Corner, unde localnicii puteau veni să-şi exercite, oarecum în gol, dreptul la exprimare.
UN APEL AL PROFESORULUI DAN BRUDASCU IORGULESCU: CEAUŞESCU RELOADED? Un grup de intelectuali români, din toată ţara, sunt în prezent preocupaţi, pe lângă mizeriile zilnice făcute de autorităţi, şi de o chestiune extrem de gravă pentru cultura naţională: intenţia Ministerului Culturii şi Cultelor, condus de liberalul Iorgulescu, de a închide pur şi simplu Muzeul Ţăranului Român din Capitală. O echipă de control a ministrului Iorgulescu aprecia, la încheierea verificărilor, probabil de ordin contabil, că ar fi ideal ca această instituţie să fie închisă. O asemenea decizie, singulară, după ştiinţa mea, în perioada post decembristă, este nu doar gravă şi condamnabilă, ci şi iresponsabilă. Ea ne duce la gândul că dezastruoasa guvernare PNL-UDMR nu putea să-şi încheie mai stupid mandatul decât recurgând la un astfel de măsură absurdă, care demonstrează cât se poate de clar falimentul moral al unui partid de motociclişti şi contabili, precum şi de bişniţari şi şpăgari – vezi şi cazul pnl-istului, candidat pentru Camera Deputaţilor, la Turda, înscris, între timp, pe lista colegiului (carceral) din Gherla -, care găsesc de cuviinţă să închidă una din cele mai prestigioase instituţii de cultură din România. Oare banii economisiţi prin închiderea Muzeului ar salva de la faliment guvernul Tăriceanu? Închiderea unei instituţii de cultură este un atentat la trecutul unui popor, la moştenirea lui cultural-spirituală, la identitatea lui. Muzeul Ţăranului Român, domnule m(s)inistru Iorgulescu, nu înseamnă doar nişte clădiri, obiecte de inventar şi câţiva angajaţi. Prin bogăţia inestimabilă a patrimoniului ce îl deţine, dar mai ales prin cercetările ştiinţifice, lucrările realizate şi publicate şi acţiunile organizate, Muzeul şi-a câştigat în timp un prestigiu uriaş, pe care, fiţi sigur, buldozerele PNL-UDMR nu vor reuşi niciodată să-l distrugă. Muzeul Ţăranului Român, prin vrednicia celor ce l-au slujit, este azi unul din „brand”-urile excepţionale ale ofertei turistice ale României, dar şi una din instituţiile de referinţă pentru cultura europeană. Nu cred că e cazul să dezvolt acum şi aici argumente care să sublinieze ce înseamnă această instituţie pentru cultura românească. E, totuşi, păcat, domnule Iorgulescu, de faptul că dvs., ca titular al ministerului de resort, n-aţi descoperit, după atâţia ani de când deţineţi această funcţie, valoarea şi importanţa ei. Oare doar miopia dvs. politică să fie de vine sau, din slugărnicie, agreaţi inepţiile primului motociclist al României vi-a-vis de cultură şi de instituţiile de cultură? Sunt convins că intenţia barbară de desfiinţare a Muzeului Ţăranului Român va declanşa, nu doar în România, ci şi în întreaga lume, dar mai ales din partea forurilor internaţionale, o reacţie care va spulbera şi ultima fărâmă de credibilitate a guvernării mediocre şi incompetente a lui Tăriceanu şi a echipei lui de yes men-i de tip „second hand”. Idea, hilară, dar şi incredibilă, de desfiinţare a Muzeului Ţăranului Român reprezintă şi o tentativă de distrugere a unor valori unicat, ce definesc o cultură şi ilustrează un fond unicat spiritual şi de civilizaţie, un act de genocid cultural. Ea are, în acelaşi timp, valoare penală şi va trebui ca organele de Justiţie să se autosesizeze şi să înceapă urmărirea penală împotriva ministrului Iorgulescu şi a „sfetnicilor” lui pentru asociere în vederea săvârşirii unei crime deosebit de grave. La aproape 20 de ani de la căderea regimului comunist, liberalii – autodefiniţi, cândva, drept „roşii” – vor să readucă în memoria românilor faptele criminale ale cuplului Ceauşescu. Constatăm că nici ministrul Iorgulescu, nici colegii lui n-au înţeles că aceia care contribuie la distrugerea valorilor culturii sau spiritualităţii unui popor îşi înnscriu definitiv numele în istorie, dar pe lista ruşinii, alături de cele ale marilor criminali. Sunt convins că nici ministrul Iorgulescu, nici guvernul de rataţi politici condus de motociclistul Tăriceanu vor eşua în planul lor diabolic de distrugere a trecutului, a culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor seculare ale acestui popor tezaurizate la Muzeul Ţăranului Român. Dar şi tentativa lor îi descalifică definitiv în faţa nu doar a intelectualităţii române sau a forurilor şi instituţiile internaţionale, dar în primul rând în ochii unui popor întreg. Asemenea ipochimeni fac ruşine clasei politice române şi sunt o ruşine pentru memoria Brătienilor, ctitori, nu demolatori de cultură, aşa cum se dovedeste Tăriceanu, Iorgulescu & Co. Să vă fie ruşine, domnilor liberali! Prof. dr. Dan BRUDAŞCU
Ghid turistic: "Teleorman. Trasee cultural-turistice" Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Judetului Teleorman a editat în cadrul programului PRIORITATI IN PROTEJAREA PATRIMONIULUI CULTURAL MOBIL SI IMOBIL IN JUDETUL TELEORMAN, finantat de catre Ministerul Culturii si Cultelor, ghidul "TELEORMAN. TRASEE CULTURAL - TURISTICE".
PROGRAM CULTURAL VRÎNCEAN LA SFÂRŞIT DE 2008 « Toamna culturala adjudeana » Expozitii, simpozioane, lansari de carte, spectacole folclorice si de divertisment; organizatori: Casa de Cultura Adjud, Primaria si Consiliul Local Adjud 20-25 octombrie 2008 «Festivalul International al Viei si Vinului -BACHUS – 2008» -Festivalul internaţional de folclor muzical-coregrafic; -Targul National al Mesterilor Populari, -Salonul de caricatura MILCOVERITAS -Serile BACHUS –spectocole pop-rock- dance; 24 – 26 octombrie 2008 “Ziua orasului Marasesti” -“Salonul scriitorilor vranceni de pretutindeni” simpozioane, expozitii, spectacole; org.Consiliul Local Marasesti, Casa de Cultura Marasesti 8 noiembrie 2008 Festivalul Sanselor Tale Festival international care isi propune promovarea, recunoaşterea oficială şi implementarea conceptului european de „învăţare pe tot parcursul vieţii”; organizatori Ateneul Popular, Casa de Cultura Marasesti Noiembrie 2008 “Salonul literar Botta” National Colocvii, lansari carte, dezbateri literare; organizatori: Casa de Cultura si Consiliul Local Adjud 10-12 noiembrie 2008 “Festivalul de muzica usoara Florentin Delmar” National Festival concurs; organizatori: Consiliul Local Focsani,TVR, Uniunea Compozitorilor,Ateneul Popular Focsani Noiembrie 2008 “Ziua Nationala a Romaniei” National Spectacol de gala; expozitie de arte platice dedicata zilei nationale a Romaniei; organizatori: Institutia Prefectului, Primaria Focsani, Scoala Populara de Arte si Meserii 1 Decembrie 2008 “Salonul Literar Dragosloveni” International Ediţia a XXXVII; lansari de carte, dezbateri Focsani; pelerinaj Casa memoriala Alexandru Vlahuta Dragosloveni; organizatori DJCCPCNVN; Liga Scriitorilor Vrânceni Decembrie 2008 Anuala artistilor plastici Judetean Expozitia Nationala de Mestesuguri Traditionale a Scolilor Populare de Arte si Meserii, “Pavel Tertiu” editia a II a; organizator: Scoala Populara de Arte si Meserii; -Anuala 2008 -Adjud expozitie de arte plastice organizator Casa de Cultura Adjud Decembrie 2008 “Concert traditional de Craciun” Judetean Concert traditional de colinde sustinut de Formatia Corala Traditionala Pastorala 16 decembrie 2008 Festivalul de datini si obiceiuri de iarna Judetean Spectacole de colinde, parada costumelor traditionale vrancene de Craciun, Deschiderea Oraselului Copiilor -Focsani Decembrie 2008
Dunărea - Axa comunicării interculturale Direcţiile judeţene pentru cultură din judeţele adiacente dunării au început în luna septembrie o amplă activitate de acţiuni culturale demonstrând idea care dă titlul evenimentului: “Dunărea - Axa comunicării interculturale” care se va desfăşura vreme de un an până în luna septemvrie a anului 2009
Aniversarea infiintarii Consiliului Ecumenic al Bisericilor Cea de-a II-a intrunire semestrala a Comisiei Ecumenice-AIDRom si-a desfasurat lucrarile la Manastirea Brancoveanu- Sambata de Sus între 24-26 septembrie 2008, având ca temă «Aniversarea infiintarii Consiliului Ecumenic al Bisericilor ». Reuniunea acestui grup a constituit moment de întâlnire si reflectie teologica asupra celor sase decenii de colaborare si dialog ecumenic. Această sedinta de lucru a Comisiei Ecumenice a convocat pe delegatii Bisericilor membre ale Asociatiei Ecumenice a Bisericilor din Romania- AIDRom precum şi alte Biserici, binecunoscute pentru deschiderea lor ecumenica si traditia lor de intrajutorare bisericeasca . In ultimii ani Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România-AIDRom a organizat, prin Comisia Ecumenică a AIDRom, mai multe intruniri pregatitoare pe tema Adunarii Generale de la Porto Alegre si a receptarii Documentelor acestui insemnat eveniment ecumenic sau a Documentului de la Lima, editate si publicate intre 2005-2007 si publicate de catre Comisia Ecumenica AIDRom. Consultaţia a întrunit delegaţi ai celor cinci Biserici participante din România, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Armeană, Biserica Evanghelică C.A., Biserica Reformată şi Biserica Anglicană din Bucureşti. Pe langa prezentarile teologice aniversare, intrunirea a fost un bun prilej de aducere la zi a informaţiilor despre activităţile Bisericilor in legatura cu agenda Consiliului Ecumenic al Bisericilor în diferite domenii, precum cel teologic, cel al tineretului şi al femeilor creştine şi la nivel comunitar, de coordonare şi reflectie in ceea ce priveste ajungerea la o viziune comuna ecumenica pentru zilele noastre si, mai ales, pentru contextul ecumenic local. Întrunirea a fost organizata de către Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România-AIDRom şi a beneficiat de facilităţile oferite de către Academia Ecumenica a Manastirii Brancoveanu-Sambata de Sus.
LIMBA ROMÂNĂ ÎN UCRAINA Deputatul roman Iona Popescu a cerut de la tribuna Parlamentului Ucrainei, aparand drepturile minoritatilor din Ucraina la limba materna, demisia ministrului ucrainian al invatamantului. Romanian Global News prezinta in exclusiviate interventia lui Ion Popescu. « Dupa cum se stie, Ministerul invatamantului anul acesta a emis ordinele nr.461 de la 26 mai si nr.496 de la 3 iunie in baza carora obiectele principale in scolile cu predare in limbile nationale vor trece la limba ucraineana. Conform acestor ordine de acum la prima etapa se prevede ca jumatate din materialul didactic la disciplinile de baza sa se predea in limba minoritatii nationale iar cealalta jumatate in limba ucraineana.Dar astazi nu exista un mecanism de realizare a acestor ordine ale Ministerului, dupa cum nu exista nici manuale si nici materiale metodice. Nici macar nu s-au alocat bani. Dar cel mai principal – aceste ordine contavin art.22 al Constitutiei Ucrainei conform caruia „la adoptarea unor noi legi, sau la introducerea unor amendamente la legile existente nu se permite de a ingusta continutul si volumul drepturilor si libertatilor existente”.Aceste ordine ale Ministerului invatamantului incalca p.3 art. 10 al Constitutiei Ucrainei, precum si art.7 al Legii Ucrainei „ Cu privire la invatamantul mediu, art.25 si 27 ale „Legii Ucrainei” Cu privire la limbi”. Mai mult decat atat, ele ruineaza planurile de invatamant pe anul de invatamant 2008-2009.O astfel de politica in domeniul invatamantului vine in contradictie cu valorile europene si de fapt prevede masuri pentru trecerea in scolile minoritatilor nationale la predarea obiectelor de baza in limba ucraineana, fapt ce vine in contradictie cu legislatia Ucrainei, precum si cu prevederile Cartii europene a limbilor regionale si minoritare si a Conventiei cadru privind apararea drepturilor minoritatilor nationale, care Ucraina le-a ratificat. Declaram un protest ferm impotriva declansarii asimilarii procesului de invatamant in scolile minoritatilor nationale... »
Programul Zilelor Bucurestiului din 20 septembrie 2008 Ora 11,00 deschidere manifestare Zilele Bucureştiului – Paradă trăsuri, costume de epocă, bătaia cu flori. (Centrul Istoric – plecare din parcarea din spatele statuii Mihai Viteazul) Ora 13:00 – Ceremonia de acordare a diplomelor de excelenţă (Biroul Primarul General) Ora 17:00 – 17:30 – Deschiderea Skatenight (program Ambasada Germaniei) Şoseaua Kiseleff Ora 19:00 – Concert de gala BNR – Muzica clasică (strada Doamnei colţ cu strada Eugen Carada) Ora 21:30 – Concert Bryan Adams - Parcul Izvor
UN PREMIU CINEMATOGRAFIC FOARTE ATRAGATOR Pănă pe 20 august, pasionaţii de regie se pot înscrie la Festivalul Internaţional al Filmului de un minut, pe www.filminute.com. Festivalul e dedicat filmelor din lumea întreagă care îndeplinesc o singură condiţie: au fix 60 de secunde.
Tabăra Naţională de Arte in Maramureş Asociaţia Culturală Acces, în colaborare cu Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureş, organizează Tabăra Naţională de Arte Preluca (judeţul Maramureş) în perioada 17- 24 august. Tabăra de la Preluca intenţionează să adune cât mai mulţi artişti din ţară: actori profesionişti, studenţi la teatru, folkişti, scriitori, fotografi, caricaturişti şi un public larg de amatori ori admiratori ai artelor. Publicul este invitat să-şi aducă saci de dormit, izolire şi corturi.Programul include teatru la şură, atelier de şopron sau workshop de Preluca, seri de literatură, tradiţionale şi folk, improvizaţii la foc mic.Serile vor avea programe întreţinute de Emeric Imre, Nucu Pandrea, Casandra Hausi, Ducu Hotima, grupul Unde, Silvan Stăncel, care se vor ocupa de muzică. Ioan Groşan, Radu Ţuculescu, Vasile Muste, Vasile Dragomir, Emanuel Luca, Nicolae Scheianu ca literaţi şi poeţi. Studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş, îndrumaţi de regizorii Liviu Topuzu şi Ştefan Roman, vor juca în piesele „Fontana di Trevi” şi „Adevărul dat pe faţă”. Ioan Pop, Ioachim Făt, Grigore Chira - membri ai Grupului Iza, vor aduce jocul românesc în şură, pe muzică de ceatară, gordonă şi braic.
RASPUNSURI LA APELUL NOSTRU PRIVIND INSTITUIREA UNEI SĂRBĂTORI NAŢIONALE A LIMBII ROMÂNE CARE SĂ FIE CELEBRATĂ ÎN ŢARĂ ŞI ÎN COMUNITĂŢILE TUTUROR CELOR CARE IUBESC LIMBA ROMÂNĂ Stimată Redacție a revistei "Albina Românească", Subsemnatul, Preot Prof. Dr. Ioan Dură, susțin din tot sufletul inițiativa redacției revistei "Albina Românească" de a institui SĂRBATOAREA NAȚIONALĂ A LIMBII ROMÂNE" și mă rog Domnului nostru Iisus Hristos să binecuvinteze pe cei care au gândit-o și pe cei care vor acționa ca aceasta să devină realitate. 14 iulie 2008 Preot Prof. Dr. Ioan Dură Bruxelles Protopopul Olandei și al Belgiei flamande Marin Toma, scriitor, directorul revistei « dor de dor » totalul acord la inteleapta propunere.marintoma@gmail.com Ambasador Constantin Lupeanu : Bravo, bravissimo ! Preotul Radu Botiş, directorul revistei « Glas comun » Da, subscriu ! Lucian Vasiliu, directorul revistei « Dacia literară » Întreaga noastră redacţie vă susţine cu entuziasm. Scriitorul Ion Marin Almajan : Felicitări! Particip din toată inima Scriitorul Lucian Hetco, directorul revistei « Agero – Stuttgart » Solidaritate deplină ! Am şi publicat apelul dvs. ca început al parteneriatului de presă. Emil Cica, directorul revistei « Românul australian » Este o idee excelentă. Am şi început răspândirea apelului.
Prof.univ. Dan Brudascu Directorul revistei « Cetatea culturala » din Cluj : Stimate Maestre Corneliu Leu, Apreciez ca binevenita initiativa dvs. Eu as merge, insa, un pic mai departe. Limba romana nu este vorbita exclusiv in Romania. Dupa cum se stie, suntem in acest moment singura tara din Europa, ba poate chiar din lume, care este inconjurata, la absolut oricare dintre granitele ei de vorbitori de limba romana. Asta intrucat, prin nefericita vrere a istoriei, niciodata nu au putut fi adunate intre granitele unui singur stat toate teritoriile locuite de populatii ce vorbesc lima romana ca limba materna. Asadar, au ramas (si inca sunt in afara statului national roman) cateva milioane de romani in Basarabia, Bucovina, Transacarpatia, Ungaria, Voivodina, Valea Timocului, dar si insule de romanitate in Albania, Croatia, Macedonia, Grecia, Bulgaria etc. In actualul context european si international nici nu se poate spera ca, intr-un viitor previzibil, acest deziderat ar putea fi implinit. Fugariti de saracia instalata acasa dupa lovitura de Stat din Decembrie 1989, s-au bajenit alte milioane si milioane de romani, deveniti in prezent tinta unor actiuni de tip fascisto-nazist, de ura, dispret si desconsiderare, tinte, din ce in ce mai frecvent, din pacate, a unor crime sau tentative de asasinat pentru simplul pacat ca vorbesc limba romana. Nu ma refer la neofascistii italieni din actualele structuri guvernamentale - ale caror gesturi si actiuni criminale nu sunt deloc o surpriza pentru mine, avand in vedere ca, in august 1940, inaintasii acelorasi politicieni fascisti, s-au facut vinovati de sfartecarea trupului tariii pentru a satisface poftele, la fel de criminale, ale iredentistilor si horthystilor unguri -, ci la atatea alte actiuni de fanatism si ura indreptate impotriva romanilor. Iata de ce consider mai mult decat binevenita initiativa dvs. de sarbatorire a limbii romane. Dar nu va trebui sa se faca din ea un fenomen izolat, local, regional, provincial. Limba romana este vorbita azi, mai mult ca oricand, in Europa si in America de Nord, dar nu numai. Actiunea ar trebui sa fie preluata de catre Guvern. Cu atat mai mult cu cat, pentru Sarbatoarea Francofoniei, acelasi Guvern a cheltuit sute de miliarde de lei din bugetul tarii. La aceasta actiune trebuie invitati de onoare inclusiv lectorii si cadrele universitare de la universitatile din toata lumea, traducatorii, din toata lumea, din literatura romana, consulii onorifici ai Romaniei, ca si fostii studenti straini, din Asia, Africa, Australia, Europa de Vest, America de Nord si de Sud, la universitatile romanesti, ca si membri de onoare ai Academiei Romane, doctorii Honoris Causa ai universitatilor romanesti care cunosc si vorbesc limba romana. Initiativa dvs. trebui, in opinia mea, insotita si de alte actiuni imediate si necesare. In primul rand s-ar impune demiterea actualei conduceri a Institutului Cultural Roman care, prin actiunile sale nu face decat deservicii culturii si limbii romane, chiar daca, an de an, cheltuieste sume impresionante de la bugetul statului. In al doilea rand, actiunea va trebui coordonata de Academia Romana pentru a-i conferi ceva mai mult decat festivismul deja inutil si contraproductiv al podurilor de flori etc. La actiune va trebui asociata si Uniunea Scriitorilor, precum si toate celelalte bresle scriitoricesti romanesti din tara si de peste hotare. Toate institutiile capabile si doritoare sa se implice, inclusiv universitatile particulare sau private, vor trebui incurajate si invitate, iar prin catedrele de specialitate stimulate sa publice studii, carti, tratate consacrate fenomenului lingvistic si cultural si evaluarii rolului si contributiei sale la imbogatirea patrimoniului universal. La reusita actiunii si-ar putea aduce o importanta contributie Biserica Ortodoxa Romana si Arhiepiscopia Majora a Bisericii Romane Unite cu Roma Greco-Catolica, inclusiv printr-o mai buna cooperare, in viitor, cu institutii bisericesti ce inca se mai opun organizarea de slujbe in limba romana pentru credinciosii de origina romana din Bulgaria, Grecia, Serbia, Croatia, Ungaria sau Ucraina. A limita actiunea doar la Basarabia si a considera ca prin asta am rezolvat problema romanitatii, ar fi o mare greseala. Ar fi regretabil si absolut inutil ca manifestarea, desfasurata pripit si improvizat sa se rezume la banale actiuni festiviste, excesiv de folclorizante. Spun aceasta deoarece s-a vazut ca declaratiile pompoase, nu odata excesiv nationaliste, nu au rezolvat nici pe departe problemele grave in care se afla vorbitorii de limba romana din spatiile amintite mai sus. Personal, dar si colectivul redactiei revistei Cetatea culturala sustinem si vom sustine orice initiativa de cinstire a limbii, implicit a culturii si civilizatiei romanesti, initiata, organizata si desfasurata in parametrii amintiti sau in altii mult imbunatatiti. Va adresez sincere felicitari, iar actiunii dvs. ii urez de pe acum intregul succes. Pe care il merita cu prisosinta. Dan Brudascu NOTA REDACTIEI: Apelul pe care il vom relua zilele viitoare Poate fi citit dând înapoi acest Flux de Ştiri
Universitatea din Bucuresti Facultatea de Limbi si Literaturi Straine Centrul pentru Traducerea si Interpretarea Textului Contemporan (CTITC) ofera în anul universitar 2008-2010 MASTERAT IN TRADUCEREA TEXTULUI LITERAR CONTEMPORAN – ENGLEZA – BUCURESTI 2008-2010 Director : Prof. Dr. LIDIA VIANU lidiavianu@yahoo.com telefon 0745-131713 ADMITERE Inscriere: 8-14 septembrie 2008, intre orele 12-14, la Secretariatul FLLS din Edgar Quinet, et. 2 Examen: 19 septembrie (proba scrisa orele 10-12, interviu de intentie orele 16-20), in cladirea FLLS din Pitar Mos 7-13, etaj 1, sala 6. Taxa: 2500 RON pe an ACTE necesare la inscriere: 1. diploma de bacalureat in original 2. diploma de licenta in original sau adeverinta licenta in original 3. certificat de nastere, copie legalizata 4. certificat de casatorie, copie legalizata 5. cerere de inscriere (formular ce se ia de la secretariat) 6. 2 fotografii tip pasaport 7. chitanta de achitarea taxei (100 RON), care se ia de la Casieria Rectoratului (Bd Kogalniceanu 36-46) inainte de inscriere 8. un dosar mapa Numar de locuri la Engleza: numar nelimitat cu plata, cel putin 16 de la buget. [In 2007 am admis 52 de masteranzi si am avut 23 de locuri de la buget, si 29 cu plata.] Se pot inscrie la examenul de admitere absolventii oricarei institutii de invatamant superior (cu diploma de licenta), care cunosc bine limba engleza. Examenul de admitere include o proba scrisa (traducere si retroversiune) si o proba orala (un interviu de intentie). Bibliografie orientativa:Vianu, Lidia. English with a Choice, Teora, 2006, Vianu, Lidia. English with a Key 1, Teora 2006 ,Vianu, Lidia, English with a Key, 2, Teora 2006 ORAR 14 ore saptamanal, dupamasa intre orele 16-20. Frecventa minima: 30%. Nu exista cursuri la distanta. SPECIALIZARI1. Traducere de text literar contemporan (pentru edituri, reviste) 2. SUBTITRARE 3. Redactii (edituri, reviste, radio, tv, internet) 4. Edituri 5. Publicitate 6. Predarea limbii engleze prin traducere STAGII DE INTERNSHIP propuse masteranzilor:1. Redactare si traducere carte: Editurile Humanitas, Polirom, RAO, Curtea Veche, Codecs 2. Redactare reviste culturale: Revistele Romania Literara, Luceafarul, Timpul 3. Redactare Radio: Radio Romania Cultural, Radio Romania International 4. Subtitrare: TVR, Intercomfilm 5. Publicitate: International Advertising Agency, Leo Burnett, Saatchi & Saatchi 6. Secretariat teatre: Teatrul National Bucuresti, Teatrele Odeon, Masca, Ion Creanga 7. Soft educational: SIVECO 8. Ministerul Educatiei si Cercetarii: Directia Relatii Externe 9. Administratia Universitatii Bucuresti: Relatii Externe Stagiile difera de la an la an, in functie de interesele cursantilor si de acordurile ce se pot incheia. ACTIVITATI DESFASURATE IN CADRUL MTTLC Pentru a comunica direct cu masteranzii si profesorii lor, alaturati-va grupului masteratului, la http://groups.yahoo.com/group/lit_translations/ 1. Se lucreaza pe text, impreuna cu autori britanici/americani contemporani, prin internet 2. Videoconferinte la British Council cu scriitori britanici contemporani 3. Videconferinte la Laboratorul multimedia al Centrului CTITC 4. Multiple colaborari cu autori/traducatori britanici/americani prin internet, prin grupul de discutie al masteratului, la http://groups.yahoo.com/group/translationcafe 5. Redactarea revistei masteratului, Translation Cafe, www.e-scoala.ro/ctitc/mttlc_2007.html 6. Se lucreaza la ateliere cu traducatori nativi /bursieri ai Institutului Cultural Roman (britanici si americani) si cu profesori invitati (Adam Sorkin, Penn State University) 7. Subtitrari pentru TVR si alte televiziuni 8. Emisiuni pentru Radio Romania Cultural, Radio Romania International 9. Editurile Univers Enciclopedic (colectia Literatura Contemporana in Traducere, coordonata de Lidia Vianu), Humanitas, Polirom, Rao, Curtea Veche Persoana de contact: Prof. Dr. LIDIA VIANU lidiavianu@yahoo.com telefon 0745-131713
TOŢI ROMÂNII SUNT CHEMAŢI A SĂRBĂTORI LAOLALTĂ CU FRAŢII LOR DIN BASARABIA ZIUA LIMBII ROMÂNE FĂCÂND DIN ACEASTA O SĂRBĂTOARE NAŢIONALĂ PROPUNERE PRIVIND SĂRBĂTORIREA LIMBII ROMÂNE Vom intra în curând în cel de al douãzecilea an de când fraţii noştri din Basarabia aniverseazã evenimentele din acea varã fierbinte a lui 1989 când cãrturari şi vorbitori ai limbii române s-au ridicat laolaltã la Chişinãu cerând recunoaşterea acesteia ca limbã de stat şi trecerea la alfabetul firesc al scrierii cu caractere latine. An de an, ei considerã aceasta cea mai însemnatã sãrbãtoare a afirmãrii lor moderne, iar ecoul ei, fiind vorba de limba noastrã comunã, se întinde mereu în þarã şi în comunitãţile românilor de pretutindeni. Anul trecut, un eveniment asemãnãtor a avut loc la românii din Valea Timocului, una dintre încã nedreptãţitele enclave româneşti care, venind sã-şi afirme limba strãmoşeascã, a dat avânt şi mişcãrii de afirmare culturalã a ultimelor comunitãţi de români care nu au fãcut încã un asemenea pas, atrãgându-ne în acelaşi timp atenţia şi nouã, celor din þara ce constituie miezul şi locul permanent de regenerare, lãrgire şi modernizare a acestei culturi strãvechi pe pãmântul european. Într-un asemenea context, revista noastrã a lansat pentru prima datã ideea extinderii sãrbãtorii limbii române la toţi cei care o vorbesc, iar cea de a opta ediţie a Consfãturii Naţionale a Intelectualilor de la Sate, dezbãtând aspectele acestei sãrbãtori în context istoric, a demonstrat cã actul afirmãrii independenţei, în primul rând prin limba naţionalã, a statului fraţilor noştri de peste Prut, face parte din contextul larg al tuturor evenimentelor de pe parcursul anului 1989, ca an al prãbuşirii definitive a dictaturii comuniste şi al afirmãrii româneşti în omenirea modernã şi-n lumea ei democraticã. Din acest motiv, chemarea noastrã de a stabili la sfârşitul lunii august o zi a sãrbãtorii limbii române aşezând-o pe aceasta în contextul tuturor celorlalte sãrbãtoriri care evocã eliberarea întru democraţie a românilor, aseamãnã anul 1989 în întregul lui, cu anul 1848 care, având manifestãri deosebite în Principatele Române de atunci, pornind la date diferite mişcãri de emancipare în toate provinciile istorice româneşti, se confirmã istoriceşte, prin adunarea într-un singur context a tuturor acestor date şi manifestãri, ca an al pornirii marilor mişcãri naţionale care au urcat din treaptã în treaptã pânã la realizarea Statului Unitar Român. La fel cu însemnãtatea anului 1848 pentru istoria româneascã a urmãtoarelor douã secole, anul 1989 a culminat cu evenimentele eliberãrii noastre din Decembrie, tocmai pentru cã a fost pe tot parcursul sãu un an frãmântat de mişcãri de emancipare româneascã manifestate în diverse moduri. El meritã o notare specialã şi, prin stabilirea conjugãrii mai multor aniversãri, printre care cea propusã de noi sãrbãtorind cu toţii ZIUA LIMBII ROMÂNE, îi vom acorda întreaga însemnãtate, ca un prag de conştiinţã româneascã ce vine a se afirma în faţa chemãrilor de iluminare democraticã ale secolului al douãzecişiunulea. Pentru cã, atunci când vorbim despre anul 1989, am neglija un aspect esential al osmozei noastre nationale întru aspiraţii democratice dacã ne-am referi numai la acele zile de decembrie de nemaipomenitã însemnãtate. Pentru definirea momentului istoric trebuie precizate elementele unui dramatism mult mai amplu, mult mai cuprinzãtor ca teritoriu şi ca simţire naţionalã, subliniind faptul cã tensiunea unei asemenea trãiri de mult mocninde începuse sã se generalizeze cu o iarnã înainte, unii dintre noi stând în frig şi obligaţi sã citeascã în ziare lecţii despre alimentaţia raţionalã fiindcã tiranul înnebunise pânã la a-i mustra pe români cã mãnâncã, în vreme ce alţii, stând tot la cozile comunismului inconştient la îndatorirea elmentarã de aprovizionare a populaţiei, nici mãcar nu puteau citi minciunile propagandistice într-un ziar în limba lor, sau cu alfabetul lor. Într-un asemenea mod, chiar de comunicare peste graniţi, se producea o nemulţumire generalã şi, în felul acesta, întristãtor şi mocnind peste tot, se producea osmoza nemulţumirii naţionale premergând evenimentele anului 1989. Care primea un timid ajutor dinafarã, aşa cum venise prin operaţiunea „Villages roumaines”, dar se manifesta prin vãdite convulsii în þarã, în satele demolate, în ecourile revoltei de la Braşov sau aşa cum a fost protestul spontan din faţa demolãrii mãnãstirii Sfânta Vineri şi circulaţia organizatã a listei de semnãturi care cereau pãstrarea monumentelor de cult. Pentru ca, deodatã, în ciuda forţelor mari desfãşurate de securitate - şi represiv, prin accentuarea aproape teroristã a supravegherii dinãuntru, a goanei dupã informatori şi a repartizãrii fãţişe de „sectoristi ai securitãţii” în toate instituţiile şi întreprinderile – dar şi diversionist prin infiltrarea de cârtiţe în diasporã, în ciuda unei nemaiîntâlnite întãriri piramidale a puterii poliţieneşti din ţarã, s-a întâmplat minunea: Printr-un por românesc dinafara sferei acestei puteri, atrãgându-şi opresiunea de la o altã poliţie, se sparge membrana ce realiza doar înceata osmozã, iar dorinţa de afirmare naţionalã, de eliberare mãcar moralã a tuturor românilor, izbucneşte la Chişinãu în varã, prin adevãrate lupte de stradã pentru obţinerea dreptului la ceea ce are mai etnic un popor: Limba maternã. Osmoza, funcţionând ca o reacţie la departajãrile şi delimitãrile artificiale, a devenit atunci realã circulaţie de sentimente româneşti oriunde inima devenirii noastre pompa acelaşi sânge. Iar, de atunci, acel 29 - 31 August 1989 care s-a încununat cu Ziua Limbii Române, ziua recunoaşterii ei oficiale ca limbã a încã patru milioane de români, se înscrie în istoria anului revoluţionar la fel de evident ca şi marile noastre zile din 17 – 23 Decembrie... Sãrbãtoare de suflet nu numai a fraţilor noştri basarabeni, Ziua Limbii Române trebuie aşadar sã devinã o sãrbãtoare în toate colţurile României şi în toate colţurile româneşti din lume. Ea face parte din istoria îndelungatei noastre lupte de emancipare şi, alãturi de Decembrie, ca şi de alte momente ale rezistenţei, ea va reflecta lumini de referinţã atunci când vom ajunge sã înscriem fenomenul românesc al anului 1989, la fel cum îl avem înscris, de mai multe generaţii de istorici, pe cel al anului 1848. Pentru aceasta, Mişcarea pentru Progresul Satului Românesc, propune ca cea de a noua ediţie a Consfatuirii Naţionale a Intelectualilor de la Sate sã se desfãşoare în ultimele trei zile ale lunii august 2008, devenind un simpozion de evocare şi studiu a datelor istorice de afirmare naţionalã din anul 1989 şi stabilind, prin aceasta, data exactã la care sã se definitiveze trecerea în calendar a Zilei Limbii Române, ca sãrbãtoare naţionalã a românilor de pretutindeni.
Ortodocşii români din America, din nou, împreună Un congres istoric a avut loc la Episcopia Ortodoxă de la Vatra Românească din Grass Lake (Michigan). Cele două Episcopii Ortodoxe româneşti din Statele Unite şi Canada s-au reunificat după 70 de ani de dispute. În acelaşi timp, Episcopia Misionară din SUA şi Canada, supusă canonic Patriarhiei de la Bucureşti, a votat la rîndul său unificarea în cadrul unui alt Congres care a avut loc în paralel. O decizie istorică care proclamă crearea unei Mitropolii Ortodoxe pentru cele două Americi: cea de Nord şi cea de Sud.
SCRIITORI ROMANI IN SERBIA Cu prilejul Zilei mondiale a cărţii, un grup de oameni de cultură români au propus să înfiinţarea Societatii Scriitorilor Români din Serbia, a comunicat Lucian Marina, preşedintele Comitetului fondator al Societăţii. Membrii acestei asociaţii pot fi atât cunoscuţii noştri scriitori, condeieri români, traducători, critici literari, bibliotecari, publiciştii, editor,i de pe întreg teritoriul Serbiei, cât şi toţi cei care prezintă interes pentru limba si literatura roma
Români la Bruxelles La „Concursul Liceelor 2008”, organizat de Comitetul Regiunilor, România a fost reprezentată de o delegaţie dâmboviţeană * 11 licee din 8 ţări au participat la competiţie * România a fost reprezentată de un echipaj al Colegiului Naţional „Constantin Carabella” * Artizanul acestei prezenţe româneşti la Bruxelles este domnul Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana – Băi, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România şi membru în Comitetul Regiunilor de pe lângă Parlamentul Europei Pe 18 şi pe 19 iunie, La Bruxelles (Brussels) s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a „Concursului Liceelor”, o competiţie ce a avut drept câştigători 11 echipaje din 8 ţări europene. Prezenţa în capitala Europei a fost chiar premiul adjudecat de elevii care au răspuns mai multor întrebări despre structurile europene şi care au alcătuit câte un eseu ce a avut la bază tot „chestiuni arzătoare” ale Uniunii Europene. Emil Drăghici, inimosul primar al comunei Vulcana-Băi, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) şi membru în Comitetul Regiunilor, parte a Parlamentului Europei, a fost cel care a reuşit includerea României în această competiţie şi cel care s-a constituit ad-hoc într-o ospitalieră gazdă la Bruxelles a celor patru componenţi ai delegaţiei române. Alexandra Mitrescu, Marta Bucur (eleve), Gheorghe Matei ( directorul C.N. „Constantin Carabella”) şi subsemnatul, în calitate de jurnalist, aceasta a fost componenţa grupului. Pe 17 iunie, la ora 17,40, cursa Tarom Ro373 ne-a purtat, manevrată de căpitanul Puşcă, în cele mai bune condiţii până la Bruxelles. Capitala Europei ne-a întâmpinat cu un soare blând şi cu monumente răsărind în calea noastră la orice pas. Transferul la hotelul „Ibis” s-a făcut cu un microbuz, iar drumul ne-a dezvăluit deja că ne aflăm pe un loc încărcat de istorie, de civilizaţie şi de eleganţă. La grupul statuar „Don Qujotte şi Sancho Panza” avem prima surpriză „românească”: o copilă din Arad cântă la acordeon şi cerşeşte de mama focului. Apoi am văzut că Grand Place şi multe alte locuri din Bruxelles sunt invadate de cerşetori, muzicanţi, vânzători de flori, toţi români. După efectuarea cazarii, domnul Emil Drăghici ne-a invitat la o plimbare prin centru şi ne-a dezvăluit din secretele gastronomice ale locului. Apoi am urmărit parada de bucurie a italienilor pentru faptul că s-au calificat în „optimile” Campionatului European de Fotbal. Dimineaţa de 18 a început sub semnul mişcărilor de protest ale fermierilor belgieni, aşa că transferul spre Parlamentul Europei s-a făcut mai devreme decât era prevăzut în programul manifestării. În sala Comitetului Regiunilor cele 11 echipaje şi-au prezentat materialele audio şi video despre ţările lor şi despre liceele reprezentate. Pe rând au evoluat reprezentanţii Cehiei, Poloniei, Estoniei, Italiei, Letoniei, Angliei, Irlandei şi României. Cea mai interesantă şi complexă prezentare a fost făcută de Alexandra Mitrescu şi de Marta Bucur şi spun aceasta fără subiectivism. Dovada o constituie felicitările primite după aceea şi faptul că fetele au fost remarcate de toată lumea prezentă la reuniune (au fost şi cele mai frumoase!). După pauza de prânz am mers în clădirea Parlamentului şi – după o scurtă vizită - am avut imensa şansă de a participa la o sesiune plenară a Comitetului Regiunilor în sala mare a Parlamentului Europei. Participanţii la Concursul Liceelor 2008 s-au putut fotografia cu Luc Van den Brande, preşedintele Comitetului Regiunilor şi cu comisarul european Danuta Hubner. Aici am întâlnit mai mulţi primari din România, reprezentanţi în Comitetul Regiunilor din partea Asociaţiilor Comunelor, Oraşelor şi Municipiilor. Melinda Bodo, membră în secretariatul Comitetului Regiunilor, o româncă – maghiară din Harghita ne-a fost pe toată perioada şederii la Bruxelles ghid şi gazdă preţioasă. Ziua s-a încheiat cu un dineu la hotelul „Novotel”. Eu am avut parte de o vizită nocturnă la Atomium şi prin alte locuri interesante ale Bruxelles-ului, alături de prietenii mei Petruţ şi Simona ( şi de micuţa lor Bianca). Ziua de 19 s-a desfăşurat sub semnul turismului şi ( în prima parte) al ploii. Îmbarcaţi într-un autocar modern şi spaţios, am făcut un tur al Bruxelles-ului. Sunt atâtea de văzut încât nu ar ajunge câteva zile, nu câteva ore. După masa de prânz a fost program de voie până la ora transferului către aeroport, iar apoi, conduşi de căpitanul de aeronavă Manolache, în Boeing-ul 737 am ajuns cu bine pe aeroportul Bucureşti - Otopeni. Au fost două zile dense, de ţinut minte toată viaţa, pentru că onoarea de a lua loc în fotoliile cele confortabile ale sălii mari a Parlamentului Europei nu este la îndemâna oricărui muritor. Tocmai de aceea transmit şi pe această cale toate felicitările domnului Emil Drăghici pentru demersurile pe care le face întru aşezarea României pe un meritat loc de cinste în galeria statelor importante ale Europei! Domnia –sa face mai mult lobby pentru România cât nu ştiu câţi alţi politicieni la un loc. Salutări Melinda Bodo! Un gând bun pentru Alexandra Mitrescu şi Marta Bucur! Domnului Gheorghe Matei toate urările de bine şi de împlinire a proiectelor celor frumoase legate de Colegiul naţional „Constantin Carabella”! Victor Mihalache
DUMNEZEU NE AJUTA COPIII! Prezenta icoanelor in scoli este legala au decis, joi, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in urma recursului formulat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) si de 150 de organizatii neguvernamentale. Instanta suprema a dat astfel castig de cauza MEC si Coalitiei pentru Respectarea Sentimentului Religios, care au actionat in judecata Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), relateaza NewsIn. Decizia ICCJ este definitiva. “Hotărârea instanţei supreme privind menţinerea icoanelor în şcoli este firească şi în concordanţă cu spiritul European”, a declarat, ieri , purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române . Este de aşteptat ca toţi oamenii de bună credinţă care ţin la sănătatea spirituală a copiilor lor să vegheze la respectarea întrutocmai a Inaltei Hotărâri Judecatoreşti.

Portal de carte si arte periodic de cultura si initiativa locala. Copyright ©2007 Editura Realitatea ISSN 1842 - 9971 cartesiarte.ro